Skocz do zawartości

Studia W Usa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na wstępie pragnę się przywitać z użytkownikami forum ;)

Mam 15 lat, chodzę do II klasy gimnazjum i od jakiegoś czasu myślę o studiach w stanach, i mam kilka pytań odnośnie Community College:

1. Ile studiowanie w stanach może kosztować(chodzi mi ogólnie, miejsce zamieszkania, czesne etc.), tak mniej więcej, ile wy zapłaciliście

2. Czy jeśli będę na wizie studenckiej to czy będę mógł znaleźć pracę? W końcu nie można polegać tylko na rodzicach.

3. Czy ciężko tam znaleźć zakwaterowanie?

4. Trudno dostać wizę?

5. Jaką trzeba mieć średnią ocen aby dostać się na studia w USA?

Napisano

Już przed stworzeniem tematu czytałem inne tematy by znaleźć odpowiedzi na moje pytania, lecz nie znalazłem odpowiedzi na pierwsze trzy, znaczy się na pierwsze znalazłem ale tylko w stylu "koszty są różne" a ja chcę wiedzieć z czyjegoś doświadczenia ile wydał na studia w stanach ;)

Napisano

a jaki kierunek Cie interesuje,na jakie studia chcesz isc-renomowane czy tez z nizszej polki?

Co do pracy to mozesz pracowac na terenie uczelni przez 20 godz tygodniowo,pozostaje Ci praca na czarno.Zakwaterowanie mozesz miec w akademiku lub tez mozesz wynajac sobie mieszkanie i tutaj tez zalezy jakie fundusze masz.Czym lepsze mieszkanie to bym drozsze.

Napisano

Jeśli chodzi o studia to te z niższej półki na renomowane mnie nie stać ;) a nad kierunkiem się jeszcze zbytnio nie zastanawiałem. Jaką pracę można dostać na terenie uczelni? A zakwaterowanie to prawdopodobnie w akademiku, w końcu trzeba ciąć po kosztach ;)

Napisano

Na uczelni prace sa latwe - w bibliotece, w stolowce, sprzatanie itp - ale za grosze (przewaznie $7-8 na godzine) -- z tego nie wyzyjesz, to jest raczej suma taka na dodatki. Wiele community college nie ma w ogole akademikow, ale przewaznie mozna wynajac stosunkowo niedaleko pokoj czy mieszkanie. sprawdz www.craigslist.com na ceny. A te ceny czesnego na uczelnie podane w linku pso-usa sa zupelnie nie aktualne -- dolicz sobie jeszcze jakies 30%+ W moim stanie czesne dla miedzynarodowch studentow na community college wynosi jakies $12,000 na rok

Napisano

A czesne w moim community college(BMCC w Nowym Jorku) kosztuje ok. $6,000 na rok dla miedzynarodowych studentow.

Katlia: drogi ten twoj CC

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...