Skocz do zawartości

Wyszukiwarka Połączeń Lotniczych

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam . Od kilku dni poszukuję biletu do USA na sierpień. Jak zawsze (kupowałem już w ten sposób parę razy) patrzyłem w dwie, trzy wyszukiwarki i kupowałem najbardziej odpowiedni bilet, Kryteria tak jak u każdego: cena, ilość przesiadek i terminy wylotu. Zawsze zajmowało mi to kolo pół godziny i bilet kupiony. Po kłopocie. Teraz nie wiem co się powyrabiało. Pewnie ma na to wpływ zmienny kurs walut, ale myślę, że nie do końca. W ciągu ostatnich trzech dni sprawdziłem ceny (przy tech samych kryteriach) kilkadziesiąt razy. Czasami w odstępie kilkudziesięciu sekund. I o zgrozo. Za każdym razem inny wynik. Rozbieżność ponad 1000 złotych (jedna wyszukiwarka i jedne kryteria) Żeby było ciekawiej ceny skakały zarówno w górę jak i w dół od 2700 do 3800. Po dwóch dniach poszukiwania wskoczyła mi ponownie cena 2700. Kupiłem bilet natychmiast. Z ciekawości po zakupie dalej patrze w ceny a one wariują 3000 do nawet 4000. Ale na 2700 już nie trafiłem. Ceny podaję w zaokrągleniu. Zakładam ten temat bo czasem warto poświęcić kilka dni żeby zaoszczędzi kilkaset złotych. Kupno biletu przez wyszukiwarkę przypomina mi trochę loterię. Nie szukałem żadnej promocji. Chciałem bilet w rozsądnej cenie. ;):) Pozdrawiam i życzę udanych łowów.

Napisano

a gdzie szukales tych biletow.masz cos swojego?

a bilet masz z duzymi restrykcjami jak brak zmiany daty,brak zwrotu...

masz racje ze takie cos moze przypominac loterie ,wazne jest to skad sie leci i czasami dzien dalej czy wczesniej robi duzo roznice w cenie :)

Napisano

Korzystałem z ogólnie dostępnych, popularnych wyszukiwarek. Polskich oczywiście. Amerykańskie odpuściłem sobie chyba ze 3 lata temu. Próba uzyskania informacji czy też zmiany np. terminu wyjazdu przy rezerwacji z amerykańskich wyszukiwarek wiąże się z kilkugodzinnym wiszeniem na telefonie. Telefonie do US oczywiście. Może ktoś ma lepsze doświadczenia. Ja odpuściłem.

Z ciekawości cały dzisiejszy dzień poświęciłem na poszukiwanie biletu o stałych warunkach brzegowych. Praktycznie za każdym razem wyskakuje nowa cena i inne preferowane połączenia. Czasami co kilka wybrań powtarzają się takie same. Ceny między tymi samymi połączeniami różnią się od kilkudziesięciu do nawet 200 - 300 złotych. Czasami są identyczne. Nie rozumiem według jakiego logarytmu działają takie wyszukiwarki i nie chcę wiedzieć. Na pewno jest to skomplikowane. Wiem jedno i do tego Was namawiam. O ile kupujecie bilet przez internet warto poświęcić 2 - 3 godziny na różne próby i konfiguracje oraz powtarzanie prób na tej samej wyszukiwarce. Nawet kilkanaście razy. W końcu kosztuje to jedno klepnięcie myszy.

Zmieniając oczywiście czas wylotu lub powrotu zazwyczaj znajdziemy coś tańszego. Ja mówię o przypadku kiedy terminy i miasta mamy już wybrane. Kiedy dałem możliwość zmiany terminy wy- i przylotu o 2 dni uzyskałem cenę 2400. Czyli jeszcze 300 złotych taniej niż kupiłem.

Napisano

Podzwoń też po biurach podróży - niektóre promocje oferowane są wyłącznie przez biura. To raz.

Po drugie - najtańszy bilet jaki kiedykolwiek nabyłam był oferowany na stronie LOTu. Nie żartuję. Trafiłam na super promocję i za bezpośredni bilet zapłaciłam o 1/3 mniej niż za promocję w Lufthansie, z przesiadką w Monachium. Promocja NIE była oferowana gdzie indziej. Dlatego warto wejść na stronę www przewoźnika.

Po trzecie - trochę nie na temat, ale tyczy biletów lotniczych więc napiszę :) Latając z USA do Kanady odpuszczamy sobie Air Canada, które łupi niemiłosiernie, i kupujemy bilet na stronie http://www.flyporter.com/ Nie dość że tanio, to co rusz są promocje (ostatnio 20% zniżki). Niestety, linie obsługują tylko niektóre miasta w USA: Chicago, Nowy Jork, Boston i Myrtle Beach. No chyba że nie zależy nam na konkretnej dacie, wówczas można znaleźć prawdziwe rodzynki typu 192 dolary w obie strony Chicago-Montreal, z wszystkimi opłatami, na stronie Air Canada. Ja niestety musiałam się trzymać konkretnych terminów.

Napisano

Córka podała mi adres wyszukiwarki, która sprawdza połączenia (o ile tak zadeklarujemy w opcjach) do trzech dni przed i trzy dni po zadanym terminie w poszukiwaniu najniższej ceny. Jeśli ktoś nie ma narzuconego ściśle czasu wyjazdu i powrotu, to myślę, że warto spróbować. http://www.kayak.com/

A ja dalej sprawdzam bilet który już kupiłem !!!!!! Różnica 350 złotych przesuwając wyjazd o dwa dni i wjazd o dzień :)

Super promocje tak jak koledzy pisali w poprzednich postach tylko bezpośrednio u przewoźnika.

Napisano

wlod czasami tak jest ze dzien roznicy robi duzaa roznice,,raz tak mialem ze bilet na lot z tzw dnia na dzien kosztowal taniej niz to samo a lot za 7 dni :)

Napisano

Jeśli jest okazja trzeba ją szybko wykorzystywać. W tym tygodniu lot do Bostonu w czerwcu powrót w lipcu kosztował 1798zł, następnego dnia nie było śladu po tej cenie. Mam jednak inne pytanie czy znacie wyszukiwarkę lotów, która znajduje najtańsze połączenie, ale z koniecznością długotrwałego postoju podczas przesiadki. Nie chodzi mi o połączenie wieloodcinkowe.

Napisano

Znaczy chodzi Ci o jak najdłuższy czas pomiędzy lotami ? Orbitz ma możliwośc sortowania po czasie trwania podróży - im dłuższa podróż tym międzylądowanie dłuższe ;-)

• 3 lata później...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...