Skocz do zawartości

Pomocy! Odmówiono Mi Wizy J1!

TomRz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

ja mysle ze jedno podejscie wystarczy, jesli z jakis powodow Twoja szkola sie nie kwalifikuje to kilka podejsc nic nie zmieni

dokumenty w ambasadzie przegladaja Polacy tam zatrudnieni, jesli widza jakis problem (nie spelnienie jakiegos warunku) to wolaja konsula i on odmawia wydania wizy, sam widzialem taka sytuacje starajac sie o wize kilka lat temu, zmierzam do tego ze konsul sie nie zastanawia czy sie cos kwalifikuje czy nie, maja od tego ludzi tam zatrudnionych

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Dziś coś się ruszyło. Dostałem meila i telefon z mojej firmy. Wysłałem nowy komplet DSów, umowę o pracę i reszte potrzebnych papierów. Mimo ze w poprzednich kontaktach bagatelizowano kwestie listu od mojego szefa do Ambasady podczas ostatniego telefonu najwięcej wypytywano mnie właśnie o ten list. Miejmy nadzieje że w czymś pomoże. W każdym razie w tym tyg powinno się wyjaśnić jaki jest rezultat mojego podejścia o wizę nr 2. 3mcie kciuki!

Napisano

Oczywiscie powodzenia TomRz ;) Ja teraz przedstawie swoja sytuacje. Otóż jade z biura ccusa i papiery tzn ds paszport itp wysłałam jakis miesiąc temu i dopiero! tydzien temu w piatek Pani z konsulatu zadzwonila ze cos w moich papierach im nie pasuje wiec musze sie pojawic w Krakowie na rozmowie.Choc mialam nie jechac poniewaz bylam rok temu na J1 i zeszloroczni nie musieli isc na rozmowe - teoretycznie bo jak widac ja musialam :) Nie podała zadnego konkretnego dnia wiec pojechałam w czwartek a dokładnie wczoraj.

Na miejscu powiedziano mi ze musze przyjechac z kims z ccusa, wiec powiedzialam im ze Pani która do mnie dzwoniła z konsulatu nie mówiła nic o tym ze mam z kims byc wiec w końcu jakos weszlam :( Podeszłam do Pań z pierwszych okienek i tam odnalezli Moje dokumenty i kazali mi czekac az konsul wezwie mnie po nazwisku. (Z sercem w gardle !!) podzeszlam do okienka Pana konsula gdy usłyszałam swoje nazwisko. Pan konsul zapytal czy nadal studiuje :) obejrzal dokladnie moj indeks i na szczescie byl tam wpis z poprzedniego pobytu w usa- bylam z camp america i zaliczono mi to na uczelni jako praktyke studencka :) i zapytal czy znowu tam jade ?? odp ze tak.

Aha a ze jestem na ostatnim roku kazal mi przedstawic dokument o przesunieciu Obrony, nastepnie pogratulowal dostania wizy i zyczyl milego pobytu w usa :))))) Wiec dostalam wize i wylatuje juz w przyszla niedziele i mam nadzieje ze do tego czasu wiza dojdzie... Odnosnie Tomrz : Bardzo dobrze ze umowiles sie ponownie i nie wim ale zapytaj sie w biurze czy ktos moglby stawic sie w ambasadzie z Toba. Życze ci powodzenia!!!!:)

Napisano

Niestety i tym razem nie będę mógł się pojawić w Ambasadzie osobiście.... No chyba że zostanę zaproszony tak jak Ty (natalia884) aby wyjaśniać ewentualne niejasności.

Napisano
Aha a ze jestem na ostatnim roku kazal mi przedstawic dokument o przesunieciu Obrony,

Trzeba jeszcze przedstawiac taki dokument? Slyszalem ze mozna sie bronic wczesniej i leciec na ostatnim roku? ??

Napisano
Trzaba jeszcze przedstawiac taki dokument? Slyszalem ze mozna sie bronic wczesniej i leciec na ostatnim roku? ??

Dokładnie i ja miałem tak w tamtym roku. Kazano mi przynieść ze sobą zaświadczenie o obronie po powrocie z USA. Nic takiego nie udało mi się załatwić tyle że dostałem zaświadczenie że studentem jestem do 30 września choć powrót był planowany na 18 października. W Ambasadzie i tak nikt na to nawet nie popatrzył tak jak na indeks i legitymację. Już wtedy mógłbym zostać w USA gdybym tylko chciał a nie zostałem a teraz jest jak jest....

Napisano
Trzaba jeszcze przedstawiac taki dokument? Slyszalem ze mozna sie bronic wczesniej i leciec na ostatnim roku? ??

Tak masz racje ze generalnie nie trzeba miec przesunietej obrony ,ale w moim przypadku mieli watpliwosci wiec musialam miec jakis dodoatkowy dokument popierajacy status.

Napisano
Już wtedy mógłbym zostać w USA gdybym tylko chciał a nie zostałem a teraz jest jak jest....

o Ty, jakie masz niecne plany ;) konsul Cie wyczuł hehe

a czemu nie mozesz stawic sie osobiscie? nie pozwolili Ci?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...