insatiablee Posted April 3, 2009 Report Posted April 3, 2009 Dziś zorientowałam się, że mam waży paszport tylko do marca a nie do maja 2010 (wyjazd na WAT). Czy myślicie, że biuro da rade dokonać wszelkich formalności, gdy dostarcze nowy po ok miesiącu a zamierzam wylecieć ok 10 czerwca? Nie mam pojęcia ile trwają przygotowania wizowe, bo lece pierwszy raz... ;/
andyopole Posted April 3, 2009 Report Posted April 3, 2009 W momencie przekraczania granicy USA paszport ma miec jeszcze minimum pol roku waznosci... i tak nie dostaniesz prawa pobytu na dluzej To wszystko.
insatiablee Posted April 3, 2009 Author Report Posted April 3, 2009 Zdaję sobie z tego sprawę, będę wracać w październiku, więc sześciomiesięczny okres po powrocie przekracza marzec. Biuro zażądało dziś wyrobienia nowego paszportu i boję się po prostu czy zdążą wszystko załatwić do czerwca, gdy dostaną go po miesiącu.
andyopole Posted April 3, 2009 Report Posted April 3, 2009 Powtorze bo studentce raz to za malo: w momencie WJAZDU do USA paszport ma byc wazny jeszcze co najmniej pol roku (szesc miesiecy). Mozna o tym poczytac na stronie ambasady USA. W ostatecznosci w gminie mozna poprosic o przyspieszony tryb wydania paszportu (7-10 dni), do wakacji daleko wiec raczej jeszcze nie maja zbyt duzo pracy.
insatiablee Posted April 3, 2009 Author Report Posted April 3, 2009 Raz wystarcza w zupełności, gdy otrzymuję satysfakcjonująca odpowiedź W biurze powiedzieli mi, że po POWROCIE ma być ważny jeszcze 6 miesięcy, więc nie miałam powodu żeby z nimi polemizować... Gdyby było inaczej, powinni przecież mi go przyjąć.
andyopole Posted April 3, 2009 Report Posted April 3, 2009 No coz, widocznie biuro uzyskalo konstytucyjne uprawnienia do ustalania przepisow paszportowych. Na to my, szaracy, nie poradzimy nic.
sly6 Posted April 3, 2009 Report Posted April 3, 2009 Co do waznosci paszportu to masz takie cos napisane na stronie Ambasady: Istnieje ogólny wymóg, iż paszport powinien być ważny przynajmniej sześć miesięcy ponad planowany pobyt. Jednocześnie zgodnie z umową zawartą pomiędzy Polską i USA paszporty tych krajów będą honorowane obustronnie jeszcze przez sześć miesięcy od daty upływu ważności. Osoba ubiegająca się o wizę z paszportem, który straci ważność przed upływem 6-ciu miesięcy może ją uzyskać, jednak zezwolenie na pobyt w USA zostanie ograniczone do daty ważności paszportu. http://polish.poland.usembassy.gov/visas/n...ents.html#wazny A co do wyrabiana paszportu to idz juz teraz i powiedz ze potrzebujesz go szybko i wtedy powinni Ci uwzglednic takie cos .Za to nic sie dodatkowo nie placi .
eftha Posted October 27, 2010 Report Posted October 27, 2010 Witam , Jak w temacie. Mam problem z paszportem , to problem troche innego rodzaju .Przewertowalam wszystkie tematy zwiazane z paszportem na forum i nie znalazlam nic co mogloby dotyczyc mojej sprawy. A mianowicie wyrobilam paszport 10'letni w ktorym widnieje moje nazwisko z końcówką -ska, w akcie malzenstwa w usa i w pl moje nazwisko widnieje z koncowka -ski . Dodam ze wychodziłam za mąz w USa , nastepnie akt zostal umiejscowiony w pl w USC z nazwiskiem z koncowka -ski, z tym samym nazwiskiem jakie widnialo na orginalnym akcie malzenstwa . Zatem mógłby mi ktoś udzielij jakiejkolwiek informacji w jaki sposob moglabym wymienic owy paszport by w nim widnnialo poprawne nazwiksko .... -ski. Mam nadzieje ze nie zamieszalam za mocno . Nadmienie ze dzwonilam do konsulatu , niestety nie udalo mi sie z nikim porozmawiac, wiec szukam odp tutaj. Za wszystkie odp. z gory dziekuje .
sly6 Posted October 27, 2010 Report Posted October 27, 2010 jesli masz akt slubu juz ten z USC to pokazujesz go tam gdzie bedziesz wymianiac paszport i bedziesz miec z nowym nazwiskiem jak masz jakies ale dzwon -ktos moze dzwonic do MSWiA w tej sprawie i Ci ladnie to wytlumacza.. numer do dzialu paszportowego znjadziesz na www
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.