rynr Napisano 17 Maja 2010 Zgłoś Napisano 17 Maja 2010 Czytam forum dość długo, więc przewinęło mi się przez oczy sporo tematów. Wciąż niewiele sie dowiedziałem na temat sponsorowania pracowniczego. Mówi się, że ciężko z tym, trudno znaleźć pracodawcę, itd., a z drugiej strony jako przykłady podaje się murarzy i piekarzy. Mój przypadek: jestem na drodze (trochę to jeszcze potrwa) do uzyskania tytułu magistra (Automatyka/Robotyka). Według visa bulletin (June 2010) tego typu zielona karta przyznawana jest na bieżąco. Chciałbym się dokładniej dowiedzieć jaka jest droga do uzyskania GC (jakoś mi się wydaje, że zanim się złoży wniosek trzeba też spełnić parę rzeczy). Zakładamy, że jakiś tam pracodawca będzie mnie chciał zatrudnić (przy tego typu wykształceniu,a także za pomocą pracowników uczelni jest to możliwe do załatwienia). według travel.state.gov: Employment Second Preference (E2) // myślałem, że EB2 (?) (...) There are two subgroups within this category: 1. Professionals holding an advanced degree (beyond a baccalaureate degree), or a baccalaureate degree and at least five years progressive experience in the profession; and 2. Persons with exceptional ability in the arts, sciences, or business. Exceptional ability means having a degree of expertise significantly above that ordinarily encountered within the field. Wydaje mi się, że podlegałbym pod tę kategorię choć nie do końca jestem pewien (bo nie wiem czy tytuł magistra w tej dziedzinie jest rzeczywiście powyżej przeciętnej - z mojego doświadczenia wynika, że jednak większość automatyków ma magistra; a może to nie o to chodzi?). Wiem, że mało kto ma ochotę, ale prosiłbym raczej o dokładniejsze wypowiedzi, które rzeczywiście będą mogły coś przybliżyć i nie zrobią mi wody z mózgu Pozdrawiam serdecznie
rynr Napisano 20 Maja 2010 Autor Zgłoś Napisano 20 Maja 2010 Przepraszam, że piszę post po poście, ale chciałbym, żeby powędrowało na góre Nikt mi nie odpisze? Nikt nic nie wie? Prawie na każde pytanie ktoś odpowiada, nawet jak już ktoś pyta o oczywiste rzeczy. Chce się po prostu dowiedzieć jak to wszystko wygląda, jak się taka sprawa rozwija, jakie są problemy, jakie korzyści, co jest ważne itp. Mam jakiś pomysł i plan, nie pisze rzeczy wyssanej z palca, nie proszę o nic, co miałoby związek z łamaniem prawa. Przeczytałem parę rzeczy na stronach .gov, ale wiedza stamtąd ma się nijak do czyjegoś doświadczenia, praktyki. Jest wiele (opartych na doświadczeniach) tekstów na temat drogi do obywatelstwa poprzez ślub z obywatelem, jednak na temat sponsorowania pracowniczego same drobnostki i pomówienia. Nie chciałem nikomu się narzucać, ani dokazywać. Po prostu jestem zdziwiony, że taki temat chyba nikogo nie interesuje. Jakby co, będę czekał, może coś się ruszy. Pozdrawiam
Monika1234 Napisano 20 Maja 2010 Zgłoś Napisano 20 Maja 2010 Przede wszystkim musisz miec sponsora, czyli firme, ktora bedzie chciala cie zatrudnic. Jesli jestes obecnie w Polsce i "gdybasz" o zielonej karcie to ciezko cokolwiek ci pomoc. Jesli masz oferte pracy i firme, ktora zechce przejsc przez ten skomplikowany proces to wtedy jest warto porozmawiac z prawnikiem. Nie sadze aby mozna byloby przejsc przez ten proces bez fachowej pomocy. Co do kategorii - zalezy jak zostanie ewaluowany twoj stopien naukowy oraz na jakim bedziesz stanowisku. Nie ma prostej odpowiedzi - jesli masz magistra to automatycznie kwalifikujesz sie do EB2, itp. Jesli sie myle, to prosze niech mnie ktos poprawi. Powodzenia!
sly6 Napisano 20 Maja 2010 Zgłoś Napisano 20 Maja 2010 Nikt mi nie odpisze? Nikt nic nie wie? Prawie na każde pytanie ktoś odpowiada, nawet jak już ktoś pyta o oczywiste rzeczy. bo te oczywiste rzeczy sa latwiejsze lub tez ktore nie obmuja duzej czesci prawa ktore czasami bywa zawile i bez dobrej ale dobrej znajomosci moze zle wyjsc dla Ciebie inna tez sprawa ze wiele osob tutaj pisalo ze czeka na Gc ze sponsorowania ale maja swoje zycie,swoje sprawy i nie musza tutaj pisac,czytac kazdego posta i nie wchodza juz na forum bo sie dowiedzieli czegos i to im wystarcza do dalszego zycia jesli uwazasz ze malo sie pisze to skontaktuj sie z tymi osobami ,poczekaj na to co napisze Karina i oczywiscie jak znasz dobrze jezyk popisz,poczytaj rozne fora anglojezyczne na ten temat ,,tego troche jest ale jak napisala Monika bez dobrego prawnika to sie moze okazac za trudne.
