Phil Napisano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2009 Witam , nie wiem czy pisze w dobrym dziale i czy też temat ten nie był wałkowany tysiąc razy ( jeżeli tak to przepraszam ) , ale mam pytania co do życia w USA ? Mam 16 lat (wiem , że mało ) i od 5 lat interesuję się Stanami , bardzo mnie zafascynował ten kraj . W niedalekiej przyszłości , albo i dalekiej bo za ok. 10 lat , planuje wyjazd do USA Oczywiście nie turystycznie ale do pracy . Stąd moje pytania . Jak tam jest z pracą ? Jakie jest tam życie ? Do jakiego miasta najlepiej wyjechać ? ( Zawsze mi się marzył Nowy York lub Miami ) Jak ludzie są nastawieni do polaków ? Jak najlepiej wystartować , chodzi mi tutaj o założenie rodziny , zakup domu , kupno samochodu ? Czy chętnie przyjmują do pracy polaków ? Głównie tutaj mi chodzi o jakieś szpitale , ponieważ mam zamiar się udać na kierunek medyczny . Czy moglibyście ogólnie opowiedziec o tamtejszym życiu ? Jest łatwo , trudno , średnio ? Wiem , że 10 lat to kupa czasu , jednak chciałbym się dowiedzieć w/w informacji . Pozdrawiam
michal38 Napisano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2009 za ok. 10 lat , Nikt nie wie jak tam bedzie za 10 lat Swoja droga chodzi Ci o na zycie na legalu czy nielegalu?
Phil Napisano 25 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2009 Legalnie Wiem , że nikt nie wie co będzie za 10 lat , ale na chwilę obecną interesuje mnie jak jest teraz
baczek_22 Napisano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2009 Nigdy nie byłem w USA ale z tego co się orientuje jedno z lepszych miast to Chicago. Co do Miami to tam jest o wiele trudniej - tak przypuszczam. 10 lat to naprawdę bardzo dużo, wszystko się może pozmieniać. Na początku to myśl o pracy i prawku. Z prawkiem nie powinieneś mieć większych problemów.
Phil Napisano 25 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2009 No mam nadzieję , że do tego czasu zdejmą wizy I , że nadal będzie po co wyjeżdżać do USA . Aha, dzięki za odpowiedź No i prosiłbym jeszcze o wypowiedzi tych , którzy są bądź byli w USA Pozdrawiam
michal38 Napisano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2009 Zycie na legalu jak dla mnie na chwile obecna dobre.Bez prawka jak bez reki w mniejszych miastach O prace teraz ciezko ale jak ktos chce to znajdzie.Nielicz nigdy na nieznajomych szczegulnie na Polakow. Na chwile obecna na Twoim miejscu wybral byl NY lub NJ
Phil Napisano 25 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2009 A to polacy są w stosunku do siebie źli ? A jak jest z mieszkaniem ? Oczywiście rozumiem , że na początku to jakiś motel lub hotel , ale później co ? Gdzie szukać ?
baczek_22 Napisano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2009 Co do wiz to myślę że niedługo zniosą tylko że turystyczne (może do 2010), a potem nie wiem Na początku zawsze jest trudno, lecz z czasem się to zmienia. Możliwe że Miami stanie ci się otwarte, chociaż zawsze możesz się tam wybrać podczas urlopu itp. michal38 ma racje "jak ktos chce to znajdzie". Z mieszkaniami to też nie ma większych problemów. Kwestia teraz za ile/w jakiej dzielnicy i może czy daleko od miejsca pracy.
baczek_22 Napisano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2009 Z mieszkaniami to też nie ma większych problemów. Kwestia teraz za ile/w jakiej dzielnicy i może czy daleko od miejsca pracy.
sly6 Napisano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2009 Phil ale nadal bedziesz musial posiadac wize aby tam legalnie pracowa,uczy sie lub tez mieszkac na pobyt staly. ps poczytaj dobrze forum i znajdziesz odpowiedzi na czesc swoich pytan.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.