Skocz do zawartości

Zaczynam od "0"... czyli DV-2006

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jeszcze jedno pytanko... czytam różne informacje na temat DV i wnioskuję, że wygrać to nie wszystko... zakładając, że dany klient jest wylosowany w KCC, wypełnia formalności, dostaje zaproszenie na rozmowę z J.W. Konsulem musi w jakiś sposób go jeszcze przekonywać aby otrzymać KWIT ? Czy przy DV też trzeba mieć zagwarantowanego sponsora, pracę, okazać się jakimś stanem oszczędności, itp. ?

Jednym slowem odpisujac - tak... Moze nie tyle przekonywac konsula, bo to sie z wiza turystyczna kojarzy, ale trzeba pokazac Mu, ze po przylocie do USA nie skonczysz pod mostem od razu. :wink:

• 1 rok później...
Napisano
Jeszcze jedno pytanko... czytam różne informacje na temat DV i wnioskuję, że wygrać to nie wszystko... zakładając, że dany klient jest wylosowany w KCC, wypełnia formalności, dostaje zaproszenie na rozmowę z J.W. Konsulem musi w jakiś sposób go jeszcze przekonywać aby otrzymać KWIT ? Czy przy DV też trzeba mieć zagwarantowanego sponsora, pracę, okazać się jakimś stanem oszczędności, itp. ?

Jednym slowem odpisujac - tak... Moze nie tyle przekonywac konsula, bo to sie z wiza turystyczna kojarzy, ale trzeba pokazac Mu, ze po przylocie do USA nie skonczysz pod mostem od razu. :wink:

Ja mając mozliwość otrzymania pomoc ze strony znajomych pod kątem papierów, z dwojga AOS / Job Offer wybrałem oferte pracy, z która stawiłem sie na rozmowie z panią konsul. Rozmowa nie nie trwała nawet 2 minut. Może dlatego, że na pytanie pani konsul zadane łamaną polszczyzną odpowiedziełem pytaniem - perhaps we could get this interview done in English? :wink:

Wiem, ze moja sytuacja jest zupełnie inna niż twoja Pawle, ale liczy sie sam fakt, że wystarałes sie zawczasu o prace a nie liczysz na sponsora. Tym bardziej ze masz 4 buźki do wykarmienia.

Napisano

Hej, witam !!!

Mam zamiar brać udział w DV2008 - jeśli Polska zostanie dopuszczona. Wiem, że to może zbyt wcześnie ale jeśli zostałbym wyloswany i zaproszony na rozmowe z konsulem, to chcialbym pare rzeczy wiedziec.

1) Jestem z Krakowa i czy mimo to musialbym na rozmowe jechac do Warszawy do ambasady USA, czy rozmowa odbylaby sie w konsulacie w Krakowie?

2) Ile pieniedzy na koncie trzeba miec, by konsul przyznal mi GC?

3) Slyszalem o koniecznosci zameldowania i posiadania pracy w USA - tu sprawa wyglada nastepujaco - zameldowac moglbym sie prawdopodobnie u dalszej rodzinki, moze bylaby tez praca, tyle ze gdybym otrzymal wize to w PL zostaloby mi jeszcze dokonczenie studiow.

I tu moje watpliwosci :

A) Czy podczas rozmowy z konsulem moglbym powiedziec, ze koncze studia w PL i tak "na prawde" to bede w USA mieszkal i pracowal po ich ukonczeniu?

:D Chodzi o to, ze jakbym dostal wize to chcialbym tam pojechac poczekac az dostane GC i wrocic do PL i jezdzic tam na wakacje i dajmy na to swieta tak zeby 2 razy w roku sie tam pokazywac dopoki tu nie dokoncze studiow.

Ale wlasnie mam watpliwosci czy tak sie uda bo ktos pisal ze pracodawca wypelnia papier, w kt gwarantuje ci prace na rok.

B1) A co jezeli ja nie bede tam pracowal a w USA mnie beda za to "scigali" (mimo ze nie bede na ich zasilku).

B2) A co jesli kaza mi sie rozliczyc z podatku (bo teoretycznie mialem pracowac w danym miejscu).

B3) I wreszcie co jesli przyjade na wakacje przed uplywem nieszczesnego roku i znajde prace gdzie indziej ???

Z góry dzięki za odpowiedz i przepraszam za dlugi post (ale mam nadzieje wystarczajaco malo zagmatwany)

Napisano

odpowiedzi na wybrane pytania:

odp1: bedziesz miec rozmowe w Warszawie

odp2: mozesz miec i nawet i 2 000 usd

odp3: a: masz 6 miesiecy aby wjechac na teren USA i tam mozesz byc pare tygodni,miesiecy

b: mozesz latac tak co jakis czas do USA ale pamietaj ze urzednik moze Ci zadac pytanie czy czasami nie lepsza bedzie wiza turystyczna(moga odebrac Ci GC)

Napisano

Witam wszystkich :D

Ja również mam kilka pytań odnośnie tego losowania

W 2008 będe już kończył ogólniak (mam nadzieję :D ) i od dawna chciałbym stąd wyjechać.

1) Czy jeśli posiadam odpowiednią kwote pieniedzy na koncie, ale nie mam żadnej rodziny (zameldowanie) i z góry zapewnionej pracy w Stanach to mam szanse na GC ?

Dodam, że głównym powodem emigracji jest chęć wstąpienia do US ARMY

Oczywiscie powiedzialbym o tym konsulowi, tylko czy to coś zmieni ?

edit.

Podania na nadchodzącą Loterię Wizową mogą być składane do 30/11/2006 roku.

ehhh... nie doczytałem :/ Czy będą przewidziane następne loterie ?

Najpierw chciałbym skonczyć szkołe, a potem wyjechać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...