Skocz do zawartości

Technikum

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 34
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

If you did apply to Yale, I think we would have to treat your years at Technicum as the same as a two-year college over in the US.  In that case, you may apply as a transfer student to Yale.

To fragment maila, ktorego otrzymalem z Yale pytajac sie o to jak jest traktowane tam technikum. Ile w tym jest prawdy, nie mam pojecia:)

Napisano
i nawet jak u nas jest wyzszy poziom nauczania zwlaszcza w szkolach srednich

a tutaj co maja poziom za nauczania w high school - smiech na sali

no ale to jest ameryka oni zawsze sie uwazali i uwazaja ze najlepszych we wszystko

i pewnie mają wiele racji. bo w końcu zdecydowana większość cennych publikacji pochodzi z usa. poziom studiów graduate jest dużo wyższy niż w Polsce. W polse kazdy debil ma mgr. tutaj jest duuuuza selekcja.

Napisano
To fragment maila, ktorego otrzymalem z Yale pytajac sie o to jak jest traktowane tam technikum. Ile w tym jest prawdy, nie mam pojecia:)

Pewnie sugerowali się tym, co na temat technikum pisze Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Technicum

W rzeczywistości nie sądzę by po ewaluacji dyplomu zaliczono Ci technikum jako 2 lata college. Być może kilka przedmiotów uznają za Advanced Placement classes, ale na pewno nie wszystkie.

Mogę się mylić. Najlepiej zrobić ewaluację i dopiero wówczas pytać o konkrety.

Napisano

W sumie mnie też wydało się to lekko dziwne. Mam jeszcze pytanie co do matury. Wystarczy, że zdam polską czy koniecznie miedzynarodową? Pózniej też trzeba zdać egzamin TOEFL i SAT1 i SAT2 tak? CO do tych egzaminów to jest obojętna kolejność??

Napisano

Nie można jednoznacznie powiedzieć, jakiej matury wymagają, wszystko zależy od tamtejszej uczelni jakiej wymagają i jakich egzaminów, bo nie zawsze wymagane są np. egzaminy SAT z tego co wiem... ale TOEFL na pewno, no chyba że masz GC :) . Po prostu wysyłaj maile do upatrzonych uczelni i wypytuj o kwestię matury, jednak w większości podobno bez różnicy to jest jaką maturę będziesz miał z polskiej szkoły średniej, najważniejsze są dla nich wyniki z egzaminów takich jak TOEFL, SATy, GRE i wiele innych.. Polecam zajrzeć na tę stronę i poczytać, osobiście bardzo mi pomogła... http://www.ets.org/

Taki test jak np. TOEFL można zdawać w Polsce..

Pzdr :)

Napisano

Wybierać uczelnie to ja będę za jakieś 3 lata, ale lepiej wiedzieć wszystko wcześniej niż obudzić się za pózno. A jak wygląda sprawa ze sportem w uczelniach?

Napisano
ale lepiej wiedzieć wszystko wcześniej niż obudzić się za pózno.

No więc właśnie możesz już teraz kontaktować się z uczelniami i wypytywać co i jak a takze czytac na ich stronach internetowych informacje bo zazwyczaj mają dobrze opisane wszystko... bo jak sam powiedziałeś, lepiej wiedzieć wszystko wczesniej niz obudzic sie gdy bedzie juz za pozno :) A wszystko zalezy od uczelni co i jak, czego wymagają...

Napisano

No w tej chwili podoba mi się California College, ale nie wiem jeszcze ważnie żeby to było ciepłe i słoneczne miejsce. A wy jakie college byście polecali?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...