Skocz do zawartości

Samodzielna Nieletnia W Usa?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od dłuższego czasu czytam te forum, ale nadal nie znalazłam tego, czego szukałam. Na razie nie pytam o wizy itd, bo gdybym miała zapewniony kąt w USA lub pewny plan na przyszłość, to mogłabym czekać na wizę i inne dokumenty cierpliwie. :)

Mam prawie 17 lat (właściwie 16,5) i chciałabym pojechać do USA do high school, żeby żyć, uczyć się, poznawać, pracować. Nie chcę jechać z programem, bo po prostu mnie nie stać. Wiem, że brzmi to jak wyznanie głupiej nastolatki, być może i taka jestem, ale nie potrafię wyrazić tego innymi słowami. Zastanawiałam się nad prywatną host family, ale minimalnie 300$/weekly jest przerażające. Na żadne stypendium też nie mogę liczyć, bo średnia moich ocen to trochę powyżej 4, z oceną celującą m.in. z angielskiego i wyróżnieniem od nauczycielki. Nie mówię perfekcyjnie po angielsku, ale dogadać bym się dogadała.

Chciałabym wyjechać sama i tam się uczyć, ale teraz nie wiem co zrobić - host family ewidentnie jest za droga, skusiłabym się już tylko jeżeli nie miałabym inne go wyjścia, może nawet wyszłoby taniej po ugadaniu się na pomoc w domu, nad dziećmi itd. Samodzielne mieszkanie - może i byłoby możliwe, ale co z opiekunami? Przecież gdybym nawet chciała chodzić do high school musiałabym mieć opiekunów, by zgadzali się na różne propozycje ze szkoły czy coś w tym stylu. Dzielenie mieszkania z osobą dorosłą - z którą dogadałabym się, by była moją "opiekunką"? Hostel? Przyjaciele rodziców?

Co robić? Szczególnie zależy mi na tym, jako iż mogłabym przetrwać jeszcze I LO, wyjechać w środku, lub pod koniec. POMOCY!

PS. Czy jest jakieś stypendium dziennikarskie? Edukuję się w tym właśnie kierunku, może coś byłoby możliwe?

• Odpowiedzi 32
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

sory ale powinnas zaczac od spraw wizowych. co z twojego planowania jesli okaze sie ze po prostu nie mozesz tu przyjechac chocbys miala i fure kasy? nie wiem jak jest z HS bo ja przyjechalam tutaj na studia. moj kolega chodzil tutaj przez rok do HS przyjezdzajac na wizie B1 ale potem jego tata zaczal starania o zielona karte wiec mogl zostac dluzej niz pol roku.

Napisano

no ale jaka wiza

bo na wizie turystycznej nie mozesz sie uczyc w szkole takiej jak HS wiec pozostaje wiza studencka -f1 ale tutaj musisz miec papiery ze szkoly,ze za co bedziesz zyc ...

Napisz do Ambasady i sie spytaj o tzw wymiane mlodziezy pomiedzy USA a Polska,napisz tez do Rotary Club i moze Oni cos beda miec takiego

masz kogos tam znajomego,przyjaciol czy tez nikogo?

moze tez byc wyjazd na au-pair jak bedziesz sie kwalifikowac i moze potem rodzina-ktos inny by Ci pomogl w tym

Napisano

Chyba raczej wiza studencka, ale sama juz nie wiem, ciagle mam watpliwosci, ciagle mam mysli typu 'nie uda mi sie nigdy' czy cos w tym stylu.

Btw z innej beczki - czy jezeli wyjechalabym z przyjacielem mojej matki, on do pracy, a ja do szkoly i gdyby on mial gc moglby mnie sponsorowac?

Napisano

To moze zamiast myslec nad tym nie uda mi sie nigdy to zacznij od przeczytania stron rzadowych jak strona Ambasady USA:

http://polish.poland.usembassy.gov/visas/n...archers.html#F1

http://travel.state.gov/visa/temp/types/types_1268.html

http://travel.state.gov/visa/temp/types/types_1269.html

I teraz kazda osoba moze Cie sponsorowac abys sie uczyla w szkole .wazne aby podpisala papier i miala odpowiedni dochod .

Napisano

zeby sie zacząc starac o F1 musisz miec juz wybrana szkole. musisz wiedziec ile szkola bedzie cie kosztowac i ile pieniedzy bedzie musial wykazac twoj sponosor. to tak jesli chodzi o formalnosci.

na twoim miejscu zaczelabym szpreac po szkolac i dowiadywac sie ile mniej wiecej bedziesz potrzebowac, jakie masz opcje itp. potem gadasz z mama czy ja na to stac. potem decydujesz sie na konkretna szkole i zaczynasz starania o wize.

pamietaj ze na wizie f1 nie mozna pracowac. musisz miec kase na nauke odlozona wczesniej. opcja programow o ktorych pisal sky moze byc dla ciebie nieglupim rozwiazaniem.

Napisano

Te wymiany z rotary itd. są dla mnie mało interesujace. Wiem, ze to plytkie, ale nie chce byc ograniczona programem.

Moge wydac nawet wiecej, byle jechac na wlasna reke.

A powiedzmy tak - wybralam szkole, mam wize. I co dalej?

Napisano

to lecisz i tam sie uczysz na ile masz wystawiony I-20 i wazna wize ,moze to byc max na 5 lat

Tak wiec moze zacznij od tych spraw jak I-20.,szkola,kto Cie bede sponsorowal,i gdzie bedzie mieszkac tzn u kogo .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...