LemurNaKwasie Posted May 6, 2005 Report Share Posted May 6, 2005 Jaka karte kredytowa, jaki bank polecacie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chomik Posted May 6, 2005 Report Share Posted May 6, 2005 Jaka karte kredytowa, jaki bank polecacie? Mozesz napisac troszke wiecej? Chocby w jakim kraju ten bank i ta karta? :roll: :roll: Link to comment Share on other sites More sharing options...
LemurNaKwasie Posted May 6, 2005 Author Report Share Posted May 6, 2005 Nie wiem jakie konto i gdzie sobie zalozyc przed wyjazdem do usa, a wszyscy mowia ze bez karty kreytowej to w stanach jak bez dloni, dlatego tez pytam, gl. tych co juz byli np. na w&t czy przed wyjazdem do usa zakladali sobie konto studenckie jesli tak to gdzie jakie banki moga polecic , czy tez robili to na miejscu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fifi Posted May 7, 2005 Report Share Posted May 7, 2005 Również przyłączam się do pytania. Mam tylko kartę płatnicza maestro, a wiem, że kredytowa jest konieczna m. in. do wypożyczenia samochodu. Jaką kartę kredytową polecacie? Polską czy amerykańską (przy wyjeździe na WAT)?? Konto w USA chyba i tak założę, bo gdzies mi muszą kase wpłacać. Pozdrowionka Link to comment Share on other sites More sharing options...
SantaCruz_CA Posted May 7, 2005 Report Share Posted May 7, 2005 amerykanskiej kredytowej byscie nie dostali - co najwyzej wypukla (embosowana) debetowa - ktora i tak juz jest przydatna - hotele/wypozyczalnie itd moga sobie zrobic jej odcisk w dokumentach/zablokowac kaucje itd itp co do polskich kart.... ja mam dosc dobre zdanie o kartach banku WBK - uzywam ich visy i mastercarda (kredytowe). nigdy mnie nie zawiodly za granica - od azji, przez afryke, europe zachodnia po usa. (w porownaniu z debetowa visa electron ktora mi przecieli w pol - ale wczesniej dobrze dzialala ;-) ) wazne jest tez to, ze wbk dosc sprawnie je wydaje i z minimum formalnosci (w porownaniu np z pko bp). jezeli chcecie dostac ta karte szybko, nie zamawiajcie opcji ze zdjeciem - bo wtedy wydanie trwa dluzej (to wszystko wtedy musi isc przez warszawe). i jezeli dobrze pamietam, byla tez opcja ekspresowego wydania karty (w kika dni) ale nie jestem pewien czy jeszcze jest itd. http://www.bzwbk.pl/u235/navi/194611 - po lewej stronie w tym menu macie rozne opcje tych kart. moja mama ma vise pko bp - tez z nia nigdy nie miala problemow za granica, ale ta PRLowska procedura obslugi klienta i wydawania tej karty (tysiace dokumentow) itd... szkoda gadac - nie polecam! (chyba ze cos sie przez ostatni rok zmienilo) pamietajcie, ze aby wyrobic karte kredytowa w ktoryms z bankow, nie musicie byc jego klientem (tzn miec tam konta)! :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
fifi Posted May 7, 2005 Report Share Posted May 7, 2005 Ja mam jeszcze taki pytanko: jak wygląda spłacanie tej karty?? Czy to nie jest baaaaardzo kosztowne jak się używa polskiej karty za granicą?? Z tego co słyszałam to np. w bankomatach pieniądze są przeliczane po bardzo niekorzystnych kursach walut (oczywiście płaci się też ogromną prowizję, której przy kredytowych się nie płaci). A wiesz coś może o kartach Citibanku?? Bo może mi się uda dostać złotą :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
SantaCruz_CA Posted May 8, 2005 Report Share Posted May 8, 2005 Ja mam jeszcze taki pytanko: jak wygląda spłacanie tej karty?? Czy to nie jest baaaaardzo kosztowne jak się używa polskiej karty za granicą?? Z tego co słyszałam to np. w bankomatach pieniądze są przeliczane po bardzo niekorzystnych kursach walut (oczywiście płaci się też ogromną prowizję, której przy kredytowych się nie płaci).A wiesz coś może o kartach Citibanku?? Bo może mi się uda dostać złotą :wink: po miesiacu dostajesz rachunek za karte. na splacenie wszystkiego bez odsetek masz okolo 50 dni (51 do 54 w zaleznosci od banku). na rachunku jest wyznaczona kwota minimalna - czyli odsetek calej kwoty na ktora ich "naciagnales" - i to musisz wplacic w ciagu ilus tam dni (np 2 czy 3 tygodni). jak to wplacisz, to na splate reszty masz jeszcze ta "reszte" dni (z 51). jezeli chcesz, to mozesz splacic wszystko od razu po otrzymaniu rachunku bez zabawy w splate "minimalnych kwot".... co do zlotej karty - nie wiem czy ci sie oplaca taka zalatwiac na wyjazd do usa. oplaty za wydanie i uzytkowanie sa bardzo wysokie, a w usa zlota karta to juz nie jest to, co bylo kilkanascie lat temu. wlasciwie w polsce juz tez. w usa