pol Napisano 5 Lipca 2009 Zgłoś Napisano 5 Lipca 2009 Podawajcie tu przepisy, które można by zrobić w Polsce!! Pozdrawiam
mpbc Napisano 5 Lipca 2009 Zgłoś Napisano 5 Lipca 2009 Zrobić przepisy? Może chodzi o naukę? Albo jakieś egzaminy typu CFA, CIMA?
pol Napisano 7 Lipca 2009 Autor Zgłoś Napisano 7 Lipca 2009 Chodzi mi tutaj o przepisy amerykańskie które można zrobić w Polsce, może jakieś regionalne co np. jest tylko w jednym stanie w us, podzielcie się z nami! Kulinarne, rzecz jasna...
Wojtek-J Napisano 11 Lipca 2009 Zgłoś Napisano 11 Lipca 2009 Z kulinarnych ... z tego co wiem "polska kielbasa" jest w USA calkiem popularna, wiec moze z tego jakies danie?
andyopole Napisano 12 Lipca 2009 Zgłoś Napisano 12 Lipca 2009 Z kulinarnych ... z tego co wiem "polska kielbasa" jest w USA calkiem popularna, wiec moze z tego jakies danie? Slyszalem tez cos o "dumplings", ponoc amerykanie bardzo sobie chwala to jedzonko pochodzace z kraju, ktorego niestety nie potrafia pokazac na mapie...
akma Napisano 12 Lipca 2009 Zgłoś Napisano 12 Lipca 2009 Slyszalem tez cos o "dumplings", ponoc amerykanie bardzo sobie chwala to jedzonko pochodzace z kraju, ktorego niestety nie potrafia pokazac na mapie... Próbujesz błysnąć "yntelygencją"? Myślę, że każdy Amerykanin pokazałby na mapie Chiny. Bo to stamtąd pochodzą pierogi. A do Polski trafiły w XIII w. z ówczesnej Rusi. Nie wszystko, co dobre, pochodzi z Polski... Na pocieszenie powiem ci, że ja myślałam, że pierogi pochodzą z Rosji. Przed chwilą spytałam męża, czy wie, skąd są pierogi. Wiesz, co powiedział? "Oczywiście, że wiem, z Chin". A jest Amerykaninem... Wynika z tego, że Polacy wcale nie mają takiego szerokiego zakresu wiedzy, z jakiego chcą słynąć. Czasem warto coś sprawdzić, zanim zaczniemy się wymądrzać Dobrze, że istnieje Internet (BTW wynalazek amerykański) Jako że chłopaki zajadają się w Stanach tylko kiełbasą i pierogami to ja zacznę, pol, i podam przepis na amerykańskie naleśniki: Składniki: - 1 szklanka mąki tortowej, przesianej, - 2 łyżki cukru, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, - 1/2 łyżeczki soli, - 2 jajka lekko ubite, - 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (może być maślanka, byle nie mleko), - 1/2 szklanki wody niegazowanej, - 2 łyżki stołowe masła. Mieszamy ze sobą jajka, jogurt oraz wodę; dodajemy stopione (nie gorące) masło. Do suchych składników wlewamy na raz składniki płynne i starannie wszystko mieszamy. Smażymy, po czym jemy z syropem klonowym, z konfiturami lub owocami (truskawki, maliny, jagody) i bitą śmietaną.
Wojtek-J Napisano 18 Lipca 2009 Zgłoś Napisano 18 Lipca 2009 Dzięki będę póbował, piszcie dalej Wiadomo, ze to nie to samo co uwagi forumowiczow, ale ... moze tez sie przyda Po wstukaniu odpowiedniej frazy w google pojawi sie strona http://www.google.com/search?client=opera&...-8&oe=utf-8 , a na niej na przyklad: Traditional American Recipes - http://www.traditionalamericanrecipes.com/ American Recipes, on USA.gov ( przepisy z serii "tajne przez poufne" ) - http://www.usa.gov/Citizen/Topics/Health/Recipes.shtml Moze zapragniesz skosztowania puddingu zurawinowego pana Jurka Waszyngtona albo "ciasteczek" krabowych senatora Mikulskiego?
FUGAZI Napisano 13 Września 2009 Zgłoś Napisano 13 Września 2009 Przepis na hamburgera z frytkami i colą: -zaopatrz się w ok. 10PLN -udaj się do najbliższego McDonalda -dokonaj zakupu McZestawu Smacznego!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.