rynr Napisano 23 Maja 2010 Autor Zgłoś Napisano 23 Maja 2010 Dzięki za wszystkie odpowiedzi Mam jeszcze sporo czasu żeby przemyśleć całą sprawę. Co do znalezienia pracy, to myślę że w mojej sytuacji nie będzie to trudne. Nie będę dokładnie pisał dlaczego, po prostu mam trochę większe możliwości. Przez proces zdecydowanie chciałbym przejść przy pomocy prawnika. Wole odżałować trochę gotówki i mieć dzięki temu względną pewność, że sprawa dotycząca prawie całego życia nie będzie spartaczona . Znalazłem dość ciekawy serwis - trackitt.com. Pewnie go znacie - są tam statystyki dotyczące sponsorowania pracowniczego i rodzinnego. Zastanawiający jest "Total Time to Get GC", tzn. minimalny czas to 39 dni, maksymalny jaki widziałem to ponad 1000, także rozpiętość jest niezła. Z tego co widzę, to taki długi jest czas w przypadku EB-3, a to mnie chyba nie będzie dotyczyło A swoją drogą, czy da się gdzieś w internecie znaleźć listę (opis?), firm które chcą sponsorować obcokrajowców (wiem, co pisałem wyżej, ale myślę, że nie zaszkodziłoby lepiej poznać temat)?
gal Napisano 23 Maja 2010 Zgłoś Napisano 23 Maja 2010 Musisz wiedziec, ze to, ze zaplacisz adwokatowi, ktory bedzie ci obiecywal banialuki, ze w 39 dni otrzymasz zielona karte to czysta naiwnosc i... strata pieniedzy. Adwokat musi byc dobry tzn. musi sie dobrze znac na prawie i powiedziec prawdziwie jakie masz szanse (takich nie ma za wielu), a jesli bedzie widzial potencjalnego klienta napalonego na zielona karte bardzo prawdopodobne, ze bedzie mu obiecywal "cuda" oczywiscie za jego pieniadze.
gal Napisano 23 Maja 2010 Zgłoś Napisano 23 Maja 2010 Musisz wiedziec, ze to, ze zaplacisz adwokatowi, ktory bedzie ci obiecywal banialuki, ze w 39 dni otrzymasz zielona karte to czysta naiwnosc i... strata pieniedzy.Adwokat musi byc dobry tzn. musi sie dobrze znac na prawie i powiedziec prawdziwie jakie masz szanse (takich nie ma za wielu), a jesli bedzie widzial potencjalnego klienta napalonego na zielona karte bardzo prawdopodobne, ze bedzie mu obiecywal "cuda" oczywiscie za jego pieniadze. poszukaj tu odnosnie pracodawcow http://www.headhunters.com/
zuzia Napisano 24 Maja 2010 Zgłoś Napisano 24 Maja 2010 Dzięki za wszystkie odpowiedzi Mam jeszcze sporo czasu żeby przemyśleć całą sprawę. Co do znalezienia pracy, to myślę że w mojej sytuacji nie będzie to trudne. Nie będę dokładnie pisał dlaczego, po prostu mam trochę większe możliwości. Przez proces zdecydowanie chciałbym przejść przy pomocy prawnika. Wole odżałować trochę gotówki i mieć dzięki temu względną pewność, że sprawa dotycząca prawie całego życia nie będzie spartaczona .Znalazłem dość ciekawy serwis - trackitt.com. Pewnie go znacie - są tam statystyki dotyczące sponsorowania pracowniczego i rodzinnego. Zastanawiający jest "Total Time to Get GC", tzn. minimalny czas to 39 dni, maksymalny jaki widziałem to ponad 1000, także rozpiętość jest niezła. Z tego co widzę, to taki długi jest czas w przypadku EB-3, a to mnie chyba nie będzie dotyczyło A swoją drogą, czy da się gdzieś w internecie znaleźć listę (opis?), firm które chcą sponsorować obcokrajowców (wiem, co pisałem wyżej, ale myślę, że nie zaszkodziłoby lepiej poznać temat)? "Total Time to Get GC" to jest czas od momentu zlozenia AOS ,a do tego dodaj sobie okes czasu ,aby przejsc Departament Pracy itp,nastepnie zatwierdzenie I-140 w USCIS,zycze duzo wyrwalosci i stalowych nerwow:)
warrior Napisano 25 Maja 2010 Zgłoś Napisano 25 Maja 2010 No dobrze Ja Ci napiszę tylko nie wiem czy Będziesz zachwycony. Nie traktuj tego osobiście. Nie znam Cię i nie mam zamiaru Ci dokuczać. Takich jak Ty jest masa. Ze swietnym angielskim i z dużym doświadczeniem. Na wizę pracowniczą czeka się teraz bardzo długo, wręcz dostać ją jest niemożliwe. Musisz być znanym profesorem albo geniuszem klawiatury. Innej opcji nie widze. Wiekszosc moich znajomych chcialo przedluzyc pobyt i starac sie o zielona karte. To byli managerowie projektow w znanych firmach. Wlasnie ostatni sie pakuja. Jesli chcesz byc w Us to rozwaz doktorat albo jakies szkolenie. Innych szans nie widze, Kryzys jest solidny. Popracuj, nabierz doswiadczenia i dopiero wtedy szukaj. Poczytaj jakie maja wymagania w Dice.com itp.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.