mladen Posted September 26, 2010 Report Share Posted September 26, 2010 Witam, Będę stawał o wizę turystyczną do USA wiem że wymagane jest zaświadczenie o niekaralności i tu mam pytanie. 15 lat temu gdy miałem 13 lat zostałem ukarany kolegium (150 PLN) za wybicie szyby. W zaświadczneiu które otrzymałem jest "nie karany" czy wypełniając wniosek zaznaczyć że byłem karany czy nie. Dziękuje za odpowiedź Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted September 26, 2010 Report Share Posted September 26, 2010 Będę stawał o wizę turystyczną do USA wiem że wymagane jest zaświdczenie o niekaralności i tu mam pytanie. piszesz w temacie o wize J-1 a to nie wiza turystyczna bo ma inny symbol... i gdzies wyczytal ze do wizy turystycznej jest potrzebne takie zaswiadczenie?chyba ze chodzi o inny rodzaj wizy a kolegium wlicza sie w takie cos? bo wedle prawa amerykanskiego mozesz miec i 1000 takich zaswiadczen ale jestes osoba karana ,,Ich nie obchodzi jakie sa prawa w Polsce a jak jest w USA bo sie starasz o wize do USA a nie do Polski..ale jak napisalem ze jesli wchodzi kolegium w takie cos.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dareknow0 Posted September 26, 2010 Report Share Posted September 26, 2010 Witam,Będę stawał o wizę turystyczną do USA wiem że wymagane jest zaświadczenie o niekaralności i tu mam pytanie. 15 lat temu gdy miałem 13 lat zostałem ukarany kolegium (150 PLN) za wybicie szyby. W zaświadczneiu które otrzymałem jest "nie karany" czy wypełniając wniosek zaznaczyć że byłem karany czy nie. Dziękuje za odpowiedź Po pierwsze to do ubiegania się o wizę turystyczną do USA nie jest wymagane żadne zaświadczenie o niekaralności . Po drugie to zdarzenie o którym piszesz a które popełniłeś 15 lat temu nie było przestepstwem a tylko wykroczeniem bo jak piszesz zostałes ukarany jedynie przez Kolegium d/s wykroczeń. Wreszcie po trzecie coś mi tu nie pasuje bo jako 13 latak za wybicie szyby nie mogłeś odpowiadać nawet przed Kolegium d/s Wykroczeń a jedynie po ukończeniu 13 roku życia mogłeś stanąć przed Sądem d/s Nieletnich a ten nie mógł nałożyć na Ciebie grzywny,gdyż Sądy dla nieletnich nie mają uprawnień nakładać grzywny dzieciom,a jedynie nadzór kuratora,naganę albo poprawczak w drastycznych przypadkach. COś MI SIĘ WYDAJE ŻE CZARUJESZ KOLEGO. I jeszcze tak na marginesie ( osoba dorosła karana przez Kolegium d/s Wykroczeń a obecnie Sąd Grocki nie figuruje w Centralnym Rejestrze Karanych. Tam figurują osoby skazane prawomocnym wyrokiem Sądów Powszechnych za przestępstwa a nie za wykroczenia). Link to comment Share on other sites More sharing options...
FUGAZI Posted September 26, 2010 Report Share Posted September 26, 2010 W zaświadczneiu (...) jest "nie karany" czy wypełniając wniosek zaznaczyć że byłem karany czy nie. Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.