teraz praktycznie kazdy na dzien dobry dostaje zlota lub platynowa karte - nawet citibank wydaje takie studentom. ;-) co prawda, przy zlotej karcie masz duzo korzysci - np awaryjna wyplata gotowki za granica albo awaryjne wydanie nowej karty za granica (np w WBK) polskie banki bardzo obnizyly w ostatnim czasie reguly wydawania zlotych kart - kiedys trzeba bylo zarabiac duze pieniadze i wykazac sie duza zdolnoscia kredytowa - a teraz juz wystarczy ze ma sie calkowity dochod miesieczny kolo 3000pln i juz mozna dostac zlota karte ;-) ale na szczescie wymogow co do platynowych tak nie obnizaja ;-) hehe co do prowizji - kazdy bank ma inne. prowizji za zakupy nie placisz. prowizje placisz tylko za wyplate gotowki z bankomatow innych bankow lub za granica. prowizje wahaja sie od 3 do 5%, minimum 3 / 5/ 10 zlotych. niektore banki wprowadzily prowizje za zakupy na karty visa - ale prowizja jest tylko wtedy, gdy zakupy sa robione w innej walucie niz euro lub pln. - dlatego w tym przypadku przewage ma mastercard ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
fifi Posted May 8, 2005 Report Share Posted May 8, 2005 Dzięki. Czyli jednak opłaca się mieć kartę i jej używać Ja planowałam sobie wyrobić tylko po to, żeby móc wypozyczyć samochód, a za wszystko płacić gotówką W Citibanku pracuje moja kuzynka i mogłaby mi założyć złotą po znajomości (bo studentom nie wydają) i na korzystnych warunkach, tylko dlatego pytałam. A spłacać muszę w Polsce czy moge to robić w USA?? Poza tym jak ja jako studentka moge sobie taką kartę założyć?? Bo tam wszędzie trzeba miec regularne dochody co najmniej 1500 zł :shock: Link to comment Share on other sites More sharing options...
SantaCruz_CA Posted May 8, 2005 Report Share Posted May 8, 2005 Dzięki. Czyli jednak opłaca się mieć kartę i jej używać Ja planowałam sobie wyrobić tylko po to, żeby móc wypozyczyć samochód, a za wszystko płacić gotówką W Citibanku pracuje moja kuzynka i mogłaby mi założyć złotą po znajomości (bo studentom nie wydają) i na korzystnych warunkach, tylko dlatego pytałam. A spłacać muszę w Polsce czy moge to robić w USA?? Poza tym jak ja jako studentka moge sobie taką kartę założyć?? Bo tam wszędzie trzeba miec regularne dochody co najmniej 1500 zł :shock: zawsze dobrze miec takie znajomosci! ;-) splacac mozesz nawet w usa - ALE..... 1) kto bedzie Ci przysylal rachunki za karte do usa, 2) transfery $$$ z usa do polski sa drogie i troche trwaja - wiec sie nie oplaca. w tym przypadku najlepiej bys wyszla, gdybys przesylala pieniadze rodzinie/znajomym w polsce i oni splacalib te rachunki za karte.... jak jestes studentka to mozesz zalozyc karte, ale musisz miec te stale dochody - inaczej nie wydaja :-( najlepiej zrobisz, jesli namowisz kogos z rodzicow/rodziny, zeby sobie zalozyli karte kredytowa (oni w koncu maja stale dochody) i zeby od razu za 1 zamachem zlozyli wniosek o wydanie karty dodatkowej dla Ciebie - ja tak mam zrobione - mam karty wydane do kart mojej mamy. - czyli Ty nie musisz miec zadnych dochodow, bo Twoje platnosci ta karta obciazalyby ich "rachunek", za ktory oni sa odpowiedzialni. mozesz tez zrobic inaczej - wspominalas, ze nie chcesz placic ta karta, a co najwyzej miec ja jako "security deposit" w roznych "instytucjach" - niech Twoi rodzice/ktokolwiek zlozy wniosek o wydanie karty debetowej/charge (WYPUKLEJ -"embosowanej") do swojego konta i tez w tym samym momencie zlozy wniosek o karte dodatkowa dla Ciebie. - wtedy bedziesz miala wypukla karte typu "classic"... - a pieniadze za ewentualne platnosci mozesz od razu przesylac do polski "do reki" lub prosto na to konto... ;-) (to jest karta ktora dziala: placisz w sklepie ---> od razu sciagaja $$$ z konta - nie przysylaja zadnych rachunkow do splacania) Link to comment Share on other sites More sharing options...
fifi Posted May 8, 2005 Report Share Posted May 8, 2005 Dzięki za tak dokłądne informacje. No to problem częściowo się rozwiązał :? Moi rodzice ze swoimi dochodami nie mają szans na kredytową, więc albo ubłagam kuzynkę, żeby mi założyła kartę w Citibanku, albo postaram się o wypukłą debetową. Widze, że się dobrze orientujesz więc jeszcze zapytam: Jak najlepiej przesyłać pieniądze do Polski?? Wpłacać bezpośrednio na polskie konto czy moze rzelewem?? A może zbierać na amerykańskim, a przed samym wyjazdem przelać do Polski?? I czy jest to kosztowna operacja?? Będę wdzięczna za info Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.