Skocz do zawartości

Jak 19-sto Latek Po Technikum Może Się Legalnie Dostać Do Usa-na Stałe

kom7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

zawod prawie kazdy ma ;)

ale wez dostan prace ,do tego znasz jezyk ?ale na tyle aby pracowac w ksiegowosci?czy gdzies w biurze?

moze pojedz do Anglii ,zobaczysz jak umiesz jezyk..popracujesz i zobaczysz co bedzie dalej.

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
Zawód mam, Język znam. I uważam że "wiara" to połowa sukcesu.

Ukonczone technikum ekonomiczne to NIE jest zawod. Nawet w Polsce. Jezyka, jak sam napisales, nie znasz i musisz podszkolic. Polowa sukcesu to dobry plan a nie marzenia.

Napisano

Do Anglii jadę w wakacje żeby obyć się z językiem, gdyż w polsce nie miałem styczności z żadnym anglikiem.

nrm: co Ty masz do zawodu ekonomisty, to jeden z najlepszych zawodów.

FUGAZI: Ukończone technikum + zdany test zawodowy to jest zawód.

Napisano

Jak najbardziej popieram pewnosc siebie, sam na tym opieram swoja kariere. Ale w tym przypadku chyba patrzysz troche nierealnie.

Jak bedziesz w UK to wyslij CV na kilka stanowisk o tym profilu to zobaczysz, technikum to nie studia. Musialbys konkurowac z ludzmi po studiach ze stazem, ktory przewaznie robi sie w ich czasie, przynajmniej w UK. W USA Twoje wyksztalceniei kursy sa nie wazne, wiec jeszcze gorzej.

Bedziesz mial okazje zobaczyc jak "niehollywoodzki" akcent brzmi na zywo. To tez pewnie da Ci duzo do myslenia.

Radzilbym podchodzic do pewnych spraw z dystansem. Skoncz studia, nabierz troche doswiadczenia1

PS Zawod jest dobry, moze nie w czasie kryzysu, ale tylko po studiach

• 3 tygodnie później...
Napisano
Tylko przyglądałem, bo nie mam teraz czasu żeby się dokładnie wczytywać.

Ale jeżeli ja nie chcę brać ślubu to jak po wizie studenckiej mogę zostać w USA na stałe?

A jeżeli dostanę wizę turystyczną na kilka lat(np na 10) i będę wjeżdżał do USA na np. 6 miesięcy, wracał do polski na 2tygodnie i znowu na 6 miesięcy do USA to czy w taki sposób może być przyznane obywatelstwo po 5 latach?

Hmmm mysle,ze jesli byloby to takie proste to juz polowa polakow bylaby tutaj w Stanach z obywatelstwem amerykanskim. Mysle ze powinienes podesc do tego z dystansem. Jedz pierwsze po wize, jak juz ja dostaniesz to przylec tutaj i idz do szkoly na nauke jezyka ang. szkola pomoze Ci dostac wize studencka a potem zobasz sam co i jak. Jest DUZO osob ktore po przylocie do USA BARDZO sie rozczarowaly takze jesli nie byles tutaj nigdy to radze pierwsze sprobowac a pozniej planowac. Zycie tutaj wyglada troche inaczej jak w filmach.pozdrawiam

Napisano
Jedz pierwsze po wize, jak juz ja dostaniesz to przylec tutaj i idz do szkoly na nauke jezyka ang. szkola pomoze Ci dostac wize studencka a potem zobasz sam co i jak. Jest DUZO osob ktore po przylocie do USA BARDZO sie rozczarowaly takze jesli nie byles tutaj nigdy to radze pierwsze sprobowac a pozniej planowac.

Na początek chciałbym się ze wszystkimi przywitać. WITAM :)

Moja sytuacja jest troszkę podobna do sytuacji autora wątku ale póki co, mniejsza o to. Trochę się już interesowałem wyjazdem i wizami (lecz jeszcze długa droga przede mną, żeby ogarnąć zasady przyznawania wiz itp.) i mam pytanie dot. cytatu.

Wyjeżdżam do US na wizie turystycznej. Znajduję szkołę języka angielskiego, która pomaga mi uzyskać wizę studencką. Czy można wizę studencką w podobny sposób "zamienić" na wizę pracowniczą? Oczywiście nie od razu, tylko po jakimś czasie pobytu. ???

Dziękuję z góry za odpowiedź :)

Napisano
Wyjeżdżam do US na wizie turystycznej. Znajduję szkołę języka angielskiego, która pomaga mi uzyskać wizę studencką. Czy można wizę studencką w podobny sposób "zamienić" na wizę pracowniczą? Oczywiście nie od razu, tylko po jakimś czasie pobytu. ???

Po pierwsze na terenie Stanów zmieniasz jedynie status.

O wizę musisz się starać spoza USA.

Jaka to różnica?

A taka, że jak wyjedziesz na statusie sudenckim, to na takim do Stanów nie wjedziesz. Będziesz musiał starać się o wizę studencką, żeby jako student wjechać do USA.

Po drugie sponsorwanie pracownicze to czasochłonny i kosztowny proces, więc nie tak łatwo jakikolwiek inny "zamienić" na takowy. Co nie znaczy, że nie jest to niemożliwe :)

Na stronie ambasady jest wyjaśnione, jak się starać o jakie wizy i komu jakie przysługują.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...