Skocz do zawartości

Papiery Z Rfe Wyslane Pod Zly Adres!

Kamildzianka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wlasnie wrocilam i oto, co mi powiedziala pani urzednik:

skoro 87 dni minie ok. 9 maja, to zamiast czekac, az glowny osrodek odesle to do MSC, trzeba wyslac caly pakiet jak najszybciej do MSC. Pytamy, co z oryginalami, czy wyslac kopie, czy jak. Powiedziala, zeby zalaczyc oryginalne petycje I-864, bo o to sie rozchodzi (mamy juz oryginaly). Pytamy, co z tym oryginalnym rozowym RFE Notice, skoro mamy tylko kopie. Powiedziala, zeby skopiowac to na rozowym papierze i odeslac jako oryginal!

Pomysl mi sie nie podoba, bo smierdzi mi oszustwem. Co bedzie, jak MSC dostanie ten zagubiony pakiet i zobacza, ze mamy dwa rozowe RFE Notice? Wtedy dopiero sie narobi. Moj maz mowi, zeby wyslac zwykla kopie RFE i napisac, jak sprawa stoi, ze wyslalismy wszystko jeszcze raz oprocz tej rozowej kartki i ze bylismy na InfoPass, ze gdzies ten pakiet krazy. Urzedniczka powiedziala, ze odesla to do MSC, ale kiedy... tego sama nie wiedziala. Czas nas nagli.

Co robic? Czy posluchac jej i skopiowac RFE na rozowej kartce, czy raczej zrobic wszystko poprawnie, napisac wyjasnienie, dlaczego nie mamy oryginalu?

InfoPass zupelnie mi nie pomogl, tylko jeszcze bardziej namieszal w glowie!

Napisano

Wlasnie wrocilam i oto, co mi powiedziala pani urzednik:

skoro 87 dni minie ok. 9 maja, to zamiast czekac, az glowny osrodek odesle to do MSC, trzeba wyslac caly pakiet jak najszybciej do MSC. Pytamy, co z oryginalami, czy wyslac kopie, czy jak. Powiedziala, zeby zalaczyc oryginalne petycje I-864, bo o to sie rozchodzi (mamy juz oryginaly). Pytamy, co z tym oryginalnym rozowym RFE Notice, skoro mamy tylko kopie. Powiedziala, zeby skopiowac to na rozowym papierze i odeslac jako oryginal!

rozchodzi sie o to, ze ta rozowa kartka jest jakby znakiem rozpoznawczym gdzie Twoje dokumenty maja byc skierowane z mailroom.

Pomysl mi sie nie podoba, bo smierdzi mi oszustwem.

nie jest to oszustwem, bo kopiowanie kartek nie jest zabronione, kartka nie jest dokumentem, ktorego kopiowac nie mozna.

Co bedzie, jak MSC dostanie ten zagubiony pakiet i zobacza, ze mamy dwa rozowe RFE Notice? Wtedy dopiero sie narobi.

tak... myslisz, ze oni nie maja nic innego do roboty niz rozmyslac nad twoimi dwoma kartkami w kolorze rozowym... inna sprawa, ze Ty nie masz pewnosci czy i kiedy (o ile w ogole) dostana ten pierwszy pakiet.

Moj maz mowi, zeby wyslac zwykla kopie RFE i napisac, jak sprawa stoi, ze wyslalismy wszystko jeszcze raz oprocz tej rozowej kartki i ze bylismy na InfoPass, ze gdzies ten pakiet krazy. Urzedniczka powiedziala, ze odesla to do MSC, ale kiedy... tego sama nie wiedziala.

bo ona nie jest wrozka i tego nikt Ci nie powie co dalej bedzie z pierwszym pakietem, ktory jest Bog wie gdzie. Znam takie przypadki jak twoj i czesto bylo tak, ze koperte odsylali do nadawcy po np. 2 miesiacach.

Czas nas nagli.

Co robic? Czy posluchac jej i skopiowac RFE na rozowej kartce, czy raczej zrobic wszystko poprawnie, napisac wyjasnienie, dlaczego nie mamy oryginalu?

zrob co uwazasz. Rozowa kartka jest znakiem gdzie ma pojsc Twoj pakiet dokumentow (sa jeszcze kartki zolte, biale). Nie jest przestepstwem aby te kartke skserowac. Ja bym skserowala, dolaczylabym cover letter i napisala, ze poprzednia odpowiedz byla pomylkowo wyslana do innego office i dlatego stosujecie sie do porady oficera imigracyjnego, ktory poradzil wam skserowac kartke na rozowym papierze aby dokumenty byly skierowane do wlasciwego oficera imigracyjnego, ktory wydal RFE. Dolaczylabym tez orgialne I-864 i wszelkie dodatkowe dokumenty i wyslala express mail. Dolaczylabym tez kopie receipt z poprzedniego pakietu (tego, ktory byl wyslany pod zly adres) - tak dla pewnosci. Tak robilam w wielu przypadkach i nie mialam zadnych problemow.

InfoPass zupelnie mi nie pomogl, tylko jeszcze bardziej namieszal w glowie!

to teraz wyobraz sobie, ze niektorzy chca isc na Infopass i prosic aby urzednicy sprawdzali dokumenty i aplikacje, jak Ci sie ten pomysl podoba?

Napisano
Boze, normalnie nic, tylko sobie strzelic w leb!

W koncu, po wielu trudach i znojach, po dwoch miesiacach (!) udalo nam sie skompletowac potrzebne dokumenty, bo dostalismy RFE z AOS w lutym.

Wyslalismy to wczoraj, ale na adres Chicago, zamiast tam, gdzie kaza odsylac RFE!

Dzwonilismy na poczte, do USCIS i powiedzieli, ze mamy dwie opcje: albo czekac, sprawdzac case status kazdego dnia, czy moze cos ruszylo, albo odeslac nowy pakiet. No dobra, mozemy odeslac nowy pakiet, ale mamy kopie, wiec znowu trzeba bedzie zalatwiac oryginaly (mowie o I-864 joint sponsora), do tego oryginaly tax returns!

Normalnie jestem wsciekla, bo mi taka wazna rzecz umknela. Kurr, napisali maczkiem, gdzies miedzy linijkami tekstu - to mial byc test na czytanie ze zrozumieniem, czy jak? Grrrr.

Co robic? Czekac? Odsylac nowy pakiet? Dzwonic? Czy ktos tez byl na tyle zakrecony, ze mial taki sam problem i moze udzielic rady?

A czy mozna wiedziec dlaczego dostalas to RFE? Czy oni tak poprostu sobie zazyczyli czegos ekstra, czy nie spelnialas jakiegos odgornego warunku?

PS. Mam nadzieje, ze wszystko poszlo badz idzie ok i zycze szybkiego wyjasnienia sprawy.

Napisano

Dostalismy RFE z powodu nie spelnienia warunkow finansowych. Zaznaczono nam, aby postarac sie o drugiego sponsora. Sponsor, czyli tesc, szybko doslal dokumenty, jeszcze w lutym. To moj facet tak sie spieszyl - bo chcial wypelnic swoje taxy, mial z tym jakies problemy, potem jego zalatwianie dokumentow, az zeszlo mu do kwietnia. :/

No coz, wyslane papiery, chociaz zapomnial skserowac pakietu! Dzieki Bogu mamy prawie wszystko na komputerze, zawsze mozna dodrukowac. Normalnie kupa zabawy z tymi papierami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...