kopan Napisano 27 Września 2009 Zgłoś Napisano 27 Września 2009 czyli ten tysiac o ktorym pisalem pewnie jest realny. Znajomemu prawniczka to wypelniala wszystko i tyle to wlasnie kosztowalo 2 lata temu... Karino czy moglabys zajzec do mojego postu w dziale ogolne bodajze. Odnosnie slubu z rezydentem i byciem na F1. Mala dyskusja juz sie tam toczy ale nadal nie wiem jak to jest ze zmianami w dokumentach i jak to najlepiej zalatwic (Paszport i GC zony)
Bud Light Napisano 27 Września 2009 Zgłoś Napisano 27 Września 2009 na tym piśmie ze zmianą statusu napisane jest valid: for duration of status - co to właściwie znaczy? na moim I-20 jest napisane, że program powinnam ukończyć w przeciągu 2 lat, to o to chodzi? Czy to jest to samo co 2 -year home residency requirement???..Co znaczy ze musisz wrocic do Polski na minimum 2 lata zanim znowu przyjedziesz do Stanow.Jezeli tak to nie mozesz zmienic na F-1 zanim nie wystapisz o Waiver. "The waiver process can take several months, so advance planning will be needed to avoid expiration of your J-1 status prior to the filing of your Change of Status application. Assistance in determining if you are subject to this requirement and information on applying for a waiver may be found at" http://travel.state.gov/visa/temp/info/info_1288.html
karina Napisano 27 Września 2009 Zgłoś Napisano 27 Września 2009 ona juz dawno dostala F-1 i nie chodzi tu o zadne 2 lata pobytu w Polsce... On sie pytala o date do kiedy wazna jest jej nowa wiza studencka, ktora wlasnie dostala, bo I-20 ma wazne na 2 lata. To o czym Ty piszesz a to o czym pisze kara to 2 rozne rzeczy nie majace ze soba nic wspolnego. I-20 musi miec jakas date koncowa, ale I-20 mozna z kolei miec cala kolekcje i mozna tu byc legalnie przez X lat, dlatego wiza jest wydana na czas zwany duration of status.
Bud Light Napisano 27 Września 2009 Zgłoś Napisano 27 Września 2009 Sorry Administrator Karina Ja po prostu chcialem odpowiedziec na pytanie Jakuba K.
mezzi Napisano 28 Września 2009 Zgłoś Napisano 28 Września 2009 Czesc,Ja aplikuje sie do prywatnej szkoly, i osoby tam sa nastawione na zysk babka z tej szkoly zamiast jak mowisz pomagac w wypelnianiu papierkow przekierowala do "dobrej znajomej" (prawnika) abym zasiegnal informacje jak zmienic wizy - za oplata. Tak jak powiedziala Karina... lepiej uwazaj i w ogole sprawdz czy ta szkola jest na liscie w uscis. Moja szkola tez miala byc fajna ciekawa i przyjemna a przede wszystkim tania... okazalo sie ze szkola ta ma na pienku z DOHS i skonczylo sie tym ze wizy mi odmowili i kazali wyjechac z kraju w ciagu 30 dni... a szkole tez polecili mi znajomi... tak wiec kolego uwazaj z tymi znajomymi i z tymi szkolami zwlaszcza z tymi najtanszymi. lepiej zaplacic czasem wiecej i miec w miare pewnosc ze nie zostaniesz odprawiony z kwitkiem... bo jesli Ci odmowia wizy i kaza wyjechac to albo zostajesz nielegalnie albo wyjezdzasz a pozniej wrocic jest "dosc" ciezko..
Jakub K Napisano 28 Września 2009 Autor Zgłoś Napisano 28 Września 2009 Czy moglbys napisac jak sprawdzic szkole na stronie uscis?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.