Covadonga Napisano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2010 Czy ktos z Was orientuje sie jak wyglada sprawa z unikaniem podwojnego opodatkowania dla obywateli RP mieszkajacych i pracujacych w USA i planujacych powrot do Polski. Wiem ze istnieje jakas umowa pomiedzy USA i Polska chyba jeszcze z czasow gierkowiskich i decydujace znaczenie ma miejsce zamieszkania (tzw "osrodek zyciowy"). Czy ktos z z Was ma jednak jakies praktyczne doswiadczenia w tym temacie. Bardzo prosze o informacje. Dodam tylko ze ja pracuje w stanach na wizie H1B.
kubakj Napisano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2010 Jak przebywasz w USA caly rok, to nie placisz podatku w Polsce.
Covadonga Napisano 17 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2010 To dobre wiescie. Dzieki kubakj. A czy po powrocie do Polski musze jednak zlozyc jakies zeznanie podatkowe?
sly6 Napisano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2010 a ja Ci radze zadzwonic na infolinie Krajowa Informacja Podatkowa i tam Ci wyjasnia jak kto jest ktos z Twoich znajomych,rodziny moze sie dowiedziec dzwoniac tam
kubakj Napisano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2010 To dobre wiescie. Dzieki kubakj. A czy po powrocie do Polski musze jednak zlozyc jakies zeznanie podatkowe? Nie. Ja skladam zeznania tylko w USA, nawet za dochody z Polski. W Polsce swoich dochodow nie opodatkowuje, bo nie jestem rezydentem podatkowym w Polsce, nawet jak mam tam dom, konta w bankach, na ktorych i tak nie trzymam pieniedzy.
sly6 Napisano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2010 bo nie jestem rezydentem podatkowym w Polsce, nawet jak mam tam dom, konta w bankach, na ktorych i tak nie trzymam pieniedzy. dobrze napisal Kubakaj,,jesli ktos nie jest rezydentem podatkowym wtedy nie placi podatku w Polsce... a jak kto zrobic?wystarczy zlozyc odpowiedni druk do US ze sie bedzie po za Polska mieszkac tzn mozna byc zameldowanym w Polsce ale mieszka sie po za Polska i wtedy US nic nie bedzie miec do podatkow...chyba ze tutaj sie ma jakis dochod... Covadonga jak nie zlozyles tego druku w US to od Ciebie zalezy czy sie ujawinisz czy tez nie...bo placic podatek bedziesz musial... o tym mozna sie dowiedziec w Krajowej Informacji Podatkowej Krajowa Informacja Podatkowa czynna od 7.00 do 18.00 Infolinia: Z tel. stac.: 0 801 055 055 Z tel. kom.: (22) 330 0330 www.kip.gov.pl
Covadonga Napisano 18 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2010 Dzieki wielkie za cenne informacje. Chce sie jednak upewnic ze wszystko zrozumialem i dodac cos jeszcze. Otoz ja w Polsce nigdy nie pracowalem. Skonczylem studia i wyemigrowalem. W Polsce nie mam tam konta bankowego ani numeru NIP. Generalnie wiec nie istnieje dla urzedu podatkowego. W US jestem legalnie na wizie H1B, pracuje od 4 lat i place podatki. Wiec dla US tez jestem czysty. Teraz czy powinienem tutejszy - amerykanski urzad informowac o czyms albo skladac jakas dodatkowa deklaracje? Zalozmy tez ze chce wrocic do Polski w tym roku.. wracam, znajduje prace i zaczynam placic podatki. Rozumiem ze nie musze skladac zadnych zeznan podatkowych za czas kiedy pracowalem i zarabialem w US.. czy dobrze rozumiem?
kubakj Napisano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2010 Nie musisz. Nawet jakbys nie zlozyl uaktualnienia NIP3, ani sie nie wymeldowal, to dalej nie jestes rezydentem podatkowym w Polsce, bo tam nie mieszkales. Jesli miales jakis dochod - np. za wynajem mieszkania, to musisz go zaplacic w Polsce TYLKO.
sly6 Napisano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2010 a ja Ci radze,zadzwon na infolinie bo moze sie okazac tak ze bedziesz musial zaplacic podatek... to ze nie masz numeru NIP moze nic nie znaczyc ,,chyba ze zostales wymeldowany z miejsca zamieszkania no i nie jestes na stale w USA a jedynie na wizie pracowniczej ...
kubakj Napisano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2010 a ja Ci radze,zadzwon na infolinie bo moze sie okazac tak ze bedziesz musial zaplacic podatek...to ze nie masz numeru NIP moze nic nie znaczyc ,,chyba ze zostales wymeldowany z miejsca zamieszkania no i nie jestes na stale w USA a jedynie na wizie pracowniczej ... Kazdy, kto jest w USA powyzej 183 dni jest rezydentem podatkowym w USA. Jak w Polsce nie mieszkal, to jak moze byc rezydentem podatkowym w Polsce?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.