megan79 Napisano 11 Maja 2009 Zgłoś Napisano 11 Maja 2009 Prosze o pomoc, jestem na wizie studenckiej F1, moj maz jest obywatelem, jakie formy nalezy zlozyc do immigration dla mnie?? chodzi mi o dokladne numery form. Z gory dziekuje za pomoc
lenka Napisano 11 Maja 2009 Zgłoś Napisano 11 Maja 2009 powinnas przygotowac do wyslania: - petycję I-130 (355$) - aplikację o Adjustment of Status I-485 (1010$) - Affidavit of Support I-864 (70$ LUB 0$) - dane bio w ilości 4 sztuki na Ciebie, 4 sztuki na męża G-325A (0$) - aplikację o pozwolenie na pracę I-765 (340$) - badania lekarskie I-693 (FORMULARZ 0$ BADANIA ok. 500$ - zależy od lekarza, miejsca, stanu - aplikację o Advance Parole I-131 możesz sobie w sumie darować, bo jak wyjedziesz z USA zanim dostaniesz GC to nie wrócisz przez 10 lat )(305$) Do tego równiez: - wysłać ksero paszportu - stronę z danymi i stronę z wizą (nawet jeśli nieważna). - Ksero I-94. - Ksero pełnego odpisu aktu małżeństwa, - ksero Twojego całkowitego odpisu aktu urodzenia (oraz tłumaczenie - sama mozesz to zrobic), - ksero dowodu na obywatelstwo Twojego męża (najlepiej akt urodzenia lub, jeśli jest naturalizowany, ksero aktu naturalizacji)
sly6 Napisano 11 Maja 2009 Zgłoś Napisano 11 Maja 2009 aplikację o Advance Parole I-131 możesz sobie w sumie darować, bo jak wyjedziesz z USA zanim dostaniesz GC to nie wrócisz przez 10 lat )(305$) ciekawe stwierdzenie ,,,Ona po 1 ma legalny pobyt ,po drugie te 10 lat obowiazuje kogos kto byl nielegalnie przez ponad 1 rok ...
megan79 Napisano 11 Maja 2009 Autor Zgłoś Napisano 11 Maja 2009 dzieki ogromne!! kazda forme wysyla sie osobno czy razem?? i do ktorej formy dolaczyc te ksera? jeszcze nie zerknelam na instrukcje poszczegolnych drukow;) lekarza dzis zalatwilam, "tylko" 470 jeszcze raz dzieki aha jak to jest z ta aplikacja Advance parole I-131?
Szeli Napisano 12 Maja 2009 Zgłoś Napisano 12 Maja 2009 Nie sluchaj sie zbytnio kolezanki "lenki: gdyz jest ona w bledzie np w kosztach... - juz na wstepie zaoszczedzilem ci 340$ Wystarcza ci 1365$ dla USCIS, nie musisz placic dodatkowych 340$ za petycje I-765; Placisz 355$ za I-130 oraz 1010$ za I-485; przydaloby sie tez wiedziec czy nie podlegasz pod sekcje 212; wypadaloby wystac wraz z formami wasze zdjecia paszportowe... ale Przede wszystkim powinnas wiedziec jak maja byc przygotowane twoje dokummenty oraz co ma byc wyslane gdyz kazda sprawa jest inna. Pytan jest wiele i np wazne sa zarobki twojego meza, ktory bedzie twoim sponsorem, ile on zarabia? Byc moze okaze sie, ze potrzebujesz joint sponsora; Pasowaloby rozniez miec listy od pracodawcow lub pay checki. Czy na jego 1040 Tax return jest tylko on sam czy ma kogos z rodziny? Przydalyby sie 1040 z ostatnich 3 lat lub transcrypty z IRSu, W-2 form takze nalezy miec lub transcrypty... Kazda sprawa jest inna - do kazdej sprawy sa inne pytania i odpowiedzi... Jesli jestes legalnie i posiadasz status w USA to jak najbardziej mozesz zlozyc petycje I-131 ktora umozliwi ci wyjazd poza USA przed zakonczeniem procesu o AOS... Teraz masz status F1 ale on np moze ci sie skonczyc za kilka miesiecy a wtedy nie bedziesz mogla opuscic i wrocic do USA przed zakonczeniem procesu... tzn opuscic bedziesz mogla ale bedzie duzy problem z powrotem. Pamietaj, ze procedura o AOS moze byc szybka - w granicach kilku miesiecy lub dluga - rok i dluzej... Wszystko zalezne od tego Jakie oraz Jak wypelnione dokumenty wyslesz do USCIS.
