evita8b Napisano 4 Października 2009 Zgłoś Napisano 4 Października 2009 Mam polskie i miedzynarodowe prawo jazdy . Chce wyrobic tutaj w USA amerykanskie. Gdzies slyszalam ,ze jak mam miedzynarodowe to nie musze zdawac egzaminu z jazdy . Jesli tak jest , to czy ktos zna na to jakis przepis i jak go znalesc. Bylam tutaj w biurze i zadalam takie pytanie ale urzedniczka nie bardzo byla zorientowana , chodzila do paru osob z zapytaniem i koncu mi powiedziala , ze lepiej bedzie jak jazde tez bede zdawac . Evita
Saka Napisano 4 Października 2009 Zgłoś Napisano 4 Października 2009 Bodajze Niemcy i Francuzi wymieniaja prawko od tak sobie, reszta swiata musi zdawac egzaminy. Masz prawko miedzynarodowe, wiec mozesz sie zapisywac na teorie, a zaraz po niej jazde. Powodzenia. Na odpowiedniej stronie DMV Virginia ( http://www.dmv.state.va.us/webdoc/citizen/...eligibility.asp ://http://www.dmv.state.va.us/webdoc/c...ligibility.asp ://http://www.dmv.state.va.us/webdoc/c...ligibility.asp ) mozesz przeczytac: If you are age 19 or older and you hold a valid driver's license issued by a U.S. state or territory, a Canadian province, France or Germany, you may not be required to: * take the two-part knowledge exam or the road skills test * show proof of successful completion of driver education; or * hold a learner's permit for 30 days. However, you must pass a vision screening. Na stronie DMV Michigan: Foreign driver’s licenses are accepted as proof of driving experience only. Link do wymaganych dokumentow: http://www.michigan.gov/documents/sos/Appl...28_222146_7.pdf
adabura Napisano 28 Lutego 2010 Zgłoś Napisano 28 Lutego 2010 Witam , mieszkam w Michigan i nie mysle ze miedzynarodowe prawo jazdy zwalniaja ze zdania egzaminu. To jest prawo Michigan i w tescie na prawo jazdy jest kilka pytan wlasnie z prawa tego Stanu , no coz a urzednicy jak wszedzie kazdy interpretuje przepisy jak rozumie. U mnie wygladalo tak mialam polskie prawko , musialam przetlumaczyc , poszlam pani zapytala mnie z ilus znakow drogowych , dala test po polsku , usiadlam wypelnilam , zaliczylam test dostalam zeby zalatwic jazde z egzaminem , chyba bylo 1 miesiac nie pamietam juz , poszlam na egzamin jazda po miescie na autostradzie, na placu , dostalam papierek ze zdalam i poszlam do Secretary of State. Przyjeli to wszystko sprawdzili wzrok , pykneli fotke i dostalam zastepcze prawko a te oryginalne przyslali do domu. To tyle co pamietam powodzenia zycze
scmegan Napisano 28 Lutego 2010 Zgłoś Napisano 28 Lutego 2010 Rowniez mieszkam w MI, i osobicie nie slyszalam aby posiadanie miedzynarodowego prawka zwalnialo cie z obowiazku zdawania egzaminow w USA. Tutaj nawet po przeprowadzce z innego stanu po 90 dniach musisz wyrobic ID, stanu w ktorym obecnie sie znajdujesz. Ale nie martw sie, testy jak i jazda w porownaniu z Polska, sa banalnie proste i smiesznie tanie ( nie pamietam juz dokladnie ale chyba $30 mnie to kosztowalo). Powodzenia
adabura Napisano 28 Lutego 2010 Zgłoś Napisano 28 Lutego 2010 JIm Bin pisze o tym ze mozesz miec prawo jazdy obojetnie jakie z Europy ale musisz zdac testy i jazde , nie obchodzi nikogo ze umiesz jezdzic , musisz miec papierek stad potwierdzony przez tutejszego egzaminatora. Pozatym prawo jazdy musza byc przetumaczone na j. angielski poniewaz niestety urzednik nie wie o co chodzi w tych polskich prawo jazdach i symbolach na odwrocie powinienes wiedziec jak wygladaja prawo jazdy w Polsce jesli je miales, od dlugiego czasu sa plastikowe i trzeba dobrze sie wczytac zeby w nich cos przeczytac. Tutaj jazda i testy to pestka w porownaniu egzaminu w Polsce. powodzenia
