Skocz do zawartości

Jak Jest W Usa ?

Phil

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Phil skoncz szkole srednia i od razu przyjezdzaj do usa i nie trac czasu na zdobywanie 2 letniego stazu w Polsce - to Ci nic nie da no chyba ze bedziesz musial zarobic kase na wyjazd to wtedy tak no bo innego wyjscia nie ma - a jak masz kase to nie trac tych 2 lat

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

No wlaśnie najgorsze jest to , że nie mam . Tak jak osoby wyżej wspomniały trzeba zacząć od zera ;/ A ile gdzieś na oko trzeba mieć kasy na start ? Bo podejrzewam , że mieszkania nie kupie za pare tys. dolarów :P Pozdrawiam

Napisano

Na poczatku wynajmujesz mieszkanie,pewnie i tak moze byc bardzo dlugo,bo by sobie kupic mieszkanie to musisz miec dobra historie kredytowa i robic ja dobrych kilka lat.Czynsz za mieszkanie placisz co tydzien,wiec nie jest trudno jak masz jakakolwiek prace;)

Napisano

Wiesz,prace moze znajdziesz szybko jak obrotny jestes wiec jak bedziesz mial 1500$ na pierwsze 2 tygodnie przy malej rozrzutnosci,choc jedzenie i ubrania to sa bardzo tanie!wazne bys mial na wplate za 1 tydzien za mieszkanie,potem po tygodniu pierwsza pensja i jakos dalej pojdzie.

Napisano

1500 to troche malo - jak za basement w NY placisz 700 to masz na pierwszy miesiac plus depozyt drugie 700 to juz masz 1400 do tego na jedzenie na pierwszy miesiac lekko ze 300-400

na subwaya miesieczny bilet kosztuje gdzies pewnie okolo 100 chociaz kompletnie nie mam pojecia - pamietam ze w 2004 kosztowal bodajze 70 jak mieszkalem w NY - w tej chwili juz mamy jakies 2000 na start - ja bym sie zabezpieczyl jednak chociaz na 3 miechy wiec doliczajac rent za kolejne 2 miechy, jedzenie i subwaya mamy jakies 4000 tys. - teraz do tego dolicz koszt przyloty

ktos tu pisal ze za 400 wynajmuje condo na FL - chyba wtedy jak sie to robi w 3-4 osoby - bo pojedynczo za jeden pokoj to lekko z 800 trza miec - jednak na FL za te 800 ma sie przyzwoite mieszkanko jedno pokojowe z kuchnia i lazienka i przyzwoite waurunki funkcjonowania jak normalny czlowiek - w NY za 700 to basement z karaluchami, kuchnia i lazienka dzielona gdzies w korytarzu z innymi lokatorami - a ci lokatorzy wiadomo jacy sa, polacy pijacy, moze czasem rumunii albo rosjanie, a za przyzwoite mieszkanko to juz ponad tysiaka trza wybulic

Napisano

No szczerze mówiąc spodziewałem się większej sumy więc nie jest tak źle :P A jak sa amerykania nastawieni do polaków ?

Aha właśnie , tam pensje są wypłacane tygodniowo czy miesięcznie ? :P

Napisano

pensje w 90% wyplacane sa co dwa tygodnie, czasem zdarza sie co tydzien

nastawienie do polakow rozne zaleznosci na kogo trafisz, znajdziesz ludzi przyjaznych, wyluzowanych z ktorymi napewno nawiazesz dobre stosunki i znajdziesz najgorszych burakow ktorzy Cie beda uwazac za totalnego idiote i biedaka z Polski, spotkasz wielu ludzi ktorych pochodzenie siega korzeni polskich i beda przyjaznie nastawieni i mimo ze sa 100 procentowymi amerykanami ale matka czy ojciec polak z takimi raczej bedziesz mial dobry kontakt, znajdziesz bogatych snobow co mysla ze sa pepkiem swiata i beda patrzyc na Ciebie z gory ale spotkasz tez bogatych co Cie polubia za to kim jestes i beda zainteresowani chocby Twoim pochodzeniem, znajdziesz polakow ktorzy sa w podobnej sytuacji ale i znajdziesz takich co sa tu z rok czy dwa i beda myslec ze sa lepsi od Ciebie i beda chcieli wykorzystac, po prostu musisz miec oczy szeroko otwarte i analizowac ludzi aby trzymac sie od tych zlych z daleka

Napisano

Oj ile ja bym dał , żeby już się tam znaleźc :P No ale niestety jeszcze krucho z kasą , językiem i pełnoletnością :P Dziękuje wszystkim za odpowiedzi i tym samym za pomoc . Mam jeszcze pytanie w jaki sposób można dostać obywatelstwo ? Chodzi mi o wszelkie możliwe sposoby :P

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...