Eszka Napisano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2010 Witam, jestem w trakcie oczekiwania na zielona karte. W przyszlym tygodniu mam interview z mezem. Mam nadzieje, ze wszystko pojdzie dobrze. Trzymajcie kciuki. Po interview opisze nja forum jak bylo. Wyslalam caly pakiet dokumentow do immigration- bralam slub na wizie turystycznej. Dzisiaj dostalam employment authprization card. Wazna jeden rok. I teraz moje pytanie. Czy moge na jej podstawie starac sie o Social Security Number, ktory jest chyba w Stanach najwazniejszy? Prosze o pomoc jakie kroki powinnam teraz podjac. Pozdrawiam i dziekuje za pomoc.
monika_an Napisano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2010 Majac EAD mozesz starac sie o SSN. Ja wystapilam o SS tydzien temu. Chcieli ode mnie EAD, paszport oraz spytali, czy mam ze soba akt urodzenia, chociaz tego nie ma na liscie dokumentow. Poczekaj jeszcze ze dwa dni i jedz do najblizszego SS office (mi powiedzieli, ze jesli przyjechalam natychmiast to otrzymaniu EAD, to moga jeszcze nie miec moich danych w systemie). Czas oczekiwania na SSN- tydzien do dwoch tygodni. Powodzenia
Eszka Napisano 13 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2010 Dziekuje pieknie za informacje. Mam jeszcze pytanie odnosnie waznosci tej karty i jej zwiazku z zielona karta, ktora mam nadzieje wkrotce otrzymac. Ta karta employment aut. card jast wazna jeden rok. I co nalezy zrobic po roku?
mesio007 Napisano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2010 Mowimy o trzech roznych dokumentach - pozwolenie na prace, zielona karta i social security card. Jako tako do pracy w USA potrzebujesz zielonej karty i SSN, ale w zwiazku z tym, ze GC jeszcze nie masz, wydano Ci pozwolenie na prace, na ktorego podstawie bedziesz mogla ubiegac sie o SSN i podjac prace zanim jeszcze otrzymasz GC. Pozwolenie na prace jest wazne rok i w ciagu tego roku (zapewne duzo wczesniej) dostaniesz zielona karte i wtedy pozwolenie na prace nie bedzie Ci juz do niczego potrzebne, bedziesz mogla pracowac na podstawie GC i SSN. Zakladajac ze dostaniesz zielona karte nie musisz nic robic po roku, pozwolenie na prace niech sobie wygasa, zastapi je GC.
sly6 Napisano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2010 byl juz tutaj post -temat co z tym zrobic pare miesiecy temu ..ale tam pewna osoba z kancelarii prawniczej powiedziala ze majac GC nalezy starac sie o przedluzenie takiego pozowlenia i teraz albo ta osoba chciala na tej osobie zarobic albo cos innego. dopisze tutaj jesli bys nie dostala GC a to pozwolenie na prace by sie konczylo to musisz wystapic o nowe ,bez tego bedziesz pracowac nielegalnie ale dostajac GC mozesz juz o tym zapomniec ale to masz juz wyzej wyjasnione
zuzia Napisano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2010 dopisze tutaj jesli bys nie dostala GC a to pozwolenie na prace by sie konczylo to musisz wystapic o nowe ,bez tego bedziesz pracowac nielegalnie ale dostajac GC mozesz juz o tym zapomniec ale to masz juz wyzej wyjasnione o nowe pozwolenie na prace moze wystapic jezeli jej I-485 bedzie pending tz jezeli urzednik nie podejmie koncowej decyzji( braki w dokumentach,niewystarczajace dowody wskazujace ,ze malzenstwo jest bona fide itp),bo jezeli po interview okaze sie,ze sprawa jest denied, to nie ma mozliwosci przedluzenia EAD,bo niby na jakiej podstawie?
sly6 Napisano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2010 zuzia masz racje ze jak podanie bedzie odrzucone na GC to nie ma po co sie starac o takie pozwolenie na prace .
Eszka Napisano 13 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2010 Tak teraz juz mam jasnosc tematu. Trzymajcie kciuki, w poniedzialek interwiev.
monika_an Napisano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2010 Powodzenia! Dostaniesz w paszporcie ladna pieczatke, a EAD zostanie na pamiatke.
sly6 Napisano 14 Sierpnia 2010 Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2010 Eszka od tego jest forum i piszacy aby w miare wszystko bylo jasne i jesli jest jakies ale aby ktos cos dopisal-napisal cos wiecej bo ten temat bedzie pewnie czytany nie tylko przez Ciebie a przez wiele innych osob i wtedy takie wiadomosci sie przydadza
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.