promilm Napisano 28 Lutego 2010 Zgłoś Napisano 28 Lutego 2010 Ja mam Brytyjskie prawa jazdy wszystkich mozliwych kategorji i musze tu od nowa robic prawa jazdy- nikogo nie interesuje to ze mam doswiadczenie i jakies tam uprawnienia; do tego UK- przeciez moga po angielsku przeczytac co jest na karcie plastikowej (do UK prawa jazdy mam dodatkowa kartke papierowa na ktorym Policja dopisuje mi punkty karne- nikogo to nie interesuje ze mam czysty rekord) Do tego jezeli ktos bedzie sie upieral w DMV i udowadnial ze ma Polskie prawa jazdy przy skladaniu wniosku to przed wydaniem US prawa jazdy moga przedziurkowac Polskie; lub w najgorszym wypadku stempel postawic i je anulowac. (Uk prawa jazdy mozna wymienic w Kanadzie; jedynie na normalne pojazdy do 3,5T zawodowe niestety trzeba robic tez od podszewki ) Nadmienie ze egzamin i jazda naprawde nie jest trudna- w porownaniu z cyrkiem w polsce; koszt permit do nauki 9$, testy i jazda okolo 25$ https://myweb.in.gov/BMV/mybmvportal/LicensesAndIDCards.aspx W niektorych stanach mozna zdawac testy po polsku (wiem o IL,WI,NY)
wheelbuilder Napisano 28 Lutego 2010 Zgłoś Napisano 28 Lutego 2010 Podczepię się Nie dot. to emigracji ale nie chcę też nowego topicu zakładać. Czy będąc na turystycznej mogę przez 6mies. jeździć na polskim prawie jazdy ? Gdzieś na forum wyczytałem albo mi się śniło (nie krzyczcie na mnie jak się mylę ) Czy zdając amerykańskie prawko będąc na W&T nie mogę jeździć na polskim i muszę zdać ichniejsze ? (przez te 6mies.) Czy może osoby będące na W&T zdają amerykańskie bo mają taką możliwość a na turystycznej nie bo nie mają możliwości ? Pomijam problemy z dostaniem czy wypożyczeniem samoch. na turystycznej.
promilm Napisano 28 Lutego 2010 Zgłoś Napisano 28 Lutego 2010 Na turystycznej wizie mozesz wypozyczyc auto bez problemow- jedynie co wymagaja to karta KREDYTOWA i prawo jazdy (ja wypozyczalem i na polskim i na UK) - na wize turystycznej nie zrobisz prawa jazd bo Present proof of U.S. citizenship, legal immigration status or legal temporary visitor status in the U.S., such as a: certified copy of your U.S. birth certificate;PP valid U.S. passport;PP valid foreign passport with appropriate immigration documents.PP 4. Present proof of your name and date of birth, such as a: certified copy of your U.S. birth certificate;PP valid U.S. passport;PP valid foreign passport with federal I-551 or I-94, arrival and departure record.PP Social Security card with your signature;PP - Mozesz jezdzic legalnie 6mc na polskim prawku zrob jedynie ta "smieszna ksiazeczke -miedzynarodowe prawko koszt nie pamietam cos okolo 5-10zl" jak mnie policja zatrzymala to az sie smial co ja my wtykam (jakis dokument z przed 100lat )
sly6 Napisano 1 Marca 2010 Zgłoś Napisano 1 Marca 2010 ale bez tego dokumentu jak kto napisales smiesznego mozna czasami miec problem z Policja jak kto 1 osoba miala z tego forum jesli ktos jest na work i travel to moze wyrobic sobie prawko i uzywac stanowe ...a nie polskie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.