lilkausa Napisano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2011 moja mama wjechala do USA przez kanade 12 lat temu. do kanady wjechala legalnie ale do usa juz przez zielona granice. wyjechala z usa w 2005 r normalnie. ma ss i rozliczala sie z podakow przez caly okres pobytu w usa. teraz chcielibysmy aby mama przyjechala do nas spowrotem. zamiar przyjechac do kanady posiedziec tydzien u meza rodziny a potem my z mezem i dziecmi przyjedziemy po nia. dodam ze mama byla rok temu u konsula usa i dostala promese. nie mogla przyjechac bo zdjagnozowano u niej raka, leczyla sie caly rok, jest miesiac po ostatnim zabiegu, i musi wrocic do polski w lipcu na kolejne badania. mam obywatelstwo i moge mame sponsorowac. w polsce ten proces dlugo trwa, a jak dlugo mama czekac moze to tylko Bog wie. Mama ma 63 lata, ciezka chorobe za soba ale takze wg lekarzy wskazany wyjazd i zmiane klimatu.
MATIX Napisano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2011 Jeżeli się uda to może probowac przez kanade, gorzej jak nie wyjdzie... To ze dostala promese to jeszcze nic, moga miec w bazie danych o jej pobycie i nie wpuszcza jej do USA, zostanie cofnieta na lotnisku... Nie jestem pewny ze sponsorowaniem ale jezeli byla nielegalnie to sponsorowanie nic nie da, dopiero po 10 latach, liczac ze byla tak dlugo nielegalnie w stanach... Chyba ze postara sie o wavier Pozdrawiam
sly6 Napisano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2011 no i pytanie jakie ma byc> czy ma jechac,czy ja wpuszcza czy co?a moze ja sponsorowac to ze ma SSN i sie rozliczala i to na swoje dane to latwo moze urzednik sprawdzic w systemie na granicy.Tak samo jak zlozysz papiery na sponsorowanie rodzinne ,wtedy nalezy podac prawdziwe dane ..A jak byla tyle czasu nielegalnie to moze miec zakaz wjazdu przez okres 10 lat i bez waiver nie wjedzie nawet na pobyt staly a co do wizy to wiele razy bylo tak ze ktos dostal wize w Ambasadzie a na granicy teraz czy tez pozniej taka osobe sie wracalo i anulowalo wize a jak wiadomo na granicy z Kanada na takie osoby moga spojrzec nie zbyt przychylnie -jak wracaja z granicy z USA..Wiec mozna miec wize wydana a byc zawroconym z granicy -byly i sa takie przypadki I teraz czy warto takie cos robic>to sami musicie sobie odpowiedziec,tak samo czy jak bedzie w USA to zlozyc na nia papiery na sponorowanie rodzinne?a moze przez Polske takie cos zrobicie,, co do czasu to kolo 1 roku moze takie cos wyjsc tak sponsorowanie rodzinne.
lilkausa Napisano 27 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2011 tak czy owak bilet do kanady juz jest. jezeli na granicy usa immigration nam tylko pomacha i kaze jechac dalej, (wiem to z wlasnego doswiadczenia)to jechac czy isc po wize do biura z niepewnoscia. Moze ta sytuacja brzmi dziecinnie, ale w polsce mama jest sama z wlasna choroba.
sly6 Napisano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2011 znasz to ze swojego doswiadczenie ze masz obywatelstwo USA ale co innego ktos kto ma wize..chyba ze trafisz na takie przejsc gdzie nikogo nic nie bedzie obchodzic ale gdzie takie sa przejscia?chyba nie powiecie ze kazdy ma obywatelstwo USA i moze wtedy wjedzie bez kontroli paszportowej ale to moze wielkie jak pujdzie Twoja mama na kontrole to jak napisalem moze byc roznie a wtedy nie pomozesz jej czy w USA czy tez w Kanadzie na granicy ..wiec dobrze sie zastanow aby nie bylo za pozno wybor nalezy do Was
lilkausa Napisano 27 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2011 oczywiscie, ze decyzja juz podjeta. czekanie mamy na papiery w polsce to dlugi okres a niestety nie wiadomo jak z jej zdroqiem bedzie za 2 lata. dzis przynajmniej wiemy, ze lekarze zezwalaja wrecz wskazane aby zmienila klimat. Moze macie jakies rady jak przwkonac immigration, ze mama i tak musi wracac do polski na dalsze leczenie. mama bierze ze soba dokumenty ze szpitala. Nasz cel jest mame sponsorowac w usa, to tez moze nadmimy na granicym, wiec potrzebujemy ta biala kartke od immigration? Moze jest tu ktos kto przejezdzal przez kanade legalnie a byl w usa wczesniej?
aneczka81 Napisano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2011 Na wizie turystycznej to na granicy bedzie musiala wypelnic formularz i-94. Po drugie, jesli wspomnisz ze cel twoj jest sponsorowac mame, to jej napewno nie wpuszcza.
