hciuku Napisano 31 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2009 mam jeszcze jedno pytanie .. nie na temat tego posta .. ale rzecz rowniez wazna .. czy paszport musi byc wazdny od daty wydania dokladnie 6 miesiecy ? co by sie stalo gdybym pojechal na rozmowe z paszportem waznym 5 miesiecy ?
gal Napisano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2009 Do przekroczenia granicy: Paszport musi byc wazny co najmniej pol roku (6 miesiecy) od wjazdu.
hciuku Napisano 31 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2009 czyli tu tylko chodzi o to zeby paszport byl wazny 6 miesiecy od daty wyjazdu ? nie musze czekac pol roku zeby starac sie o wize ? bo tak czy siak i tak za rok chce lecieć ale im wczesniej sobie wize zalatwie tym tańszy bilet załapie ;]
Joanna30 Napisano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2009 Nie musisz czekać. Paszport powinien być ważny 6 miesięcy ponad Twój pobyt (powrót) ze Stanów.
hciuku Napisano 31 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2009 1.jak myślicie czy lepiej będzie jak będę się starał o wizę jeszcze w tym roku czy w przyszłym podkreślam ze wizę będę załatwiał na okres przyszłych wakacji 2.czy dobre jest staranie się o wizę z rocznym wyprzedzeniem planowanego wyjazdu ?
Rademedes Napisano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2009 Ad.1 jesli myslisz, ze Twoja sytuacja bedzie duzo lepsza (tzn. za rok bedzie Ci latwiej przekonac konsula to warto poczekac) Ad.2 nie ma to znaczenia, sa ludzie ktorzy lubia planowac wszystko z dnia na dzien inni planuja ze sporym wyprzedzeniem
Ghost70 Napisano 2 Września 2009 Zgłoś Napisano 2 Września 2009 Sprawdziłem, UWAGA tutaj jakieś bzdury wypisują: http://www.wizy.pl/wizy/index.php?target=1...d=7〈=pl gdybym miał załatwić te wszystkie zaświadczenia odechciałoby mi się wyjazdu pierwszy raz starałem się o wizę w 1993 roku i już wtedy nie miałem zaproszenia i konsul o nie nie pytał później jeszcze dwukrotnie się starałem i za każdym razem bez zaproszenia we wniosku wpisywałem : cel podróży - turystyczny, zakwaterowanie w usa - hotel (jakikolwiek adres z netu) silny związek z krajem to między innymi: rodzina pozostająca w kraju (np. żona i dzieci) stan posiadania (np. dom) zatrudnienie (np. prezes dużego banku zdecydowanie bardzo pomocne jest posiadanie dużej ilości pieczątek w paszporcie świadczących o tym, że nie jest to nasz pierwszy w życiu wyjazd zagraniczny posiadanie "dziewiczego" paszportu trochę obniża szansę na otrzymanie wizy co nie znaczy że całkowicie wyklucza, ale jednak ....
sly6 Napisano 2 Września 2009 Zgłoś Napisano 2 Września 2009 hciuk co do samego paszportu to masz to wyjasnione na stronie Ambasady jak jest z jego waznoscia: Osoby ubiegające się o wizę powinny przedstawić ważny paszport. Istnieje ogólny wymóg, iż paszport powinien być ważny przynajmniej sześć miesięcy ponad planowany pobyt. Jednocześnie zgodnie z umową zawartą pomiędzy Polską i USA paszporty tych krajów będą honorowane obustronnie jeszcze przez sześć miesięcy od daty upływu ważności. Osoba ubiegająca się o wizę z paszportem, który straci ważność przed upływem 6-ciu miesięcy może ją uzyskać, jednak zezwolenie na pobyt w USA zostanie ograniczone do daty ważności paszportu. http://polish.poland.usembassy.gov/visas/n...ents.html#wazny Tak wiec mozna miec paszport wazny 1 miesiac ale na granicy nie dostaniesz dluzszego pobytu niz waznosc paszportu
hciuku Napisano 2 Września 2009 Autor Zgłoś Napisano 2 Września 2009 aha .. no teraz to juz wszystko rozumiem dzieki ;]
Nowojorczyk22 Napisano 3 Września 2009 Zgłoś Napisano 3 Września 2009 Dziekuje za odpowiedzi;) Koleżanki i koledzy mam do was jeszcze jedno pytanie, i obiecuje że już nie będe was męczył Tak jak pisałem, nie pracuje obecnie. Ucze się w studium, oprócz tego jestem instruktorem karate i czynnym zawodnikiem, niestety nie prowadze teraz zajęć. Mam legitymacje instruktora karate, do tego byłem w Kadrze Polski w tym sporcie, mam osiągnięcia jako zawodnik (medale z Mistrzostw Polski), wszystko mam udokumentowane na papierze, w gazetach i internecie. Czy moge zabrać te dokumenty, na rozmowe z kionsulem?? Czy mogą pomóc aby wykazać mój silny związek z Polską??
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.