Finest Napisano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2005 mam mały problem , wyjeżdzam do usa ok 20 maja na zielona karte.a zona beedzie w 3-4 mies. ciązy i chce urodzic w polsce(grrrrrrrr bo ja mam inne zdanie) i tu pojawia się pytanie czy moze pojechac np. na miesiąc do usa i potem wrocic do polski, czy nie straci wowczas green card, jaka opcja bedzie najlepsza ?? :?:
Dreed Napisano 6 Kwietnia 2005 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2005 Witam ! Z tego co sie orientuje to dziecko zostaje obywatelem usa po urodzeniu , skoro macie Green Card to nawet pasuje.... Porozmawiaj moze w ten sposób 8) Pozdro
sawek84 Napisano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2005 trudno powiedziec - ja caly czas bylem przekonany, ze minimalny czas pierwszego pobytu to pol roku. tymczasem ostatnio kumpel zalatwial sobie green card (ma ojca w usa) i musial tylko tam sie zjawic i zalatwic pare spraw papierkowych. pewne jest to, ze jezeli dziecko urodzi sie w usa to bedzie ono moglo byc obywatelem stanow zjednoczonych (ale dopiero po ukonczeniu podajze 18 lat !!!). porod w usa kosztuje o wiele wiecej niz w Polsce (i nie mowie tu o 500$) - nie wiem czy social to obejmuje (chyba tak, ale wtedy twoja luba bedzie rodzic w dosc "malo komfortowych" warunkach). wydaje mi sie, ze powinienes przekonac zone do porodu w usa - kiedy ona bedzie rodzic bedziecie juz od pol roku w usa - to wystarczajacy okres aby odlozyc troche pieniedzy na ten porod. p.s mam nadzieje ze znasz choc troche angielski i masz jakis konkretny zawod - inaczej pierwsze 2-3 lata beda dla was bardzo trudne. pozdrawiam i zycze powodzenia
karina Napisano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2005 Nie ma minimalnego czasu pobytu w USA po przylocie - kiedy dostaniesz pieczatke do paszportu na granicy, mozesz wracac do Polski nawe na drugi dzien. ( jesli chodzi o kolege to zostal pare dni ay prawdopodobnie postarac sie o social security ). Wazne jest natomiast ile czasu przebywasz poza USA. Dziecko nie czeka na obywatelstwo 18 lat - dostaje je od razu w chwili urodzenia. Wbrew temu co sie mowi to porody w USA w 90% pokrywa stan ( wg nich jest to uznawane jako pomoc dla przyszlego obywatela USA - czyli twojego dziecka ). Na logike popatrzcie nawet ilu jest tu Meksykow, ktorzy maja po kilkoro dzieci a zarabiaja przeciez grosze. Jak by ich bylo stac na szpital? W USA nie ma 'gorszych' warunkow rodzenia:) Szpitale sa bardzo przyjemne, a znieczulenie daja praktycznie kazdej kobiecie ( tu trzeba zaznaczyc, ze czesto wlasnie do zalaty jest anestezjolog - inne rachunki kryje szpital ). Dziecko od razu po urodzeniu dostaje ubezpieczenie od stanu ( tzw. Kid Care badz jakkolwiek to nazywaja - w kazdym stanie moze byc roznie ). Najlepiej po przylocie do USA pojsc do szpitala i zapytac konkretnie za co musielibyscie placic i jakie to sa kwoty - pamietajcie, ze szpital szpitalowi nierowny: w jednym moga dac wam taka odpowiedz, w innym inna. Poczytaj sobie o tym na www.prawoimigracyjneUSA.com
sly6 Napisano 10 Kwietnia 2005 Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2005 macie z zona tzw GC ale co bedzie z dzieckiem jesli sie urodzi w Polsce wiec trzeba bedzie pewnie cos zalatwiac dluzszy czas
