Skocz do zawartości

Polskie "tradycyjne Zakąski" Ktore Moga Smakowac Amerykanom


kara_kc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
teraz troche "zbocze" z tematu : z innych humorystycznych zachowan moich kolegow z pracy ( w ktorej spedzilem prawie 15 lat az mnie wreszcie wylali za "niesubordynacje")--------- ktoregos razu nieznani sprawcy postawili na biurku "supervisora" na widoku publicznym kubek z napisem "POLISH MUG". kubek mial ucho wklejone od srodka; kiedy kubek zanioslem managerowi calego oddzialu celem zlozenia skargi, popatrzyl stropiony a wreszcie wydukal z wymuszonym usmieszkiem:"well that's the way i drink, too"

w drukarni, ktora zatrudniala ponad 500 osob bylem jedynym obcokrajowcem

Albo byles jednym z bystrzejszych pracownikow albo kompletnie polozyles plame narodowa.

A bigos (wg twojego opisu brzmi pysznie, te tluki nie znaja sie wcale, wpylaja pasze (dead food) to nawet nie maja pojecia o dobrym zarciu.

  • Odpowiedzi 31
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
no robienie pierogow traktuje jako ostatecznosc bo przynam sie ze troche szkoda mi na to calego dnia (niestety tyle mi z tym schodzi). a alexandria moze robi dobre pierozki? albo co mozna jeszcze kupic "gotowego"?

kup mrs.t's i tak sie nie poznaja :)

teraz pomyslalem, ze mozesz tez ugotowac zurek - jacys amerykanie , ktorzy kiedys u nas byli na zurku bardzo lubili ale z kolei dali plame przy "sadzanym przyjeciu" bowiem zamiast wlozyc sobie wedliny, salatke i przystawki (condiments) na talerz i zrec jak ludzie nozem i widelcem to sobie porobili "kanapki" tzn ichnie sandwiches czyli jeszcze na gore tez chleb poszedl.....o boszsze B)

p.s. a swoja droga to kiedys w "kulturalnej konwersacji" na jakims amerykanskim party uzylem terminu "savoir vivre" i jeden profesor zapytal czy to po hiszpansku cos....

Napisano

o wow ten bukiecik wyglada rewelacyjnie! dzieki

o zurku tez myslalam, ale nie bedzie go jak zjesc bo to ma byc taki szwedzi stol na zimno.. myslalam tez cos o tych kabanosach. no z wedlinami to tez mi sie wydaja ze nie "skumaja" i beda robic kanapki. taki schab ze sliwka na kanapke - toz to profanacja B)

Napisano

ja kolejny raz 'przejechalam sie' a tym, ze Amerykanie jednak nie przepadaja (za malo powiedziane) za bigosem! aaaauuuu, mam nadzieje, ze jednak jacys sa, ktory bigos lubia B)

Ja tylko slysza z czego bigos jest zrobiony - to od razu przerazenie na twarzy!

Co do pierogow - to nawet na pustkowiu Arizony znalezc mozna ludzi, ktorzy znaja pierogi :)

Napisano
a flaki? B)

pierogi to faktycznie sa znane ,plus wodka :)

o flakach nie pomyslalem; gdzies skombinuje i na nastepne party podam sasiadom flaczki; jak sie zapytaja co to jest to powiem najpierw zjedzcie i powiedzcie czy smakowalo

Napisano
beda robic kanapki. taki schab ze sliwka na kanapke - toz to profanacja B)

Ahem... ja tak jadam ;)

Skoro szwedzki stół, to może zrób koreczki z kabanosa i oscypka (o ile gdzieś prawdziwego oscypka dostaniesz). Do przegryzania nadają się lekko posolone rzodkiewki. Nie jest to wprawdzie prawdziwie polskie jedzenie, raczej inspiracja polskim jedzeniem :)

Inny pomysł - kup gotowe ciasto francuskie i zrób kapusniaczki, obficie posypując je kminkiem. Farsz jest b. prosty, gotujesz kiszoną kapustę z grzybami, szatkujesz, zagęszczasz zasmażką, dodajesz cebuli uprzednio zrumienionej, pieprzysz, solisz, wkładasz do lodówki na noc zeby się przegryzło.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...