Hakuna159 Napisano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2009 Witam! Nazywam się Paula i mam pytanie. Wyjeżdżam do mamy, do USA, czekam na zaproszenie do konsula, ale wciąż martwi mnie jedna rzecz. Rok szkolny rozpoczęłam tutaj, wyjeżdżając do Stanów będę mogła kontynuować pierwszą klasę? Będzie się liczyć to, co już zaczęłam? Czy jak to będzie wyglądać? Bardzo proszę o pomoc! z góry dziękuje i pozdrawiam.
anabell Napisano 24 Grudnia 2009 Zgłoś Napisano 24 Grudnia 2009 witaj moj syn byl w podobnej sytuacji 2 lata temu, w tym roku konczy szkole srednia w usa. Przeprowadzilismy sie tu w grudniu a on od stycznia poszedl do szkoly. Poprosili o swiadectwo z poprzedniej klasy (przetlumaczone) i jakis arkusz ocen z klasy do ktorej uczeszczal przez dwa miesiace w Polsce.Pamietaj by oceny przeksztalcic na ABCDEF , tak jak jest tutaj ,bo oni nie zrozumieja cyferek ani opisow .Nie bylo zadnej przeszkody ani klopotu by syn mogl tu sie zaczac uczyc.Dostal dodatkowa lekcje angielskiego , by podgonic material i podszlifowac jezyk. Szybko przegonil amerykanow bo byl do przodu z programem, jednak w Polsce inaczej sie uczy, i dostal swiadectwo z czerwonym paskiem ( tu sie mowi z honorami .Wiec nie obawiaj sie niczego...aha, i wazna jest karta szczepien, bedziesz musiala przyniesc od doktora amerykanskiego potwierdzenie ze masz wszystkie brakujace szczepienia, oczywiscie doktor wie jakie to sa, a ty wez swoja karte szczepien z przychodni z Polski i pokaz ,najlepiej przetlumaczona , doktorowi.Powodzenia. W razie pytan pisz na priv.
Hakuna159 Napisano 24 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Napisano 24 Grudnia 2009 A jeśli moje oceny nie są zbyt zadowalające, ponieważ wiedziałam, że wyjadę i trochę sobie "odpuściłam"? Nie brałam pod uwagę tego, że będą chcieli zobaczyć moje obecne oceny... Czy to sprawi jakiś kłopot?
katlia Napisano 24 Grudnia 2009 Zgłoś Napisano 24 Grudnia 2009 Nie - w najgorszym razie nie dadza ci dostepu do bardzej zaawansowanych kursow -- w lo mojej corki to sie nazywa 'accelerated' albo 'honors'. Ale to i tak nie jest glupi pomysl bo da ci szanse dogonic troche z angielskiego. Poziom matematyki, i nauk scislych w Polsce jest wyzszy, nawet sredniacy w Polsce sa tu orlami
anabell Napisano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2009 dokladnie, zgadzam sie z Katlia, dlatego Paula nie martw sie. moj syn mial kiepskie swiadectwo z gimnazjum , dlatego dali go na poczatek na poziom nizej , a za chwile okazalo sie ze jest lepszy od innych uczniow i przeniesiono go na najwyzszy poziom . Glowa do gory
Hakuna159 Napisano 2 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2010 Dziękuję Wam za odpowiedzi, bardzo mi pomogłyście A co się dzieje, gdy mój angielski jest... na średnim poziomie? Tzn. niby uczę się od przedszkola, ale wiecie jak to jest będę w normalnej szkole czy jak?
Jim Beam Napisano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2010 A co się dzieje, gdy mój angielski jest... na średnim poziomie? Tzn. niby uczę się od przedszkola, ale wiecie jak to jest będę w normalnej szkole czy jak? Bedziesz, bedziesz. Ewentualnie dostaniesz dodatkowe lekcje angielskiego, jezeli uznaja, ze tego potrzebujesz.
fiolkens Napisano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2010 Czesc. Mam podobny problem, mam obecnie 17 lat i chce wyjechac do USA tylko, ze do wujka, a mama ma zostac w PL i czy istnieje taka mozliwosc? Oraz o jakie wizy mam sie starac i w ogole? Tak samo co z szkola? Czytalam ze trzeba za nie placic i to dosc duze sumy, moze ktos mi to mniej wiecej wytulaczyc?
sly6 Napisano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2010 fiolkens jak chcesz sie uczyc legalnie w USA to tylko wiza studencka wchodzi w gre ..o tym tutaj poczytasz: http://polish.poland.usembassy.gov/visas/n...esearchers.html
fiolkens Napisano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2010 tak to wiem, ale chyba bede musiala dosc duzo pieniedzy wybulic za szkole, zgadza sie?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.