anituHa Napisano 7 Września 2010 Zgłoś Napisano 7 Września 2010 No tak, prawie 2 lata minęły jak z bicza strzelil, powracam na portal i widzę te same osoby z podobnymi do mnie problemami Jeszcze raz dziekuje wszystkim za pomoc 2 lata temu. Poki co zaczynamy zabawe od poczatku, w zwiazku z czym mam kilka pytan: 1. Moj maz wlasnie wrocil zadowolony z wydrukiem naszych wszystkich dowodow na malzenstwo oraz sama aplikacja, wydrukowanych PO OBU STRONACH papieru. Troche czasu minelo ale cos mi swita ze USCIS chce wszystko po jednej stronie kartki - czy to prawda? 2. Pytanie dotyczace bank statements. Mianowicie, nie przysylane sa do nas papierowe wydruki, bo zamowilismy tzw "paperless" wersje. Czy wydruk takowych z powiedzmy 3 ostatnich miesiecy wystarczy jako dowod wspolnego konta, czy tez powinnismy zamowic taki wydruk z podpisem pani z banku? 3. Rowniez, inne pytanie, po wyslaniu aplikacji o zielona karte 2 lata temu, mielismy RFE, bo chcieli od nas " Tax transcripts from the IRS". Czy jako dowod wspolnego rozliczenia podatkowego, mozemy zalaczyc kopie "tax return" sciagnieta z H&R Block(rozliczalismy sie za ich pomoca) czy znow musza byc te tax transcript? 4. Jest cos czego nie rozumiem. Mianowicie 2 lata temu moj maz byl moim sponsorem. W tej chwili poszedl do szkoly, ja szukam pracy, czyli obydwoje jestesmy bezrobotni. Czy ma to jakies znaczenie przy przedluzaniu zielonej karty, czyli czy moze byc NADAL moim sponsorem i czy to cos komplikuje? 5. czy notarialne potwierdzenie zwiazku przez przyjaciol jest konieczne? Bedziemy wdzieczni za jakakolwiek pomoc przy odpowiedzi na powyzsze pytania.
KW Napisano 8 Września 2010 Zgłoś Napisano 8 Września 2010 1 Moze wniosek tak ale o reszte bym sie nie martwila 2 nie wiem, mialam papierowe 3 zamow tax ranscript, to tylko pare minut na telefonie i przyjdzie za da rmo z a pare dni 4 tym razem juz nie zalacza sie papierow sponsora 5 nie mialam, przeszlo, (natomiast mnie czepiala sie ze nie mielismy wspolego mieszkania, ale to juz na citizenship) tu jest ciekawy temat z VJ http://www.visajourney.com/forums/topic/22...i-751-evidence/ powodzenia Krysia
anituHa Napisano 8 Września 2010 Autor Zgłoś Napisano 8 Września 2010 Dzieki Krysia (po raz kolejny). No to coż, załączam wydruki po obu stronach, trzeba oszczedzac drzewa Tax transcript tez zamowilam! Ah no tak, Ty to juz Pani Citizen - gratulacje W sensie ze ani nie posiadacie ani nie wynajmujecie razem tego mieszkania?
KW Napisano 8 Września 2010 Zgłoś Napisano 8 Września 2010 no mieszkamy razem ale mieszkanie jest meza, kupil jeszcze przed slubem a zeby przepisac na mnie to by trzeba troche zaplacic wiec nam sie nigdy nie chcialo a co do obywatelstwa to wlasnie ide niedlugo na jury duty, wrrrrrr
akma Napisano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2011 Witam po dlugiej nieobecnosci na forum Nadszedl czas wyslania mojego I-751 (karta straci waznosc pod koniec kwietnia 2011), stad pare pytan do Was: 1. wspolne konto i rachunki - czy mam wyslac kopie wszystkich wyciagow i rachunkow, czy np. po 3 z pierwszych m-cy po slubie i po 3 z ostatnich 3 m-cy? 2. tax transcript - wystarczy, ze wysle za rok 2009? (slub byl w 2008, pozwolenie na prace dostalam w 2009 i wtedy zaczelam pracowac). Czy mamy szybko rozliczac i dolaczyc rok 2010? Boje sie, ze zanim IRS przysle potwierdzenie, to nie zdaze przed koncem kwietnia. Bede wdzieczna za Wasze wskazowki.
sly6 Napisano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2011 witaj jak widzisz mamy taki dzial jak zielona karta-loteria wizowa i wiele odpowiedzi tez tam znajdziesz np taki temat jak ten http://www.usa.info.pl/board/index.php?sho...ving+Conditions
akma Napisano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2011 Sly, czytalam to juz, jak i inne posty, ale nie znalazlam odpowiedzi na moje pytania, dlatego je tu zadalam. Prosze o pomoc osoby, ktore juz maja to za soba.
KW Napisano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2011 1 wyslij po 2 -3 z kazdego roku, z tego samego banku co wczejniej jesli macie do wyboru, wazna jest ciaglosc wszystkie dokumenty na lifting conditions maja byc z przeciagu zalego mazlenstwa, a mi na obywatelstwie babka sie czepiala bo nie miala nic za 2006 2 wyslij 2008 i 2009 jesli na obu rozliczaliscie sie razem, nie czekaj na 2010, pokarzesz przy obywatelstwie powodzenia Krysia
akma Napisano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2011 Dzieki wielkie, Krysiu! Za 2008 nie mam rozliczenia podatku, bo pracowac zaczelam w polowie 2009, wiec wspolne rozliczenie mamy tylko za 2009. Cala reszte makulatury zbieram co miesiac, jak kiedys radzilas, i nie wyrzuce, dopoki nie dostane obywatelstwa, przyniose im na egzamin kilka segregatorow
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.