wojtasek Posted March 27, 2009 Report Posted March 27, 2009 Smutne ale prawdziwe .Tak jest nagradzana sluzalcza polityka Polski ale za to mamy herkulesy http://www.polskieradio.pl/iar/wiadomosci/?id=93047 http://www.wiadomosci24.pl/artykul/usa_zni...kich_92758.html
katlia Posted March 28, 2009 Report Posted March 28, 2009 spokojnie. jest wielka roznica miedzy zniesieniem wiz, a mowieniem ze "nie jest wykluczone" ze wizy beda zniesione. Jakakolwiek proba takze musi byc popierana w kongresie.
sly6 Posted March 28, 2009 Report Posted March 28, 2009 Kurt Amend zwrócił uwagę, że już obecnie aż w 95 procentach przypadków Rosjanie otrzymują amerykańskie wizy. a w Polsce na pazdziernika-listopad 2008 bylo odrzucen 13% wiec w czym problem ?Oni wejda bo spelniaja warunki programu .
wojtasek Posted March 28, 2009 Author Report Posted March 28, 2009 Nie chce za bardzo ironizowac , ja problem wizy na kilka lat mam uregulowany bo mam 10 letnia ale chodzi mi glownie o te 95 % procent jakos nie chce mi sie w to wierzyc. Wydaje mi sie ze ten procent jest wziety z kosmosu tak jak bron masowej zaglady ktora znalezino w Iraku Najgorsze w tym wszystkim ze wielu Polakow nie marzy zeby za wszelka cene pozostawac po wygasnieciu wizy na terenie USA , a pojechac nie moga i w tym caly szkopol. No ale to czescowo jest tez " nasza " wina . Mimo wszystko pachnie mi to "lekkim" przekretem .
marcinct Posted April 1, 2009 Report Posted April 1, 2009 Hi No juz dawno bysmy mieli zniesione wizy gdyby nie ci ze wschodniej Polski - Bialystok , Rzeszow ,tam nadal ludzie wierza w mit w ameryce a w Bialym stoku ludzie sie dziela na tych co byli w us , sa w us , lub beda w us . Pora w Polsce zrobic kampanie uswiadamiajaca sledziom ze nie ma co tak sie pchac na chama do usa bo tam roboty juz malo , i ze jak sie robi w cukrowni za 800zl to chyba normalne ze sie wizy nie dostanie , a i niech przestaja zciemniac z ciotkami i wujkami bo nikt tu nikogo nie bedzie trzymal miesiacami i wozil parkach rozrywki. Czesi robili taka kampanie i nawolywali " nie chodzcie do ambasady " no i nie maja wiz , tylko czy to dotrze do naszych spod wschodniej granicy jak oni w oczach maja $$$$$ a snia im sie po nocach mustangi i zlote lancuchy .
sly6 Posted April 1, 2009 Report Posted April 1, 2009 a co z tymi z pod Krakowa?kiedys byly wyliczenia ze wlasnie Krakow-Konsulat ma najwiecej takich przypadkow a jak wiadomo Bialystok nie nalezy pod Krakow co do kampanii to kiedys Pan Minister Spraw Zagranicznych Sikorski kiedys cos nie dawno powiedzial o takich osobach ale jak widac to chyba bylo za slabo. Sikorski pytany, czy nowa administracja amerykańska zdecyduje się znieść wizy dla Polaków, odparł, że zależy to od obiektywnych przesłanek, a Polska jest już bardzo blisko granicy 10 proc. odmów. (teraz - 13,8 proc.). - Gdyby jeszcze nasi obywatele z czterech województw, bo to są takie statystyki, bardziej przestrzegali amerykańskiego prawa i wracali na czas zgodnie z posiadaną wizą, to możemy ten warunek wypełnić w tym roku, następnym - dodał. http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,8...Ameryki_na.html
marcinct Posted April 1, 2009 Report Posted April 1, 2009 No wlasnie niewiele trzeba juz do tych 10 % , mysle ze polski rzad rowniez by mogl cos zrobic w tym kierunku po 1 nie przedstawiac usa jako wspanialego darczynice i przyjaciela a po 2 sprawe wiz negocjowac dosc mocno jednoczesnie wpajajac ludzia ze nie ma po co jechac do usa do pracy bo nie da rady zalatwic prawa jazdy bedac nielegalnie , piszac o deportacjach , o brakach perspektyw nielegalnego emigranta w usa . Na tym forum wielu kity wciska ze do wujka czy do cioci jada na zwiedzanie z 200usd w kieszeni , moi drodzy po co te kity kazdy w miare mlody co przyjedzie tu to juz pyta wszystkich o robote a nie zwiedzanie ny. Oczywiscie spoko normalka jak ktos przyjedzie i sobie popracuje miesiac lub 2 i wroci do Polski z fajnym laptopem , ale wlasnie tak nie traktuja tego nasi rodacy ze wschodniej Polski oni odrazu jeszcze w kraju wiedza ze chca zostac bo mysla ze dorobia sie kokosow , a mysla tak bo wlasnie te wujki i ciotki im oczy mydla jak to jest w ameryce ile oni kasy nie maja jakie bryki w garazach nie stoja - a niestety sami chodza do marnych portorykanskich marketow i kupuja najtansze zarcie , i robia od rana do wieczora na dachach . Ja mieszkam w usa juz 10 lat , staram sie byc w Polsce jak najczesciej i zawsze jak ktos pyta jak tu jest opowiadam normalnie zgodnie z prawda , ze zycie tu tak wiele sie nie rozni i wcale tu Polacy kokosow nie maja , czas leci tak samo a wydatki takie jak w pl mieszkanie prad , gaz , ubezpieczenie itp . Zachecam wszystkich z usa by pisali prawde i mowili prawde jak sa w Polsce moze to troche ostudzi checi do zostawania dluzej niz pozwala wiza.
muzzy Posted April 2, 2009 Report Posted April 2, 2009 Hi No juz dawno bysmy mieli zniesione wizy gdyby nie ci ze wschodniej Polski - Bialystok , Rzeszow , No ale gdyby nie wschodnia Polska nigdy bym nie sprobowal wysmienitego piwa Łomża w NYC
marcinct Posted April 2, 2009 Report Posted April 2, 2009 Powiadasz piwo Lomza - musze sprobowac bo dotychczas pilem tu w usa tyskie , okocim ale strasznie niedobre natomiast chwilke pozniej pilem to samo w Polsce na wakacjach i bylo super . Tak apropo wie ktos dlaczego piwo polskie tak bardzo rozni sie smakiem ( ciezkie jakies , jakby stare ) w usa , bo w polsce te same marki sa super . Wie ktos moze czy te piwo jest importowane z Polski w butelkach juz czy poprostu jest rozlewane i etykietowane w usa pozdro
wojtasek Posted April 2, 2009 Author Report Posted April 2, 2009 Tak tak muzzy nasza Łomża Export jest MIODZIO i nie obrażac mi tu wschodniej Polski marcinct bo po twojej wypowiedzi wynika mi ze pewnie w Stanach to ty raczej nie jestes i sam zasówasz za 8 stowek w cukrowni . Jakas zadziwiajaca jest ta twoja wiedza o cukrowniach na wschodzie
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.