Skocz do zawartości

Wiza K1 - Pytania Ktorych Nie Bylo

lukaszekkk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Bede musial to sprawdzic

bardzo pomocne forum ;)

a po zlozeniu wniosku o Social Security i otrzymaniu go ( na forum bylo ze czekala osoba 2 tygodnie) mozna juz podjac prace ? i wtedy ubiegac sie o zielona karte ?

wszystkie te procedury sa takie skomplikowane

mam nadzieje ze przebrniemy przez nie

Napisano

Aby pracować musisz miec Social Security number i karte pozwolenia na prace tzw. EAD

aby dostac ta karte musisz złożyć wniosek, razem z wnioskiem o adjustment of status (AOS), zaraz po slubie z narzeczoną

więcej poczytasz na forum,

miłej lektury!

Napisano

Jezeli zlozyles wniosek o Advance Parole i go dostales wtedy bedziecie mogli oboje podrozowac. Caly proces nie trwa tak dlugo wiec lepiej posiedziec w USA i poczekac na GC. Upewnij sie lepiej ze masz odpowiednie dochody badz sponsora, bo ten proces do tanich nie nalezy a RFE tylko wydluzaja cala procedure...

Napisano

Nie jestem pewna na 100%

ale chyba mozesz, pod warunkiem ze:

- poczekasz jeszcze w USA na potwierdzenia otrzymania dokumentow

- bedziesz mila kogos pod twoim adresem kto bedzie odbieral i sprawdzal poczte, jeslibys dostal zapytanie o dodatkowe dokumenty (RFE) to masz tylko kilka tygodni czasu aby odpowiedziec, ewentualnie morzesz poczekac w USA az do momentu zatwierdzenia wniosku o K1(NOA2)

- bedziesz mial wspolsponsora przy staraniu sie o adjustment of status po slubie, bo wtedy musisz wykazac dochody, a ty ich miec nie bedziesz, skoro cie tu nie ma

nie wiem czy jest jakis wymog co do samej residency aby skladac papiery o AOS

Napisano

jak masz 2 obywatelstwa to moze wez slub w Polsce,zloz papiery w USA a potem Twoja juz przyszla zona przyleci z wiza na pobyt staly i po paru tygodniach dostanie GC,to jest troche dluzsze niz k-1..poczytaj w temacie cr1

Napisano
nie na tej pieczatce juz nie mozna pracowac

zmienily sie druki I-9, i nie ma tam wymienionych K-1 aby mogli pracowac na pieczatce

poczytaj posty uzytkownika Saka

A moze i mozna, tak szczeze nik nie wie

Saka jednak dostal prace:

Prace dostalem, pracodawca kontaktowal sie ze swoim adwokatem, urzedem imigracyjnym i ministerstwem pracy co do mozliwosci mojego zatrudnienia i nikt nie dal negatywnej odpowiedzi. Wypelnilem to nowe I-9 z pomoca pan z kadr i wszystko bylo ok. No coz moze tak naprawde nikt nie wie o co chodzi :) Dodam, ze musialem tylko podpisac papapierek, ze moga mnie zwolnic w kazdej chwili i nie bede domagal sie zadnych rekompensat itd.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...