Skocz do zawartości

Pozwolenie Na Prace Po Ślubie Z Amerykaninem

Magda83CT

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Zaczytałam się w postach na tej stronie i znalazłam wiele interesujacych i przydatnych informacji, aczkolwiek nie do końca odpowiadających na moje pytania. Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże.

Jak juz pisałam wcześniej planujemy z moim narzeczonym Amerykaninem wziąć ślub (jednak w USA, bo w Pl cywilny to biurokracja do kwadratu). Jest to związek 100% z miłości (bo kto by inwestował swój czas w spłukanego Amerykanina;)). Jestesmy już ze soba 3 lata, a slub planujemy w tym roku. Ja wjeżdżam na wizie studenckiej (po raz kolejny, mieszkam w usa 5 lat).

Ponieważ nasz związek jest prawdziwy, a nie dla papierów nie spieszy mi się z dostaniem GC i chciałabym poczekać te 2 lata które są zalecane. Czy nie muszę składać od razu papierów na GC? Co w takim razie z pozwoleniem o prace, czy dostane je automatycznie bez składania papierów na GC? Do Gc mi sie nie spieszy ale nie mogę przez 2 lata nie pracować. Chciałabym również mieć możliwość odwiedzania Polski w tym czasie, czy mozna na Advanced Parole odwiedzac Pl w niekoniecznie nagłych sprawach jak smierć czy choroba? Co z moją wizą, czy nadal jest ważna do momentu otrzymania GC czy będę na innych zasadach?

Dziękuję za informacje.

Napisano

Niestety pozwolenie na prace dostaniesz tylko wtedy jak zlozysz dokumenty na GC.

Na Twoim miejscu zlozylbym teraz o GC co znacznie ulatwi Ci zycie.

Napisano
Ponieważ nasz związek jest prawdziwy, a nie dla papierów nie spieszy mi się z dostaniem GC i chciałabym poczekać te 2 lata które są zalecane.

a sa jakies 2 lata zalecane? ja zlozylam swoje papiery o GC 4 miesiace po slubie to oficer na interview zapytal mi sie dlaczego tak pozno zlozylam petycje o zielona katre.

tak czy inaczej ja bym na twoim miejscu zlozyla petycje, bedzie wygodniej zyc majac plastik w reku :)

Napisano

to mowisz ze nie moglas znalesc nic konkretnego?

a szkoda by bys wiedziala ze raz,,pozwolenie jak i AP dostaje sie jak sie wysle wszystkie papiery na GC,nie ma tak i nigdy nie bylo ze wysylasz cos w ratach-chyba ze cos zapomnisz wyslac to wtedy musisz cos doslac ale ,bo albo sie starasz o GC ze wszystkimi papierami lub tez nie ..Twoj wybor i zycie cos zrobisz

co do tych 2 lat to masz pewnie na mysli ze poczekasz te 2 lata aby dostac na 10 lat wazna GC a tak bedzie na 2 lata a potem znow ja przedluzasz ale ten temat znajdziesz na forum jak kto sie robi teraz ..bo za 2 lata to moga sie zmienic przepisy-jakies papiery itd

poczytaj tez o wyjazadach po za USA dluzej niz 6 miesiecy i 1 rok..jak utrzymasz GC i status..

dopuki bedziesz miec wazna wize-status w USA studencki to na takich zasadach bedziesz sie uwazaj z wyjazdem po za USA,od tego jest wlasnie ten AP abys mogla wrocic .a jak dostaniesz GC wtedy bedziesz juz na zasadach GC a nie tego status lub tez wizy..

co do AP to nie musisz tego wysylac bo moze szybko dostaniesz GC.

a co do pozwolenia na prace to juz byl taki przypadek ze ktos dostal GC szybciej niz takie pozwolenie,,te pozwolenie na prace dostaje sie na jakis okres czasu oraz 90 dni po otrzymaniu przez urzad papierow a nie od wyslania Ich :)

i co do czasu waznosci to jesli Twoja sprawa by trwala dluzej wtedy musisz takie pozwolenie przedluzyc ,jesli bys dostala GC-piecztke po rozmowie wtedy to GC jest Twoim pozwoleniem wiec nie daj sie wciagnac w nic takiego ze nadal cos musisz przedluzyc jak juz masz GC w tzw reku,byl juz taki przypadek opisany wiec przestrzegam przed takim czyms ...

to tyle .

Napisano

Dzięki za odpowiedzi!

Jeszcze jedno, mam pyt dot. wizyty u lekarza imigracyjnego. Wiem, ze jest potrzebna karta szczepień. Dziś byłam w moim ośrodku zdrowia i powiedzieli mi, że oryginał musi zostać u nich, mogą mi jedynie zrobić ksero, czy to wystarczy? Tak będzie musiała ta karta być tłumaczona więc chyba nie ma znaczenia, prawda?. Jak to było z Wami?

Dzięki!

Napisano

idz sie spytaj do lekarza takiego czy takie cos mu wystarczy,popytaj sie u kilku lekarzy takich .pamietaj ze cena tez moze byc rozna za badania i warto popytac sie w tej sprawie :)

Napisano

Magda, jak wezmiesz slub w USA, to nie czekaj z GC, tylko zacznij zalatwiac od razu. Teraz idzie szybciutko, ja czekalam 3 miesiace na GC.

Jezeli chodzi o lekarza, to popytaj, tak jak Sly6 radzi u kilku lekarzy o cene i co ew. oni potrzebuja.

Ja dzwonilam do kilku, ceny byly rozne, u jednego lekarza pani uprzejmie mi powiedziala, ze $560, ale mozliwe, ze trzeba bedzie zrobic szczepienia dodatkowe, wiec cena wzrosnie. Ale u jedego lekarza, po rozmowie, lekarz i powiedzial ze koszt to $250 i nic nie musze miec, zadnych szczepien, on to zalatwia. Wiec tam poszlam, zawsze to taniej, pobrano mi tylko krew, i za trzy dni dostalam koperte z badaniami.....

Wiec popytaj u lekarzy, ktorzy maja prawo wykonywac badania emigracyjne, moze Ci sie tez poszczesci...

Pozdrawiam

Napisano

Ja tez nie dostalam pozwolenia na prace... :)

Zreszta dopiero czytajac to forum dowiedzialam sie, ze ludzie ktorzy skladaja aplikacje na GC cos takiego dostaja????

No ale czlowiek uczy sie cale zycie....

Pozdrawiam

Napisano

a no dostaja,,pracuja ,nie ktorzy musza takie cos przedluzac jak sprawa jest w toku ale wystarczy ze papiery beda odrzucone-nie wydana GC i takie pozwolenie nawet wazne na pewien okres czasu staje sie nie wazne.

a raz ktos poszedl do biura pewnego,majac GC ta osoba z biura powiedziala ze nadal nalezy przedluzac takie pozwolenie ..od takie zycie .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...