Skocz do zawartości

Jaka karte kredytowa, jaki bank polecacie?

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 38
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

no wlasnie o to chodzi ze ssn'u nie bede mial w ogole, gdyz jade na turystyczna na 3 miesiace, dlatego przyda sie bank gdzie nie beda wymagali ssn'u :twisted:

Napisano
amerykanskiej kredytowej byscie nie dostali - co najwyzej wypukla (embosowana) debetowa - ktora i tak juz jest przydatna - hotele/wypozyczalnie itd moga sobie zrobic jej odcisk w dokumentach/zablokowac kaucje itd itp

Nie mow tak, bo nie masz racji. My bedac na W&T dostalismy karty kredytowe w Bank of America. No i problem z wypozyczaniem samochodow, kupowaniem w sklepach internetowych i innymi platnosciami, do ktorych jest potrzebna karta kredytowa mielismy rozwiazany.

Zalezy jak przeprowadzisz rozmowe w banku i co im powiesz. Przekonalam sie ze w stanach wiele rzeczy jest mozliwych, trzeba tylko odpowiednio faty przedstawic :(

Napisano
amerykanskiej kredytowej byscie nie dostali - co najwyzej wypukla (embosowana) debetowa - ktora i tak juz jest przydatna - hotele/wypozyczalnie itd moga sobie zrobic jej odcisk w dokumentach/zablokowac kaucje itd itp

Nie mow tak, bo nie masz racji. My bedac na W&T dostalismy karty kredytowe w Bank of America. No i problem z wypozyczaniem samochodow, kupowaniem w sklepach internetowych i innymi platnosciami, do ktorych jest potrzebna karta kredytowa mielismy rozwiazany.

Zalezy jak przeprowadzisz rozmowe w banku i co im powiesz. Przekonalam sie ze w stanach wiele rzeczy jest mozliwych, trzeba tylko odpowiednio faty przedstawic ;)

tak, ale pewnie z limitem $200 ;-)

no i z debetowa karta tez zrobisz te wszystkie zakupy internetowe i samochod wypozyczysz i cokolwiek tam chcesz innego... one sie roznia tylko sposobem rozliczania.... i EWENTUALNIE malenkim napisem (debit / credit - ale tez nie wszystkie, bo wiekszosc tego napisu nie ma)

Napisano
No i problem z wypozyczaniem samochodow, kupowaniem w sklepach internetowych i innymi platnosciami, do ktorych jest potrzebna karta kredytowa mielismy rozwiazany.

Ani przy dokonywaniu platnosci przez internet, ani w sklepach internetowych ani przy wypozyczaniu samochodu karta kredytowa nie jest potrzebna. Wszystkie te rzeczy robie (badz robilam - w przypadku wypozycznia samochodu, jak mi w moim pewna usterka sie zdarzyla) i we wszystkich przypadkach WYPUKLA debit card byla wystarczajaca.

A karte kredytowa w USA dostaje sie jak sie ma odpowiednie credit history... to tak na marginesie...

• 6 miesięcy później...
Napisano

to jak tak moze, do tematu sie wpuszcze,bo nowego nie chce zakladac:)

otoz mam ..problem:]

wyjezdzam do usa juz drugi raz na resort america. chialbym sobie wyroic karte kredytowa, ja,jako student,nie mam zdolnosci, moi rodzice rowniez,czyli wyrobienie karty kredytowej nie wchodzi w gre:/

karta ogolnie jest mi potrzebna do rezerwacji hosteli lub tez pociagow/autobusow/samolotow online i drobnych zakupow. Bank ING Ślaski wydal wlasnie eKarte,ktora mozna takie rzeczy robic,ale nie jest to karta kredytowa tylko przedplacona. Czy ktos juz z czwego stakiegokorzystal w USA i czy to zdaje egzamin ogolnie?

a drugie pytanie- czy bedac na resorcie na 4 miesiace, majac ssn,bede mogla otworzyc rachunek w stanach i dostac karte kredytowa/debetowa?

i czym sie wlasnie roznie karta kredytowa i debetowa w usa,skoro obie sa wypukle-tzn. czy sa traktowane podonie,czy debetowa jest mniej powszechna?

