Skocz do zawartości

Problem Z Paszportem!

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dziś zorientowałam się, że mam waży paszport tylko do marca a nie do maja 2010 (wyjazd na WAT). Czy myślicie, że biuro da rade dokonać wszelkich formalności, gdy dostarcze nowy po ok miesiącu a zamierzam wylecieć ok 10 czerwca? Nie mam pojęcia ile trwają przygotowania wizowe, bo lece pierwszy raz... ;/

Napisano

Zdaję sobie z tego sprawę, będę wracać w październiku, więc sześciomiesięczny okres po powrocie przekracza marzec. Biuro zażądało dziś wyrobienia nowego paszportu i boję się po prostu czy zdążą wszystko załatwić do czerwca, gdy dostaną go po miesiącu.

Napisano

Powtorze bo studentce raz to za malo: w momencie WJAZDU do USA paszport ma byc wazny jeszcze co najmniej pol roku (szesc miesiecy). Mozna o tym poczytac na stronie ambasady USA. W ostatecznosci w gminie mozna poprosic o przyspieszony tryb wydania paszportu (7-10 dni), do wakacji daleko wiec raczej jeszcze nie maja zbyt duzo pracy.

Napisano

Raz wystarcza w zupełności, gdy otrzymuję satysfakcjonująca odpowiedź:lol: W biurze powiedzieli mi, że po POWROCIE ma być ważny jeszcze 6 miesięcy, więc nie miałam powodu żeby z nimi polemizować... Gdyby było inaczej, powinni przecież mi go przyjąć.

Napisano

Co do waznosci paszportu to masz takie cos napisane na stronie Ambasady:

Istnieje ogólny wymóg, iż paszport powinien być ważny przynajmniej sześć miesięcy ponad planowany pobyt. Jednocześnie zgodnie z umową zawartą pomiędzy Polską i USA paszporty tych krajów będą honorowane obustronnie jeszcze przez sześć miesięcy od daty upływu ważności. Osoba ubiegająca się o wizę z paszportem, który straci ważność przed upływem 6-ciu miesięcy może ją uzyskać, jednak zezwolenie na pobyt w USA zostanie ograniczone do daty ważności paszportu.

http://polish.poland.usembassy.gov/visas/n...ents.html#wazny

A co do wyrabiana paszportu to idz juz teraz i powiedz ze potrzebujesz go szybko i wtedy powinni Ci uwzglednic takie cos .Za to nic sie dodatkowo nie placi .

• 1 rok później...
Napisano

Witam ,

Jak w temacie. Mam problem z paszportem , to problem troche innego rodzaju .Przewertowalam wszystkie tematy zwiazane z paszportem na forum i nie znalazlam nic co mogloby dotyczyc mojej sprawy. A mianowicie wyrobilam paszport 10'letni w ktorym widnieje moje nazwisko z końcówką -ska, w akcie malzenstwa w usa i w pl moje nazwisko widnieje z koncowka -ski . Dodam ze wychodziłam za mąz w USa , nastepnie akt zostal umiejscowiony w pl w USC z nazwiskiem z koncowka -ski, z tym samym nazwiskiem jakie widnialo na orginalnym akcie malzenstwa . Zatem mógłby mi ktoś udzielij jakiejkolwiek informacji w jaki sposob moglabym wymienic owy paszport by w nim widnnialo poprawne nazwiksko .... -ski. Mam nadzieje ze nie zamieszalam za mocno .

Nadmienie ze dzwonilam do konsulatu , niestety nie udalo mi sie z nikim porozmawiac, wiec szukam odp tutaj.

Za wszystkie odp. z gory dziekuje .

Napisano

jesli masz akt slubu juz ten z USC to pokazujesz go tam gdzie bedziesz wymianiac paszport i bedziesz miec z nowym nazwiskiem

jak masz jakies ale dzwon -ktos moze dzwonic do MSWiA w tej sprawie i Ci ladnie to wytlumacza..

numer do dzialu paszportowego znjadziesz na www

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...