gal Napisano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2011 No dobrze, z tego co wyczytałem na stronie USCIS mogę lecieć jako turysta, a potem zmienić na studencką. Mogę też przedłużyć wizę turystyczną.Jak to się ma jednak do zamieszkania na stałe w USA ? Z tego co czytałem obie te wizy wydaje się osobom, które nie chcą mieszkać w USA na stałe. /edit, pomijając ślub z obywatelem USA Nikt z mojej rodziny nie jest obywatelem USA. Masz wielkie szanse na spelnienie swoich marzen. Proponuje zejsc na ziemie przylozyc sie ostro do najlepiej nauk scislych, studiowac tam gdzie jestes (against all the odds) a wtedy jako specjalista wysokiej jakosci masz szanse na wize pracownicza, porzadne legalne zycie w USA. Pomysl o tym ze strony wysilku za wszelka cene a potem marzen a szanse masz.
rynr Napisano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2011 dokładnie, mam właśnie znajomych polaków w moim wieku (22 lata), którzy mają obywatelstwo usa, jednak mieszkali w Polsce w czasie liceum. Poszli na studia do Wielkiej Brytanii, bo po prostu wyszło im to o wiele taniej. Prawdę mówiąc ukończenie uczelni amerykańskiej ma się nijak do możliwości emigracji. Można sobie otworzyć trochę drzwi w trakcie ich trwania, ale równie dobrze można wykształcić się u nas, zrobić magistra, popracować przez jakiś czas w jakiejś dużej i znanej firmie na całym świecie nawet za śmieszne pieniądze, żeby zdobyć doświadczenie. I tak jak wspomniał gal, nauki ścisłe przede wszystkim. Ukończenie dobrego kierunku daje ogromne możliwości.
Mmm3 Napisano 7 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2011 Witam wszystkich. Niestety nie trafiliście, ze wszystkich przedmiotów w szkole, najbardziej nie lubię i nie rozumiem nauk ścisłych (biologia, fizyka, chemia. Z matmą jest dobrze), ile bym się nie uczył to może i zapamiętam część tego co przeczytałem, ale tego nie rozumiem, tym bardziej że formułki i wszystkie nazwy są po szwedzku (dziwne prawda ? ), a szwedzki również nie jest moją dobrą stroną, poza tym muszę przyznać że same nauki ścisłe mnie nie zbytnio nie interesują. Co do kasy na utrzymanie się i naukę, nie chodzi głównie o nią, mimo że nie spodziewałem się takich kosztów myślę że mógłbym zdobyć tyle w ciągu dwóch lat, sam i z pomocą rodziców, póki co ich postawa jest taka: "Jeśli miałbyś taką szansę, to korzystaj". Nie spodziewam się od nich większej pomocy finansowej bo sami nie są w takiej dobrej sytuacji (rachunki spłacone, pieniędzy zostaje sporo, ale w końcu też mają swoje potrzeby). Z samej pracy wakacyjnej znajomy zarobił (po przeliczeniu SEK --> USD) ponad 2000$. Pomyślę nad tym wszystkim jeszcze, mam sporo czasu. Dziękuje za odpowiedzi i czekam na następne, jeśli macie coś do dodania Dodam że ostatnio poczytałem i zainteresowałem się Work & Travel, niestety to jest dostępne dopiero od 18 lat, ale z tego co wyczytałem za samą pracę koszty podróży się zwrócą, no i można zwiedzić dobry kawałek USA, a to brzmi bardzo dobrze. Pozdrawiam wszystkich.
sly6 Napisano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2011 work i travel jest tez dla studentow a nie dla tych co maja aby 18 lat,,cos zle przeczytales.. ostatnio tak czekalem na taki wpis ze pujde zarobic ,ze bede pracowac w wakacje i czesc kasy bede miec na nauke,bo ciagle sie slyszy o pomocy ,chociaz sa takie osoby co sie pytaja o kredyt,wiec dobrze ze tak myslisz oraz chcesz tak robic,pamietaj ze nie musisz pracowac w Szwecji a sa inne kraje Unii czy tez Szwajcaria .
