bigguy Napisano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2009 Phil skoncz szkole srednia i od razu przyjezdzaj do usa i nie trac czasu na zdobywanie 2 letniego stazu w Polsce - to Ci nic nie da no chyba ze bedziesz musial zarobic kase na wyjazd to wtedy tak no bo innego wyjscia nie ma - a jak masz kase to nie trac tych 2 lat
sly6 Napisano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2009 Phil a masz kase na studia?a do tego cos mowiles o medycznych a te studia do tanich nie naleza..
Phil Napisano 25 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2009 No wlaśnie najgorsze jest to , że nie mam . Tak jak osoby wyżej wspomniały trzeba zacząć od zera ;/ A ile gdzieś na oko trzeba mieć kasy na start ? Bo podejrzewam , że mieszkania nie kupie za pare tys. dolarów Pozdrawiam
donata771 Napisano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2009 Na poczatku wynajmujesz mieszkanie,pewnie i tak moze byc bardzo dlugo,bo by sobie kupic mieszkanie to musisz miec dobra historie kredytowa i robic ja dobrych kilka lat.Czynsz za mieszkanie placisz co tydzien,wiec nie jest trudno jak masz jakakolwiek prace;)
Phil Napisano 25 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2009 A jaka kwota jest potrzebna na takie spokojne wystartowanie ?
donata771 Napisano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2009 Wiesz,prace moze znajdziesz szybko jak obrotny jestes wiec jak bedziesz mial 1500$ na pierwsze 2 tygodnie przy malej rozrzutnosci,choc jedzenie i ubrania to sa bardzo tanie!wazne bys mial na wplate za 1 tydzien za mieszkanie,potem po tygodniu pierwsza pensja i jakos dalej pojdzie.
bigguy Napisano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2009 1500 to troche malo - jak za basement w NY placisz 700 to masz na pierwszy miesiac plus depozyt drugie 700 to juz masz 1400 do tego na jedzenie na pierwszy miesiac lekko ze 300-400 na subwaya miesieczny bilet kosztuje gdzies pewnie okolo 100 chociaz kompletnie nie mam pojecia - pamietam ze w 2004 kosztowal bodajze 70 jak mieszkalem w NY - w tej chwili juz mamy jakies 2000 na start - ja bym sie zabezpieczyl jednak chociaz na 3 miechy wiec doliczajac rent za kolejne 2 miechy, jedzenie i subwaya mamy jakies 4000 tys. - teraz do tego dolicz koszt przyloty ktos tu pisal ze za 400 wynajmuje condo na FL - chyba wtedy jak sie to robi w 3-4 osoby - bo pojedynczo za jeden pokoj to lekko z 800 trza miec - jednak na FL za te 800 ma sie przyzwoite mieszkanko jedno pokojowe z kuchnia i lazienka i przyzwoite waurunki funkcjonowania jak normalny czlowiek - w NY za 700 to basement z karaluchami, kuchnia i lazienka dzielona gdzies w korytarzu z innymi lokatorami - a ci lokatorzy wiadomo jacy sa, polacy pijacy, moze czasem rumunii albo rosjanie, a za przyzwoite mieszkanko to juz ponad tysiaka trza wybulic
Phil Napisano 25 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2009 No szczerze mówiąc spodziewałem się większej sumy więc nie jest tak źle A jak sa amerykania nastawieni do polaków ? Aha właśnie , tam pensje są wypłacane tygodniowo czy miesięcznie ?
bigguy Napisano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2009 pensje w 90% wyplacane sa co dwa tygodnie, czasem zdarza sie co tydzien nastawienie do polakow rozne zaleznosci na kogo trafisz, znajdziesz ludzi przyjaznych, wyluzowanych z ktorymi napewno nawiazesz dobre stosunki i znajdziesz najgorszych burakow ktorzy Cie beda uwazac za totalnego idiote i biedaka z Polski, spotkasz wielu ludzi ktorych pochodzenie siega korzeni polskich i beda przyjaznie nastawieni i mimo ze sa 100 procentowymi amerykanami ale matka czy ojciec polak z takimi raczej bedziesz mial dobry kontakt, znajdziesz bogatych snobow co mysla ze sa pepkiem swiata i beda patrzyc na Ciebie z gory ale spotkasz tez bogatych co Cie polubia za to kim jestes i beda zainteresowani chocby Twoim pochodzeniem, znajdziesz polakow ktorzy sa w podobnej sytuacji ale i znajdziesz takich co sa tu z rok czy dwa i beda myslec ze sa lepsi od Ciebie i beda chcieli wykorzystac, po prostu musisz miec oczy szeroko otwarte i analizowac ludzi aby trzymac sie od tych zlych z daleka
Phil Napisano 25 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2009 Oj ile ja bym dał , żeby już się tam znaleźc No ale niestety jeszcze krucho z kasą , językiem i pełnoletnością Dziękuje wszystkim za odpowiedzi i tym samym za pomoc . Mam jeszcze pytanie w jaki sposób można dostać obywatelstwo ? Chodzi mi o wszelkie możliwe sposoby
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.