wlod Posted May 6, 2010 Report Share Posted May 6, 2010 Witam . Od kilku dni poszukuję biletu do USA na sierpień. Jak zawsze (kupowałem już w ten sposób parę razy) patrzyłem w dwie, trzy wyszukiwarki i kupowałem najbardziej odpowiedni bilet, Kryteria tak jak u każdego: cena, ilość przesiadek i terminy wylotu. Zawsze zajmowało mi to kolo pół godziny i bilet kupiony. Po kłopocie. Teraz nie wiem co się powyrabiało. Pewnie ma na to wpływ zmienny kurs walut, ale myślę, że nie do końca. W ciągu ostatnich trzech dni sprawdziłem ceny (przy tech samych kryteriach) kilkadziesiąt razy. Czasami w odstępie kilkudziesięciu sekund. I o zgrozo. Za każdym razem inny wynik. Rozbieżność ponad 1000 złotych (jedna wyszukiwarka i jedne kryteria) Żeby było ciekawiej ceny skakały zarówno w górę jak i w dół od 2700 do 3800. Po dwóch dniach poszukiwania wskoczyła mi ponownie cena 2700. Kupiłem bilet natychmiast. Z ciekawości po zakupie dalej patrze w ceny a one wariują 3000 do nawet 4000. Ale na 2700 już nie trafiłem. Ceny podaję w zaokrągleniu. Zakładam ten temat bo czasem warto poświęcić kilka dni żeby zaoszczędzi kilkaset złotych. Kupno biletu przez wyszukiwarkę przypomina mi trochę loterię. Nie szukałem żadnej promocji. Chciałem bilet w rozsądnej cenie. Pozdrawiam i życzę udanych łowów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted May 6, 2010 Report Share Posted May 6, 2010 a gdzie szukales tych biletow.masz cos swojego? a bilet masz z duzymi restrykcjami jak brak zmiany daty,brak zwrotu... masz racje ze takie cos moze przypominac loterie ,wazne jest to skad sie leci i czasami dzien dalej czy wczesniej robi duzo roznice w cenie Link to comment Share on other sites More sharing options...
wlod Posted May 6, 2010 Author Report Share Posted May 6, 2010 Korzystałem z ogólnie dostępnych, popularnych wyszukiwarek. Polskich oczywiście. Amerykańskie odpuściłem sobie chyba ze 3 lata temu. Próba uzyskania informacji czy też zmiany np. terminu wyjazdu przy rezerwacji z amerykańskich wyszukiwarek wiąże się z kilkugodzinnym wiszeniem na telefonie. Telefonie do US oczywiście. Może ktoś ma lepsze doświadczenia. Ja odpuściłem. Z ciekawości cały dzisiejszy dzień poświęciłem na poszukiwanie biletu o stałych warunkach brzegowych. Praktycznie za każdym razem wyskakuje nowa cena i inne preferowane połączenia. Czasami co kilka wybrań powtarzają się takie same. Ceny między tymi samymi połączeniami różnią się od kilkudziesięciu do nawet 200 - 300 złotych. Czasami są identyczne. Nie rozumiem według jakiego logarytmu działają takie wyszukiwarki i nie chcę wiedzieć. Na pewno jest to skomplikowane. Wiem jedno i do tego Was namawiam. O ile kupujecie bilet przez internet warto poświęcić 2 - 3 godziny na różne próby i konfiguracje oraz powtarzanie prób na tej samej wyszukiwarce. Nawet kilkanaście razy. W końcu kosztuje to jedno klepnięcie myszy. Zmieniając oczywiście czas wylotu lub powrotu zazwyczaj znajdziemy coś tańszego. Ja mówię o przypadku kiedy terminy i miasta mamy już wybrane. Kiedy dałem możliwość zmiany terminy wy- i przylotu o 2 dni uzyskałem cenę 2400. Czyli jeszcze 300 złotych taniej niż kupiłem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jackie Posted May 6, 2010 Report Share Posted May 6, 2010 Podzwoń też po biurach podróży - niektóre promocje oferowane są wyłącznie przez biura. To raz. Po drugie - najtańszy bilet jaki kiedykolwiek nabyłam był oferowany na stronie LOTu. Nie żartuję. Trafiłam na super promocję i za bezpośredni bilet zapłaciłam o 1/3 mniej niż za promocję w Lufthansie, z przesiadką w Monachium. Promocja NIE była oferowana gdzie indziej. Dlatego warto wejść na stronę www przewoźnika. Po trzecie - trochę nie na temat, ale tyczy biletów lotniczych więc napiszę Latając z USA do Kanady odpuszczamy sobie Air Canada, które łupi niemiłosiernie, i kupujemy bilet na stronie http://www.flyporter.com/ Nie dość że tanio, to co rusz są promocje (ostatnio 20% zniżki). Niestety, linie obsługują tylko niektóre miasta w USA: Chicago, Nowy Jork, Boston i Myrtle Beach. No chyba że nie zależy nam na konkretnej dacie, wówczas można znaleźć prawdziwe rodzynki typu 192 dolary w obie strony Chicago-Montreal, z wszystkimi opłatami, na stronie Air Canada. Ja niestety musiałam się trzymać konkretnych terminów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wlod Posted May 7, 2010 Author Report Share Posted May 7, 2010 Córka podała mi adres wyszukiwarki, która sprawdza połączenia (o ile tak zadeklarujemy w opcjach) do trzech dni przed i trzy dni po zadanym terminie w poszukiwaniu najniższej ceny. Jeśli ktoś nie ma narzuconego ściśle czasu wyjazdu i powrotu, to myślę, że warto spróbować. http://www.kayak.com/ A ja dalej sprawdzam bilet który już kupiłem !!!!!! Różnica 350 złotych przesuwając wyjazd o dwa dni i wjazd o dzień Super promocje tak jak koledzy pisali w poprzednich postach tylko bezpośrednio u przewoźnika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted May 7, 2010 Report Share Posted May 7, 2010 wlod czasami tak jest ze dzien roznicy robi duzaa roznice,,raz tak mialem ze bilet na lot z tzw dnia na dzien kosztowal taniej niz to samo a lot za 7 dni Link to comment Share on other sites More sharing options...
hansbach Posted May 8, 2010 Report Share Posted May 8, 2010 Jeśli jest okazja trzeba ją szybko wykorzystywać. W tym tygodniu lot do Bostonu w czerwcu powrót w lipcu kosztował 1798zł, następnego dnia nie było śladu po tej cenie. Mam jednak inne pytanie czy znacie wyszukiwarkę lotów, która znajduje najtańsze połączenie, ale z koniecznością długotrwałego postoju podczas przesiadki. Nie chodzi mi o połączenie wieloodcinkowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
airmouse Posted May 8, 2010 Report Share Posted May 8, 2010 Znaczy chodzi Ci o jak najdłuższy czas pomiędzy lotami ? Orbitz ma możliwośc sortowania po czasie trwania podróży - im dłuższa podróż tym międzylądowanie dłuższe ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
hansbach Posted May 8, 2010 Report Share Posted May 8, 2010 Tak chodzi o to. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pinapple Posted June 24, 2013 Report Share Posted June 24, 2013 o ile dobrze pamiętam to ta wyszukiwarka lotów ma taką opcję, aby sprawdzac daną trase po jej długości w czasie, ale nie wiem czy coś się nie zmieniło, jednak sprawdzić nie zaszkodzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.