Mmm3 Napisano 7 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2011 Nie wiem jakby to wyglądało w innych krajach, wiadomo że musiałbym więcej zapłacić za podróż i jakieś zakwaterowanie, praca musiałaby być dobrze płatna. Możesz mi coś polecić ? Może są jakieś ogłoszenia dotyczące pracy za granicą ? Co do work and travel o wieku przeczytałem tutaj: http://www.usa.info.pl/programy.php # wiek: 18-30 lat; Uznałem że chodzi tutaj o min. 18 lat i maksymalnie 30. Też przez chwilę myślałem o kredycie, gorzej by było z jego spłacaniem, bo ja na pewno nie miałbym na to pieniędzy
sly6 Napisano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2011 a to czytales tak samo..bo jak tak masz czytac strony i wymagania to ... program skierowany jest do studentów uczelni wyższych, podyplomowych, doktoranckich, studiów zawodowych, college'u językowego (dotyczy studentów mających zaliczony przynajmniej pierwszy semestr studiów w momencie aplikacji o wizę J1 oraz nie kończących studiów przed powrotem z programu. Mogą jechać studenci ostatniego roku mający obronę po powrocie.); wyjsciem jakims jest wyjazd do pracy wakacyjnej do Kanady ale musisz miec min 18 lat ,to jest jakies wyjscie aby poznac jezyk,pracowac a potem moze przeniesc sie do USA.. wiecej na forum masz napisane w dziale Kanada oraz www.canada.pl jest duzo stron,firm ktore rekrutuja ale musisz wiedziec gdzie chcesz leciec aby cos wiecej napisac..
dobromeg Napisano 1 Lutego 2011 Zgłoś Napisano 1 Lutego 2011 Witam, to mój pierwszy post więc wypada się przedstawić. Nazywam się Adrian, mam 16 lat i mieszkam w Szwecji. Do Szwecji wyjechałem z powodu rodziców (wiadomo, ojciec dostał pracę i przyjechaliśmy tutaj), jakieś 3.5 roku temu. Moim celem jest wyjazd do USA w wieku 18 lat, nauka tam (pozostaje mi college), oraz zamieszkanie. No i mam w związku z tym parę pytań. 1. Czy mogę tam wyjechać w wieku 18 lat, sam ? 2. Czy mogę tam wyjechać, zapisać się i mieszkać w college'u nie posiadając własnego, prywatnego mieszkania ? 3. Jestem wciąż obywatelem Polski, nie mam szwedzkiego obywatelstwa, tak samo jak moi rodzice. Czy jeśli Polacy będą mogli podróżować do USA bez wiz, mnie to również będzie dotyczyło ? Dodam, że nie jesteśmy również zakwaterowani w Polsce, a mieszkanie sprzedaliśmy. 4. Jeśli powyższe mnie nie będzie dotyczyło, lub jeśli Polacy nie będą mogli podróżować do US bez wiz, jakie są moje szanse na dostanie wizy w takiej sytuacji ? Dodam że nasza sytuacja finansowa nie jest szczególnie mocna. 5. Nie będąc obywatelem USA, mógłbym liczyć na jakąś pomoc finansową gdybym już był na miejscu, lub gdybym już mieszkał w college'u ? Z tego co czytałem studenci mogą liczyć na pomoc finansową rządu, ale tyczy się to tylko obywateli USA. 6. Na co muszę zwracać uwagę w całej tej sytuacji ? Na razie to na tyle. Pozdrawiam. Adrianie, jezeli uzyskasz tytul bachelor/licencjat (studia zwykle trwaja 4 lata), to mozesz wyjachac do graduate school w Stanach. W zaleznosci od dziedziny, studia takie sa oplacane przez uczelnie. Po studiach wychodzisz z dyplomem master albo PhD. Science ma najwiecej pieniedzy (fizyka, chemia, matematyka, biologia), wiec graduate students pracuja na pol etatu jako TA (teaching assistants) lub pracuja w labach profesorow, nie placa czesnego, i dostaja stypendium. Pracuje jako staff assistant w uczelni w Utah, i obsluguje takich studentow (zalatwiam im zwolnienie z czesnego, zatrudniam do pracy jako graduate assistants. Nasi studenci zyja tu niezaleznie (mamy nawet kilku Polakow). Warunkiem do ubiegania sie o takie studia jest test GRE oraz TOEFL (dla studentow spoza krajow angielskojezycznych) oraz GPA powyzej 3.0. Studenci zagraniczni dostaja od uczelni wize F-1 na okres calych studiow. Po studiach mozna szukac pracy, i jesli pracodawca zalatwi wize HB-1 albo zielona karte, to mozna zostac w Stanach na dluzej, dostac obywatelstwo po 5 latach na "zielonej karcie". Powodzenia.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.