Skocz do zawartości

Dziecko Urodzone W Usa

Tillileve

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

osobiscie mi sie takie podejscie podoba, dziecko dorosnie i bedzie mialo wybor czy chce mieszkac w Polsce czy w USA - i tutaj nie chodzi juz o to gdzie bedzie lepiej za te 20 lat, lepiej miec mozliwosci i z nich nie skorzystac niz nie miec :-)

Napisano
Sorry, ale nie moge. Czy urodzić się w Polsca czy nawet w Mozambiku to pech ?? Zycze normalnego podejścia do życia.

Urodzić sie w Mozambiku to napewno byłby pech. Też wolałbym się urodzić w USA niż w Polsce.

Podejście takich osób które jadą do USA urodzić dziecko jest jak najbardziej OK. Dziecko w przyszłości ma przynajmniej możliwość wyboru miejsca zamieszkania.

Napisano
Problemem bedzie juz wyrobienie paszportu dziecku bez ojca fizycznie na poczcie lub w biurze paszportowym. Nie wiem jaka jest procedura jak ojciec jest za granica. Moga dziecka nie wypuscic.

Ojciec dziecka bedzie w Stanach i mysle, ze raczej nie bedzie problemu z wyrobieniem paszportu. Troche sie obawiam, ze bedzie chcial tam zostac i nie wracac do Europy. Ojciec dziecka jest Amerykaninem. A ja nie moge zostac dluzej niz 3 m-ce na wizie turystycznej.

...albo wziąść ślub z ojcem dziecka.

Jesli chodzi o slub, to na razie nie wchodzi w gre, gdyz ojciec dziecka od ponad 4 lat nie byl/ nie pracowal w USA i nie moze udowodnic, ze jest w stanie utrzymac mnie jaka zone, poniewaz nie ma tax records w USA, ktore sa potrzebne do wizy narzeczenskiej.

Napisano
osobiscie mi sie takie podejscie podoba, dziecko dorosnie i bedzie mialo wybor czy chce mieszkac w Polsce czy w USA - i tutaj nie chodzi juz o to gdzie bedzie lepiej za te 20 lat, lepiej miec mozliwosci i z nich nie skorzystac niz nie miec :-)

Może mi się coś pomyliło - jeżeli tak to mnie poprawcie - ale ona przecież nie musi rodzić w Usa żeby dziecko miało obywatelstwo? Jeżeli ojciec jest Amerykaninem - to będzie miało obywatelstwo po nim.

Jeśli tak jest, to po co cudować z przelotami (jeżeli będziesz miała duży brzuch - nawet w 7 miesiącu- bardzo możliwe że w ogóle nie wpuszczą Cię na pokład samolotu), zmianą lekarzy, stresować się czy się ze wszystkim wyrobisz, żeby nie zostać nielegalnie...

Napisano
Ojciec dziecka bedzie w Stanach i mysle, ze raczej nie bedzie problemu z wyrobieniem paszportu. Troche sie obawiam, ze bedzie chcial tam zostac i nie wracac do Europy. Ojciec dziecka jest Amerykaninem. A ja nie moge zostac dluzej niz 3 m-ce na wizie turystycznej.

Najlepiej jakbyś poczytała tematy 'ślub z obywatelem" itepe, miałabyś większe pojęcie o statusie osoby w Twojej sytuacji.

Jesli chodzi o slub, to na razie nie wchodzi w gre, gdyz ojciec dziecka od ponad 4 lat nie byl/ nie pracowal w USA i nie moze udowodnic, ze jest w stanie utrzymac mnie jaka zone, poniewaz nie ma tax records w USA, ktore sa potrzebne do wizy narzeczenskiej.

Możesz wziąć ślub na wizie turystycznej.

Napisano

Czytalam, ze jest to nielegalne, ze podajac cel dla ktorego ubiegam sie o wize oszukalam urzednika imigracyjnego. Znalazlam na jakims amerykanskim forum. Nie mowie, ze tak jest na pewno, ale czytalam.

Napisano
Czytalam, ze jest to nielegalne, ze podajac cel, dla ktorego ubiegam sie o wize oszukalam urzednika imigracyjnego. Znalazlam na jakims amerykanskim forum. Nie mowie, ze tak jest na pewno, ale czytalam.

Miałem na myśli TO konkretne forum, a nie amerykańskie, tutaj masz informacje z punktu widzenia bliskiemu Twojemu. Polecam szczególnie te tematy w których wypowiada się 'karina'.

Napisano
Może mi się coś pomyliło - jeżeli tak to mnie poprawcie - ale ona przecież nie musi rodzić w Usa żeby dziecko miało obywatelstwo? Jeżeli ojciec jest Amerykaninem - to będzie miało obywatelstwo po nim.

Jeśli tak jest, to po co cudować z przelotami (jeżeli będziesz miała duży brzuch - nawet w 7 miesiącu- bardzo możliwe że w ogóle nie wpuszczą Cię na pokład samolotu), zmianą lekarzy, stresować się czy się ze wszystkim wyrobisz, żeby nie zostać nielegalnie...

To ze strony ambasady: When a child is born overseas to an American citizen parent or parents, certain documentation is required in order for the child to be registered as an American citizen. (...) If only one parent is an American citizen at the time of the child's birth, current U.S. law requires that the parent must have been physically present in the United States for at least five years prior to the birth of the child.

Ojciec dziecka od kilku lat mieszka i pracuje w Europie, a nie w US. Nie wiem czy tu chodzi o 5 lat bezposrednio przed urodzeniem dziecka, czy ogolnie 5 lat w przeszlosci..

Napisano
Wiem, ze na paszport amerykanski dla dziecka trzeba czekac nawet do 5 miesiecy.

Znam przypadek ze dla dziecka paszport byl wyrobiony tego samego dnia.

Trzeba zaplacic za wyrobienie paszportu w przyspieszonym tempie i bedzie dobrze

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...