Skocz do zawartości

Loteria Wizowa 2012

sly6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
2.z tego co się orientuję to biały paszport jest na 2 lata(ale nie jestem pewien)

A dałoby się zrobić coś takiego że anuluje się biały paszport, wraca się do US i znów aplikuje się o biały paszport?

• Odpowiedzi 236
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Sleak widze ze sie naogladal serialu zielona karta a od tego sie duzoo zmienilo ..mozesz ten serial ogladac ale odbior wiz i papierow juz jest przez DHL za pare dni.

jesli bys sie wczytal dobrze w forum to bys wiedzial jak jest..tak bylo tez z wizami turystycznymi ze mozna bylo je odbierac po poludniu a jak jest teraz?znajdziesz szybko odpowiedz na swoje pytanie..

A teraz co do Twoich pytan Jachu

juz pare razy i tym pisalem -o dacie -wieku jak jest ale jak widac nadal trzeba tlumaczyc

Jesli dziecko ma 18 lat to samo moze wyslac zgloszenie plus jego rodzice moga wyslac swoje zgloszenie wpisujac go jako dziecko ktore ma ponizej 21 lat

Pod czas rozmowy o wize dziecko razem z rodzicami nie moze miec wiecej niz 21 lat ,w innym przypadku nie dostanie wizy .

jesli dziecko zostanie wylosowane wtedy jak wyzej moze samo isc po wize z loterii bo ma powyzej 18 lat ,plus musi sie kwalifikowac...wtedy te 21 lat nie obowiazuje -bo mozna miec i 50 lat :(

czy teraz to jest juz jasne czy znow bedziemy pisac o tym samym wiele razy?

co do paszportu bialego to jesli zasady sie nie zmienia oraz oplata nie wzrosnie to aby rodzice mogli sie starac o ten paszport musza -poczekac na GC jak przyjdzie wiec tego nie da sie zrobic w 1 tydzien.Musza zaczekac na odciski a na to mozna i pare tyg czekac jak nie wiecej i jesli zlozy sie odciski wtedy mozna leciec do Polski i odebrac ten paszport w Ambasadzie USA ,,ale jak napisalem przepisy moga sie zmienic i to co pisze moze nie byc aktualne ..wiec z takim czyms nalezy sie liczyc,,po 2 latach mozna starac sie znowu o nowy paszport.

a gdzie masz napisane ze GC dostaje sie na 2 lata z loterii ?widze ze Ci sie myli GC z malzenstwa ktore trwa krocej niz 2 lata a ta na stale ..wiec wez takie cos pod uwage

Mozesz szybciej dostac obywatelstwo jak pujdziesz do wojska,ozenisz sie z obywatelka USA a wtedy czekasz 3 lata ale malzenstwo musi trwac do obywatelstwa .

nalezy tez o takim czyms pomyslec aby cos wyszlo z obywatelstwa USA

http://www.sss.gov/default.htm

a czas na wyjazd jest podany na wizie do kiedy jest wazna i jest to 6 miesiecy aby sie spakowac i leciec :)

Napisano

Tak, rozumiem jak jest z wiekiem.

Co do 2-letniej GC. Rzeczywiście, masz rację. Czyli wygrane GC dostaje się na nieokreślony okres czasu, tak?

Bo powiem Ci o co mi chodzi. Za kilka lat chcę zacząć studia w USA i zostać tam na stałe. A fajnie by było gdyby czas do obywatelstwa liczył mi się też podczas studiów. Poza tym posiadacze rezydenci mają mniejszą opłatę za studia. Co do tego białego paszportu. Nie chciałem żeby jeden z rodziców musiał latać co rok do US tylko po to żeby utrzymać zieloną kartę. Jak już byśmy ją wygrali to nie chcielibyśmy jej stracić. Bo jeśli się nie mylę to jak główny aplikant traci GC to jest dzieci też. Po tym jak dostałbym ewentualne obywatelstwo rodzic zrzekłby się zielonej karty.

Do wojska na pewno nie chciałbym iść. Nie chcę ryzykować zdrowia i życia żeby zdobyć obywatelstwo. Ożenić się trzeba z miłości, a nie z chęci posiadania obywatelstwa.

Ps.

Dzięki Sly za odpowiedzi za wszystkie moje pytania w tym te powtarzające się :).

Napisano

co do wojska to jesli bedziesz w odpowiednim wieku to musisz sie na tej stronie zarejestrowac co podalem w innym przypadku z obywatelstwa wyjda nici wielkie..

taka karte dostaje sie na 10 lat wiec na okreslony czas -chyba ze sie przepisy zmienia wtedy ten czas moze sie zmienic.

Jak polecisz na same studia a bez GC to nic Ci sie nie bedzie liczyc,wiec mozesz i 10 lat studiowac a miec czas na obywatelstwo 0.

Napisano

Wiem. Dlatego napisałem dlaczego chciałbym mieć GC podczas studiów. Co do wojska to wiem że muszą się zarejestrować mężczyźni w wieku 18-26 lat. Ale przecież nie biorą tam każdego, a obywatelstwo dostaje się jako żołnierz zawodowy.

Napisano

Jachu czasami musisz byc rezydentem stanu a nie ze masz GC :( aby cos tanio wyszlo z nauka ,no ale dobrze miec taka karte bo i praca i wiele innych :)

• 4 tygodnie później...
Napisano

w dobrym temacie podana informacja ale ktos ja moze zle przeczytac-zrozumiec i bedzie sie dzialo :)

a wiec tutaj chodzi o loterie 2012 i zgloszenia same do tej loterii ..

Departament Stanu poinformował w piątek, że wyniki loterii wizowej w roku fiskalnym 2012 zostaną unieważnione z powodu kłopotów z programem komputerowym, którego używa się do losowania. Komunikat rozczarował 22 tysiące osób, do których wcześniej dotarła wiadomość o wylosowaniu wizy imigracyjnej.

Wyniki ponownego losowania zostaną podane około 15 lipca.

http://www.dziennik.com/news/usa/20004

jestem ciekawy czy ktos zostanie 2 razem wylosowany czy tez nie..sa tacy ze maja takie szczescie ;)

ze strony rzadowej

http://www.dvlottery.state.gov/

wideo

http://link.brightcove.com/services/player...id=942119090001

Napisano

Mimo wszystko ci co dostali powiadomienie o wylosowaniu niezle sie musieli zalamac, to jakby szansa na 6 w lotka poszla kolo nosa przez ponowne losowanie... :) Moze tak jak Sly6 piszesz, zostana co niektorzy wylosowani po raz drugi ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...