Finest Napisano 14 Kwietnia 2005 Autor Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2005 bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi, naprawdę jestem wam niezmiernie wdzięczny, ale i tak wszystko będzie zalezeć od .........nas(czyt. mojej lubej), a poza tym dla mnie jej zdrowie jest najważniejsze i jak ma się stresować tam to lepsze bedzie polskie "rozwiązanie"). A co z dzieckiem jak się urodzi w Polsce? Na dzień obecny jeszcze nie wiem. A jak w Stanach , to jak się nie mylę obowiązuje prawo ziemi. Czy bedzie nam ciezko? Pewnie tak, jak to na poczatku, wybieramy sie do Maine, a konkretniej na Monehegan Island (praca w hotelu, nie bedziemy placic za zarcie, ani lokum...zobaczymy). A propos wykształcenia (mgr ekonomii wydział "foreign trade" -a jakie to ma znaczenie na początku i tak trzeba swoje pozapi.... fizycznie), jeszcze raz dziekuje za wszystkie podpowiedzi, jakbyscie mieli inne ciekawe wiadomości na ten temat to byłbym wdzieczny za niusa. :wink:
Finest Napisano 14 Kwietnia 2005 Autor Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2005 macie z zona tzw GC ale co bedzie z dzieckiem jesli sie urodzi w Polsce wiec trzeba bedzie pewnie cos zalatwiac dluzszy czas oto odpowiedź(dzieki Karina za ten adres www): 29. Mam green card. Urodzilam w Polsce dziecko. Dziecko ma 3 lata. Zaraz po urodzeniu dziecka (tak mi doradzono) wrocilam do Stanow i w polskiej agencji wypelnilam petycje I-130, przeslalam ja do USCIS i czekam. Czekam juz dosc dlugo i jak zdazylam sie zorientowac jeszcze musze poczekac co najmniej 2 lata. Co moge zrobic aby dziecko bylo juz tu ze mna? Prosze Pania, otoz ktos w agencji, nie znajacy sie na przepisach, kazal wypelnic Pani forme I-130 i czekac - czas oczekiwania w kolejce bedzie wiec bardzo dlugi. Blad polegal na tym, ze wg przepisu 211.1((1) przepisow wykonawczych USCIS dzieci stalych rezydenow, urodzone poza granica USA podczas wizyty matki za granica, automatycznie otrzymuja green card, pod warunkiem, ze matka dziecka nie utracila green card , wraca po raz pierwszy po urodzeniu dziecka do Stanow a dziecko przylatuje wraz z matka. Wjazd do Stanow musi nastapic w ciagu pierwszych 2 lat zycia dziecka. Wtedy czeka sie na wize imigracyjna dla dziecka nie wiecej niz kilka miesiecy. Teraz moze Pani zlozyc wniosek do USCIS o parol humanitarny i tym sposobem dziecko mogloby czekac na swoja kolejke wizowa w USA.
OWCZAR Napisano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2005 a propo green card czy mozna ja zamienic na resident visa zaraz po przyjezdzie a jak tak to gdzie
Finest Napisano 14 Kwietnia 2005 Autor Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2005 a propo green card czy mozna ja zamienic na resident visa zaraz po przyjezdzie a jak tak to gdzie sorki, ale nie wiem zadaj te pytanie w temacie jako główne, a nie pod moim, nara
karina Napisano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2005 Panie drogi Finest Zgadza sie tylko wez pod uwage cos jeszcze: dziecko otrzyma Green Card ( najpierw bedzie to tzw. list przewozowy a Green Card dopiero w USA ), ale na to sie CZEKA... Mam na mysli fakt, ze niczym ambasada wystawi ci dokumenty to niestety minie klika miesiecy ( to przynajmniej wiem z doswiadczenia roznych osob ). Tak wiec macie wyjcie z sytuacji, ale musicie sie liczyc z tym, ze bedziecie ( badz raczej zona bedzie ) czekac w Polsce z dzieckiem na wyjazd przez jakis czas. I cos jeszcze, moze to nie jest istotne dla kazdego, ale ... Jesli np. dziecko wleci do USA to nie bedzie mialo ubezpieczenia medycznego ( legalnym dzieciom nalezy sie ubezpieczenie od stanu - czesto jest darmowe badz kosztuje grosze ). Jesli dziecko urodzi sie w USA to od razu - jako obywatel - to ubezpieczenie automatycznie mu przyznaja i pokrywaja wszystkie rachunki itp. Natomiast jesli przyjedziesz z dzieckiem to minie jakis czas niczym dziecko to ubezpieczenie dostanie ( wiem, ze np. w NJ czekaja ludzie i 3-4 miesiace.. ). Nie wiem czy ci sie to przyda ( admin powiedzialby zapewne, ze to niezgodne z tematem ) ale podaje tak dla zastanowienia sie i dla przemyslenia..
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.