Skocz do zawartości

Wiza Turystyczna Pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Ja i mój chłopak właśnie wypełniamy formularze ds 160. Czy taki formularz nie powinien być jednakowy dla wszystkich? tj taki sam zestaw pytań dla kobiet jak i dla mężczyzn? (dodam, że jedziemy razem w to samo miejsce, w tym samym celu). Trochę się niepokoje bo ja miałam mniej pytań niż mój chłopak. Chodzi o dosyć standardowe pytania np: nie pytano mnie o wykształcenie, o poprzednią pracę a w formularzu mojego chłopaka takie coś się pojawiło. Nie wiem już sama czy to normalne, że mogłam mieć inny zestaw pytań? raczej niczego nie pominęłam bo już to sprawdziłam, ale mam wątpliwości. Proszę rozwiejcie je bo chcę już wysłać ten wniosek :rolleyes:

• Odpowiedzi 218
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

odpowiedz jest prosta...

ds 160 ma w pytania z dawnych wnioskow wizowych jak ds 156 i 157- i teraz w zaleznosci o jaka wize sie starasz,kto sie stara wtedy pytan bedzie wiecej lub tez mniej

I teraz jesli niczego nie pominelas to taki wniosek dla Ciebie jest ok :)

Napisano

Witam, aktualnie skończyłem szkołę i nie pracuję (dopiero szukam pracy). Mój jedyny atut to taki, że we wniosku ds 160 napiszę, że w ostatnich latach odwiedziłem około 10 krajów w Europie. Czy to wystarczy, aby w konsulacie uwierzyli, że jadę czysto turystycznie? Może był ktoś tutaj z taką samą sytuacją jak ja? Czy mam szansę na otrzymanie wizy turystycznej? (Jeszcze się nie staram o wizę, na razie chcę wstępnie rozpatrzyć swoje szanse i wszystkiego się dowiedzieć).

Napisano

Ja byłem w przyblizonej sytuacji jak ty.Zakonczyłem technikum i zaraz pod maturach ubiegałem sie o wizę. We wniosku wpisałem ze jestem wciąż osobą uczącą , zas gdy konsul zapytał mnie dokładnie o szkołę to powiedziałem mu ze własnie zdawałem maturę , czekam na wyniki i zamierzam w padzierniku iść na studia.Zapytał mnie na jakie studia - odpowiedziałem AGH .Ale z drugiej strony patrząc konsul nie mógł miec 100% pewnosci ze ja na te studia pojde poniewaz : a. mogłem kłamac b. mogłem sie na nie nie dostac c. Mogłbym je olać, ale Wizę otrzymałem na 10 lat :) myslę ze jest to zalezne od indywidualnej decyzji konsula poniewaz było juz tu na forum pare osób które niestety z tego powodu , tzn braku więzi z Polska, wizy nie otrzymały

Napisano

a lecisz do kogos,czy tak sam?

ile zamierzasz tam byc,jaka szkole skonczyles..

czy wrazie pytan za co Pan leci masz sensowana odpowiedz jak i co tam bedziesz robic..

oraz co bedziesz robic po przylocie?.I teraz najwazniejsze na kogo trafisz na rozmowie bo mozesz dobrze odpowiadac a wyjsc bez wizy.

bo samo to ze podrozowalem przez 10 lat-jest to jakis plus ale czy znaczacy to juz inna sprawa..

Napisano

Lecę sam, nikogo tam nie mam. (To chyba plus?) Skończyłem liceum, zamierzam lecieć na dwa tygodnie.

Jeśli chodzi o to za co lecę, to mam nadzieję, że jeszcze uda mi się znaleźć jakąś dorywczą pracę w PL na jakiś czas i akurat bym mógł powiedzieć, że lecę ze swoje pieniądze. Oczywiście będę tam zwiedzać. Jak by się w konsulacie pytali co dokładnie mam zamiar zwiedzać, to mogę tam wymienić wszystkie ciekawe rzeczy jakie się znajdują w NYC, łącznie z muzeami itp. :D

Napisano

Hej, mam takie pytanie, własnie będę prosił o wizę a moja sytuacja jest taka : mam 23 lata i mieszkam we Francji od 14-u lat. Skończyłem studia rok temu ale też pracowałem w Orange i dobrze zarabiałem odłożyłem trochę pieniędzy i teraz od roku sobie wziąłem wolne żebym mógł podróżować.

Mam ciotkę w Nowym Yorku i chciałbym tam pojechać na miesiąc, czy to że mieszkam we Francji będzie dla mnie plusem ? Bo w tym momencie nie pracuję ale mam zasiłek.

Dzięki.

Napisano

Masz wykazac zwiazki z Francji bo chyba tam bedziesz sie starac o wize i teraz w zaleznosci co powiesz i na kogo trafisz to wiza bedzie lub tez nie.

Napisano

Będę się starać o wizę w Krakowie bo jestem na wakacjach w Polsce, a we Francji jest moja mama i moi bracia a mój tata w Polsce. Więc nie mam żadnego powodu do wyjeżdżania do USA na stałe.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...