emi82 Napisano 12 Maja 2009 Zgłoś Napisano 12 Maja 2009 Hej megan79 Przejzyj sobie ten watek, na pewno Ci pomoze http://www.usa.info.pl/board/Formalnosci-P...Usa-t11705.html Pamietaj o zrobieniu cover sheet do formularzy, wtedy nie bedzie balaganu A tu juz w ogole masz skarbnice wiedzy dot. AOS z wizy studenckiej http://www.visajourney.com/forums/index.php?showforum=130 Milej lektury!!!
megan79 Napisano 13 Maja 2009 Autor Zgłoś Napisano 13 Maja 2009 Byc moze okaze sie, ze potrzebujesz joint sponsora; sprawdzilam poverty guideline i jest ok Pasowaloby rozniez miec listy od pracodawcow lub pay checki. Ja nie mam pozwolenia na prace wiec nie bardzo wiem o co chodzi z listami od pracodawcow. Prosba o wytlumaczenia Czy na jego 1040 Tax return jest tylko on sam czy ma kogos z rodziny? Przydalyby sie 1040 z ostatnich 3 lat lub transcrypty z IRSu, W-2 form takze nalezy miec lub transcrypty... na rozlicz.podatk. maz ma tylko mnie dopisana Jesli jestes legalnie i posiadasz status w USA to jak najbardziej mozesz zlozyc petycje I-131 ktora umozliwi ci wyjazd poza USA przed zakonczeniem procesu o AOS... Teraz masz status F1 ale on np moze ci sie skonczyc za kilka miesiecy a wtedy nie bedziesz mogla opuscic i wrocic do USA przed zakonczeniem procesu... tzn opuscic bedziesz mogla ale bedzie duzy problem z powrotem. Pamietaj, ze procedura o AOS moze byc szybka - w granicach kilku miesiecy lub dluga - rok i dluzej... Wszystko zalezne od tego Jakie oraz Jak wypelnione dokumenty wyslesz do USCIS. czyli i tak musze caly czas podtrzymywac status studencki chcac wyjechac po zlozeniu i zaakceptowaniu aplikacji I-131? do ktorego momentu?
megan79 Napisano 13 Maja 2009 Autor Zgłoś Napisano 13 Maja 2009 Milej lektury!!! Dzieki sporo rzeczy, troche mi lzej, planujemy sami wypisac wszystkie aplikacje i w pewnym momenci zapanowal metlik w glowie jeszcze raz dzieki za pomoc
Szeli Napisano 13 Maja 2009 Zgłoś Napisano 13 Maja 2009 Pasowaloby rozniez miec listy od pracodawcow lub pay checki. Ja nie mam pozwolenia na prace wiec nie bardzo wiem o co chodzi z listami od pracodawcow. Prosba o wytlumaczenia czyli i tak musze caly czas podtrzymywac status studencki chcac wyjechac po zlozeniu i zaakceptowaniu aplikacji I-131? do ktorego momentu? Listy/paychecki potrzebuje w twoim przypadku mąż do formy I-864 - stanowią one poswiadczenie od pracodawcy, ze maz jest zatrudniony i bedzie mial fundusze na twoje utrzymywanie/sponsorowanie... List wazny jest chyba 3 miesiace od daty wydania... Jak nie zlozysz petycji I-131 a chcesz wyjezdzac i wjezdzac na wizie studenckiej (musisz miec promese wjazdowa) to status musisz utrzymac do momentu otrzymania GC... Jesli masz tylko wize F-1 w postaci I-20 to na twoim miejscu bym zaplacil koszta I-131 i w razie W miel swiety spokoj...
megan79 Napisano 14 Maja 2009 Autor Zgłoś Napisano 14 Maja 2009 ok, jeszcze mam jedno pytanko, troszke Was mecze, nie wiem, moze sie czepiam, ale szukam najlepszego rozwiazania. Niedlugo koncze szkole i konczy mi sie rowniez wiza. Szkola ponagla mnie o zalatwianie OPT. Jesli zloze wszystkie aplikacje AOS to nie musze placic kosztow pozw.o prace. Wiec zaoszczedzilabym. Wiadomo nie mam pewnosci ze caly proces szybko przebiegnie a graduacje mam pod koniec sierpnia. jesli proces bedzie trwal (zapewne) dluzej, to wtedy komplikuje mi sie kwestia powrotu do usa na advance parole, poniewaz nie bede miala waznej wizy. Czy w trakcie OPT w ogole moglabym leciec do PL?? Prosze o porade!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.