Skocz do zawartości

Jak 19-sto Latek Po Technikum Może Się Legalnie Dostać Do Usa-na Stałe

kom7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A jeżeli dostanę wizę turystyczną na kilka lat(np na 10) i będę wjeżdżał do USA na np. 6 miesięcy, wracał do polski na 2tygodnie i znowu na 6 miesięcy do USA to czy w taki sposób może być przyznane obywatelstwo po 5 latach?

Wiza turystyczna to jest - jak sama nazwa wskazuje - wiza TURYSTYCZNA. Czyli wiza umożliwiająca turystyczne zwiedzanie danego kraju.

Kogo stać, żeby zwiedzać jakiś kraj przez pół roku, wrócić do swojego kraju na dwa tygodnie i znów wyjechać?

Więc może się to skończyć tak, jak powiedział sly6 - anulowaniem wizy, bo ta wiza nie służy do tego, żeby całymi miesiącami siedzieć w USA.

Imigrant, żeby zostać obywatelem musi mieć najpierw zieloną kartę. A żeby dostać zieloną kartę musi spełnić określone wymagania.

Zresztą sly6 podrzucił Ci linka do strony z wiadomościami, z którymi, jakbyś się zapoznał, to nie zadałbyś takiego pytania ;)

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
Witajcie.

W przyszłym roku kończę Technikum Ekonomiczne. Moim największym marzeniem jest życie w stanach, dlatego pomyślałem że nie ma co czekać i trzeba się wziąć do roboty.

Teraz mam 18 lat więc mam jeszcze rok na przygotowania do wyjazdu.

Niestety, nie wiem od czego zacząć żeby dostać zieloną kartę do USA.

Dodam że w USA mam kuzynkę która jest właśnie na zielonej karcie.

Teraz moje pytania:

-Czy mając 19 lat jest jakaś szansa na zieloną kartę?

-Jeżeli tak, to co powinienem zrobić?

-Czy moja kuzynka może mi jakoś pomóc w otrzymaniu zielonej karty?

I to chyba na razie tyle, jak sobie coś przypomnę to będę edytował.

Z góry dziękuję za Pomoc.

Pozdrawiam!

Tego rodzaju młodych ludzi jak Ty z marzeniami posiadania stałego pobytu jest pełno na tym forum i dodatkowo 12 mln ludzi w USA przebywających bez papierów. Strony rządowe kolorowo opisują jak otrzymać zieloną kartę ale to teoria a praktyka jest taka ,że to jest bardzo trudne. Jedyna szansa na szybkie otrzymanie zielonej karty to ślub z obywatelką USA . Jeśli chodzi o loterię to po pierwsze od 2006 roku Polska jest wykluczona z loterii a po drugie jak sama nazwa wskazuje jest to LOTERIA i możesz prędzej wnuków doczekać niż wylosowania GC ( zupełnie serio) .To nie jest takie proste.

Napisano
Tego rodzaju młodych ludzi jak Ty z marzeniami posiadania stałego pobytu jest pełno na tym forum i dodatkowo 12 mln ludzi w USA przebywających bez papierów. Strony rządowe kolorowo opisują jak otrzymać zieloną kartę ale to teoria a praktyka jest taka ,że to jest bardzo trudne. Jedyna szansa na szybkie otrzymanie zielonej karty to ślub z obywatelką USA . Jeśli chodzi o loterię to po pierwsze od 2006 roku Polska jest wykluczona z loterii a po drugie jak sama nazwa wskazuje jest to LOTERIA i możesz prędzej wnuków doczekać niż wylosowania GC ( zupełnie serio) .To nie jest takie proste.

Możliwe, tylko ja wierze że mi się uda. ;)

Napisano
Możliwe, tylko ja wierze że mi się uda. ;)

To dobrze że wierzysz, bo na jedną wizę przypada 57 chętnych, więc powodzenia. Potem tylko co drugi po wylosowaniu dostaje zieloną kartę. Poza tym jak chcesz jechać do stanów po to by robić na budowie to nie wiem czy to się opłaca. Lepiej skończyć studia w Polsce.

Napisano
To dobrze że wierzysz, bo na jedną wizę przypada 57 chętnych, więc powodzenia. Potem tylko co drugi po wylosowaniu dostaje zieloną kartę. Poza tym jak chcesz jechać do stanów po to by robić na budowie to nie wiem czy to się opłaca. Lepiej skończyć studia w Polsce.

Wszystko się zgadza tylko ilość chętnych na jedną wizę z loterii np.w moim przypaku wynosił 1:64 ,no i oczywiście później tylko połowa z tych wylosowanych otrzymała wizy.Należy liczyć się z tym ,że od 5 lat Polska nie jest dopuszczona do loterii wizowej więc gdy nastąpi moment ,że Polacy będą mogli wysłać zgłoszenie do loterii to najprawdopodobniej o wiele więcej będzie wysłanych zgłoszeń i wówczas może być tak ,że tylko co setny wylosuje. Ogólnie do rozdzielenia na świat jest 55 tyś. wiz a tylko 7% maksymalnie z tej puli może otrzymać jedno państwo a więc 3850 . To jest bardzo,bardzo malutko i dlatego uważam ,że liczenie na loterie jest złym kierunkiem. To tak jak planowanie dużych zakupów z pieniędzy które mamy wygrać w lotto tylko ,że losowanie dopiero jutro ;)

Napisano

Jeszcze się nie wgłębiałem, ale to na razie gdybanie.

Myślałem nad fikcyjnym ślubem, ale słyszałem że to kosztuje ok. 20 000$ więc raczej odpada.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...