darop Napisano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2005 Nie zawracajcie sobie głowy z kartami z Polski. nie wiem czy dalej obowiązuje ta oferta ale w tamtym roku można było do karty płatniczej visa elektron w banku PKO BP wyrobić "studencką" karte kredytową(za pomocą tej karty nie wykorzystuje się środków jakie ma się na koncie, a jedynie je obiąża) i właśnie ta karta o dziwo przydała mi się w stanach-chcielismy wypożyczyć samochód po zlikwidowaniu konta w suntrust bank i okazało się że z powodzeniem można ją wykorzystać jako zabezpieczenie a nawet zapłacić za wypożyczenie samochodu, karta została obciążona i po przyjeździe do Polski uregowaliśmy wszystkie płatności. ale generalnie muszę się zgodzić, łatwość z jaką wyrabia się konto w stanach sprawia że nie warto się troskać czy nasza karta zadziała czy nie zadziała w stanach, niekiedy jednak może się przydać
tissaya Napisano 15 Grudnia 2005 Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2005 . A o ITIN można wnioskować juz przed wylotem do USA (przysla do Polski!!). a co to jest ITIN :?: :shock:
darop Napisano 15 Grudnia 2005 Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2005 ITIN-An Individual Taxpayer Identification Number http://www.irs.gov/individuals/article/0,,...87,00.html#what
kubakj Napisano 16 Grudnia 2005 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2005 Nie zawracajcie sobie głowy z kartami z Polski. nie wiem czy dalej obowiązuje ta oferta ale w tamtym roku można było do karty płatniczej visa elektron w banku PKO BP wyrobić "studencką" karte kredytową(za pomocą tej karty nie wykorzystuje się środków jakie ma się na koncie, a jedynie je obiąża) i właśnie ta karta o dziwo przydała mi się w stanach-chcielismy wypożyczyć samochód po zlikwidowaniu konta w suntrust bank i okazało się że z powodzeniem można ją wykorzystać jako zabezpieczenie a nawet zapłacić za wypożyczenie samochodu, karta została obciążona i po przyjeździe do Polski uregowaliśmy wszystkie płatności. ale generalnie muszę się zgodzić, łatwość z jaką wyrabia się konto w stanach sprawia że nie warto się troskać czy nasza karta zadziała czy nie zadziała w stanach, niekiedy jednak może się przydać nie kazdemu dadza kredytowke, a ta kredytowka jest plaska i z regoly w USA plaskie to debetowe i nie chca jej uznawac. Tylko wypukle Visy i MasterCardy i moze byc debetowe, ale nie moze miec napisu EDBIT, bo nieraz nie chca dawac w wypozyczalniach samochodow na debetowe. Online, zakupy to debit/credit tak samo akceptowane.
tissaya Napisano 16 Grudnia 2005 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2005 ITIN-An Individual Taxpayer Identification Number http://www.irs.gov/individuals/article/0,,...87,00.html#what ale ja tego nie musze wyrabiac,poniewaz jade na resort (nie wawyplat,tylko jest kieszonkowe,z ktorego nie musze sie rozliczac ). a mozna to wyrobic..nie potrzebując tego?
kubakj Napisano 18 Grudnia 2005 Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2005 ITIN-An Individual Taxpayer Identification Number http://www.irs.gov/individuals/article/0,,...87,00.html#what ale ja tego nie musze wyrabiac,poniewaz jade na resort (nie wawyplat,tylko jest kieszonkowe,z ktorego nie musze sie rozliczac ). a mozna to wyrobic..nie potrzebując tego? Tak.
tissaya Napisano 19 Grudnia 2005 Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2005 poczytalam to o tym ITIN, dzieki za informacje, ale jednak poczekam na SSN:) moja kolezanka dostala go po dwoch tygodniach :
kubakj Napisano 19 Grudnia 2005 Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2005 poczytalam to o tym ITIN, dzieki za informacje, ale jednak poczekam na SSN:) moja kolezanka dostala go po dwoch tygodniach : Oczywiscie, ze nie ma sensu wyrabiac ITIN, skoro nastepnie dostaniesz SSN, bo to jest bez sensu i dodatkowo mozna sie tylko jednym z nich poslugiwac i SSN jest tu duzo lepszym nr (chociaz ja nie jestem tego taki pewien, bo SSN na cale zycie, a ITIN w sumie co roku moze byc inny )
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.