Skocz do zawartości

Jaki Sposób Na Wyjazd?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wbrew pozorom ślub na papiery nie jest prosty.

Jakim pozorom? Proces uzyskania statusu stałego rezydenta przez małżeństwo z obywatelem nie jest prosty w każdym wypadku. Procedura wygląda tak samo niezależnie czy małżeństwo było bona fide czy nie.

Napisano
Wbrew pozorom ślub na papiery nie jest prosty. Może uda mi się znaleźć tam miłość ;) A tak samo można brać ślub np z Polką mającą GC czy wtedy np szanse spadną?

Jeśli przesiedzę wizę i wrócę do PL to będą problemy na lotnisku? Wtedy ponowny wjazd już raczej nie możliwy?

Tak, jest mozliwy slub z polka majaca obywatelstwo US lub rezydenture... jezeli bedziesz nielegalnie, to jezeli bedziesz chcial wracac do polski na lotnisku z chęcia cie wypuszcza z usa ( nie chca po prostu nielegalnych, to zrozumiale :)) ale dostaniesz zakaz wstepu, jezeli byles nielegalnie ponizej 180dni to masz zakaz na 2,3 lata cos takiego, jezeli byles ponad 180dni to na 10 lat... pozniej mozesz ubiegac sie o wize turystyczna, ale nie jest pewne ze dostaniesz bo konsul moze krzywo patrzec... jest tez mozliwosc dostania dozywotniego zakazu...

p.s. nie jestem pewny co do tych dni i lat, jak cos niech ktos poprawi B)

Napisano

Ok powiedzmy, że jestem tam już jakiś czas na nielegalu. Chcę wziąść ślub z kobietą. Co dokładnie tam robię i ile to mniej więcej trwa aż będzie wszystko załatwione.

Napisano
Ok powiedzmy, że jestem tam już jakiś czas na nielegalu. Chcę wziąść ślub z kobietą. Co dokładnie tam robię (...)

Bierzesz prysznic, inwestujesz w tik-taki i wodę kolońską, idziesz do baru, walisz dwie lufy na przełamanie lodów, poznajesz jakaś kobietę, oświadczasz się, bierzesz ślub.

Napisano

Matix i tutaj sie mylisz co do pobytu nielegalnego ktory jest na work i travel

co innego wiza turystyczna a co innego J-1,,poczytaj dobrze posty Kariny jak i forum

stopro a teraz proste pytanie?czy Ty wogole czytales i czytasz forum?bo jesli tak to masz duzo odpowiedzi o slub z obywatelka i jakie sa teraz potrzebne papiery i jak to zrobic,poczytaj dobrze tematy zielona karta oraz emigracja i te tematy masz przyklejone..

nastepna sprawa to jesli wjechalbys jako turysta to slub z rezydentka nic Ci nie daje aby zalegalizowac pobyt ,,tylko slub z obywatelka cos Ci daje na dzien dzisiejszy i teraz musisz sie dowiedziec jak jest z rezydentka i wiza J-1..work i travel

i najwazniejsza sprawa to czytaj strony rzadowe i sam zobaczysz jak jest z prawem ,,papierami itd

http://www.uscis.gov/portal/site/uscis

a i na Gc z rezydentka poczekasz z kolo 2 lat wiec troche czekania masz ,,z obywatelka masz pare miesiecy

ps co do zakazu wjazdu to do 180 dni do 1 roku ma sie 3 lata zakazu.,.powyzej 1 roku ma sie zakaz na 10 lat

Napisano

Jeśli chodzi o kasę na dzień dzisiejszy mam ok 8000$ myslę, że to na jakiś start wystarczy.

Czytałem sporo forum ale nie wiele wywnioskowałem, do tego każdy przypadek może być inny.

Jeśli tylko udałoby się podczas W&T znaleść pracę którą będę miał po skończeniu programu to bym został, jakoś gdzieś może znalazł pokoik i za te 8000$ bym coś mógł wynająć itp.

Napisano

8 tys usd powinno starczyc jak bedziesz miec prace ciagle oraz w miare cos fajnego wynajmiesz

masz racje ze kazdy przypadek jest inny jak slub z rezydentka a Ty jestes po j-1 juz nielegalnie ale papiery sa takie same ...

wiec jak sie dowiesz jak jest z takim czyms jak ten slub to papiery znajdziesz juz na forum lub na stronach rzadowych

Napisano

Ok a co wtedy jak jestem na nielegalu i składamy papiery na ślub. Co wtedy w urzędzie oni na to, że jestem tam nielegalnie.

Ile może trwać mniej więcej procedura od złożenia papierów do otrzymania już prawa do pobytu tam?

Napisano

stopro jesli choc troche czytales forum to wiesz o tym ze urzad przy pobycie nielegalnym tzw przymyka oko na slub z obywatelem USA i wtedy jak zobacza ze slub jest z milosci wtedy dostajesz warunkowa GC ktora nalezy przedluzyc za 2 lata..

a ile to moze trwac?>zalezy gdzie beda papiery,czy nie zostaniesz poproszony o doslanie czegos ,czy cos nie bedziesz musial poprawiac oraz jak bedzie z sama rozmowa -czy potem nie bedziesz musial czekac na odpowiedz bo i tak bywa ...

w kolo 6 miesiecy powinienes sie zmiescic ,byl chyba przypadek ze w 4 miesiace byl po-czy 3 miesiace..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...