Skocz do zawartości

Umejscowienie Aktu Slubu W Pl

gocharynka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Moj maz X lat temu bral slub w Polsce, rozwod juz byl w USA. Moje pytanie jest nastepujace.

Czy nasz akt slubu mozemy teraz bez zadnych problemow umiejscowic w Polskim USC?

Czy wczesniej moj maz musi umiejscowic swoj rozwod w Polskim Sadzie?

dziekuje za odpowiedzi

Napisano

tak jak napisal Kubakaj,,najpierw trzeba umiejscowic rozwod a potem slub ,,trzeba sie spytac aby w urzedzie czy za takie cos nic nie bedzie i czy podczas wyrabiania dokumentow nie podalo sie zlych danych kiedys tam...

Napisano

Dodam, że niestety procedura może być dość długotrwała, wiem z doświadczenia, nie mojego, ale mojej kuzynki, czeka już ponad 12 miesięcy. Generalnie nie chodzi tylko o umiejscowienie rozwodu w Polsce, ale o przeprowadzenie całego rozwodu w Polsce (tzn. musi być sprawa rozwodowa, nie da się tylko przedstawić dokumentów o rozwodzie).

Napisano

Dzieki David wiem o tym ale jest problem dogadania sie stron Exsi i mojego meza obydwoje mieszkaja w USA i szczerze powiem ani jednemu ani drugiemu sie do tego nie spieszy, a ja funkcjonuje na dwoch nazwiskach Kowalski w USA i Malinowska w POL.

Slyszalam jeszcze ze jak nie jest przeprowadzony rozwod w PL to obydwie strony maja prawo do dziedziczenia majatku jednego z nich i moze to ich zmobilizuje jak przyjdzie czas aby sie podzielic z Ex malzonkiem :)

Napisano

Zgadza się, moja kuzynka chciała kupić dom lub mieszkanie w PL, ale adwokat jej poradził, aby tego nie robiła dopóki nie będzie miała zakończonej sprawy rozwodowej w Polsce, gdyż w przeciwnym razie może mieć potem spore kłopoty.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam , twoj maz musi w Polsce wystapic do Sadu Wojewodzkiego badz Okrgowego w jego miejscu zamieszkania w Polsce czyli tam gdzie bral slub , musi zlozyc wniosek do sadu o uznanie orzeczenia sadu zagranicznego o ilesie nie myle koszt jest 300 zl. chyba ze cena wzrosla jak wszedzie. Musi miec zupelny akt malzenstwa do tego przetlumaczone orzeczenie amerykanskiego sadu to wszystko mozna odszukac wchodzadz na strone sadu i poszukac wniosku wszystko jest na tym wyszczegolnione co jest potrzebne do zlozenia wniosku. Czyli najpierw wniosek o uznanie orzeczenia sadu zagranicznego pozniej wpisanie do ksiag USC informacji udziela jak to zrobic pracownicy USC. Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...