Napisano

No wiec tak. Nie jest Ci potrzebna karta kredytowa. Zreszta, bez credit history, niestety zaden bank w USA jej nie wyda. Jesli potrzebna jest Ci karta do rezerwacji hosteli, samolotow, autobusow online oraz drobnych zakupow, to w zupelnosci wystarczy Ci karta debetowa. Ja wlasnie taka mam od ponad roku i mnostwo razy jej uzywalam wlasnie w przypadkach, jakie ty wymienilas - nigdy nie mialam problemu.

Odpowiadajac na Twoje drugie pytanie - tak, jesli masz SSN, to razem z nim oraz paszportem i drugim dowodem tozsamosci (ID z DMV, dowod osobisty z Polski - ten moga kwestionowac, ale powinni przyjac, po dokladnym wytlumaczeniu co to jest) udaj sie do banku aby otworzyc konto. Razem z kontem otrzymasz karte debetowa. Polecam Bank of America (otwieraja konto, nawet jesli jeszcze nie dostalas SSN), na Zachodnim Wybrzezu natomiast - Washington Mutual (ja akurat mam konto w tym banku).

Jesli chodzi o roznice miedzy credit a debit card - roznica polega na braku mozliwosci zaciagniecia kredytu na karcie debetowej. Poza tym, poniewaz spora czesc spoleczenstwa robi zakupy on-line, kupuje bilety on-line, rezerwuje motele, wypozycza samochody etc, to zdecydowanie popularniejsza (bo latwiej ja dostac) karta debetowa wszystko to umozliwia.

I na koniec - odradzam bawienie sie w karty z Polski. W wielu wypadkach nie zostana one zaakceptowane tutaj (billing address musi byc w USA). Zalozenie konta i wyrobienie spelniajacej wszystkie Twoje potrzeby karty debetowej jest naprawde proste i bezbolesne.

Napisano

wieeelkie dziękuje dagmarcia:)

a jeszcze male pytanie, czy bedac tylko na wakacje,na wizie J1 (resort america) moge dostac/wyrobic sobie ID i w jakim urzedzie sie to wyrabia??

pozdrowionka

Napisano

Sluze pomoca, jesli tylko potrafie pomoc :()

Jesli chodzi o ID - tak, spokojnie mozesz sobie je wyrobic bedac w USA na J1. Nie wiem w jakim stanie bedziesz, ale wejdz na www.dmv.org/id-cards.php, wybierz odpowiedni stan i wszystkiego sie dowiesz.

Jesli chcesz wyrobic to ID tylko po to, zeby ulatwic sobie zalozenie konta, to odradzam, bo w Californii na przyklad czeka sie na to ID do 60 dni. Ale ogolnie ID jest przydatne - zamiast wszedzie lazic z paszportem (kluby, puby, zakupy alkoholowo-tytoniowe), masz kawalek plastiku, ktory latwo sie miesci w portfelu.

Napisano

W wielu bankach zakladaja konta bez SSN, a w niektorych moga zadowolic sie ITIN. W wielu bankach mogą zadowolić się tylko paszportem, a nawet bez waznej wizy. Moze byc przydatna obojetnie jaka karta do bankomatu (nawet visa electron lub maestro). Niektore banki otworza konto bez SSN/ITIN, ale mogą nie chcieć wydać książeczki czekowej (aby nie zrobić debetu) oraz wydadza tylko kartę ATM, bez możliwości płacenia w sklepach, online, a jedynie do wyjmowania cashu z bankomatów. Można oczywiście wnioskować o kartę kredytową zabezpieczoną jakimś wkładem (np 500$) i przed powrotem zamknąć kartę i odzyskać wkład, po spłaceniu zadłużenia.

Nie zawracajcie sobie głowy z kartami z Polski. A o ITIN można wnioskować juz przed wylotem do USA (przysla do Polski!!).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...