Jackie Napisano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2011 Moze macie jakies rady jak przwkonac immigration, ze mama i tak musi wracac do polski na dalsze leczenie. mama bierze ze soba dokumenty ze szpitala. Nasz cel jest mame sponsorowac w usa, to tez moze nadmimy na granicym, wiec potrzebujemy ta biala kartke od immigration? Wspomnij o sponsorowaniu i macie 100% pewności że zostanie cofnięta. Wiza turystczna służy do celów turystycznych, nie do wjazdu na teren USA w celu zmiany statusu. Wspomnij o leczeniu i będzie podobnie. Odnośnie sponsorowania - nawet jeśli uda się mamie wjechać do USA, to może być czacza ze zmianą statusu, bo wg. prawa imigracyjnego będzie tzw. inadmissionable w chwili wjazdu. To że mogą "machnąć ręką" i kazać jechać dalej to tylko jedna z możliwości. Osobiście przechodziłam gestapowskie przesłuchanie przez urzędników amerykańskich, a jestem obywatelką USA, pisałam o tym tu: http://www.usa.info.pl/board/Wiza-Do-Usa-c...nto-t17711.html Dodam że jestem obywatelką od urodzenia (urodziłam się w USA), ubieram się tzw. business casual, nie mam tatuaży, dziwnego koloru włosów ani złotych zębów, gadam po angielsku prawie bez akcentu (trzeba się dobrze wsłuchać by go wyłapać, ale jak dotąd nikt nigdy nie był w stanie stwierdzić jaki to akcent, lol), nigdy niczego nie przemycałam ani nie kręciłam na granicy. I nie jestem odosobniona: http://www.city-data.com/forum/canada/1258...questioned.html Przeczytaj CAŁY wątek.
sly6 Napisano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2011 a moze byc problem i tutaj radze zapytac sie dobrego i uczciwego prawnika co z tym nalezy zrobic bo juz tutaj byla taka osoba w Ambasadzie po wize i powiedziala ze nie byla w USA i nie pracowala i dostala ale bana na wjazd do USA http://www.usa.info.pl/board/Prawnik-Do-Wa...ocy-t13844.html bo sam wjazd na teren USA,zlozenie papierow i oczekiwanie-zaproszenie na rozmowe czy to w USA czy tez w Polsce nie przesadza ze sie dostanie GC czy tez wize na pobyt staly bo to nie NVC wydaje wize a urzednik -Konsul ..a byly juz takie przypadki ze takie wlasnie osoby-mamy odchodzily bez wizy na pobyt staly bo sie wydalo ze byly nielegalnie,,a jak poznac to?A no wpisuje sie numer SSN w papiery - sa takie osoby ze byly w USA ale legalnie i czy takie osoby beda dla Ciebie ok>nie sadze tak samo jak komu cos sie udalo-nie oznacza ze Wam sie uda ale jesli o tym wiecie,przyjmiecie pewne sprawy to znacie juz swoja odpowiedz a pokazywanie czegos na granicy moze sie zle skonczyc -bo kto da gwarancje ze taka osobe nie pujdzie sie leczyc ?a do tego zaplaci rachunki do tego jak wyjdzie ze ma zakaz to takie papiery na nic nie pomoga ze musi zmienic miejsce zamieszkania,zakaz to zakaz ale co innego przy waiver ale to prawnik powie co nalezy przedstawic i jak.
aneczka81 Napisano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2011 Ja podczas interview aby dostac zielona karte mialam pierwsze pytanie w stylu "jak sie tutaj znalazlas?" zamurowalo mnie bo po slubie przejechalam granice z Kanady do Stanow na wizie turystycznej i zaczelam proces o GC bedac juz w kraju. Dodam ze mialam pobyt staly w Kanadzie (nie bylam obywatelka Kanady), lecz zakochalam sie w obywatelu Amerykanskim ale wjezdzalam do USA jako obywatel Polski z wiza turystyczna. Na pytanie szczerze odpowiedzialam i urzednik przeszedl do nastepnego pytania. Gdy pozniej bylo pytanie czy opuszczalam kraj podczas procedury o GC, powiedzialam ze tak - jezdzilam do rodziny do Kanady. Odrazu zapytal czy mialam pozwolenie, co mialam. Oswiadczyl ze pani przede mna pojechala do Kanady bez pozwolenia (travel document) i oklamala go jak zostala o to zapytana, a oni mieli dowod ze byla...wiec on odrzucil jej wniosek o zielona karte. a na granicy juz nie machaja, czesto tam jezdze do rodziny i spowrotem i nie pamietam kiedy ostatnio nie bylam proszona aby im podac paszport i tak, osoba na wizie turystycznej musi zalatwic formularz i94.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.