Skocz do zawartości

Pytanie Do Karoliny.... Prosze :)

norbertx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

.... no skoro nie moge sie doprosic o kontakt do ww osoby pozostaje mi napisac na forum. Moze ktos madry mi odpowie.

Sytuacja taka :

- rodziece mojej zony dostali GC 3 lata temu (przez petycje ktora skladał brat tesciowej) moja zona i jej siostra GC juz nie dostały bo skonczyly 21 lat a moja jeszcze zalozyla rodzine - teraz pytanie czy nie ma sposobu na ruszenie tematu z tej strony ? tzn powinna sie zmienic jakas kategoria ale czemu to przepadło skoro petycja skladana byla na cala rodzine....?

- druga sprawa , podobno jesli moja zona zostanie na czarno to i tak z racji tej wczesniejszej petycji podlega pod jakis wyjatek i z czasem (np jak rodzice zdadza obywatelstwo) bedzie mogla dostac GC a ja nie , czemu nie wiem , aha a czy nasze dziecko wobec tego tez podlega od ten wyjatek?

- spawa trzecia - ile z dośwadczenia czeka sie na Gc jesli sponsorują rodzice zamężnego dziecka z rodzina ? i czy na czas oczekiwania moze wpłynac np " dobry prawnik" ? czy cierpliwie trzeba czekac na sowja kolejke

Bdede wdzieczny za odpowiedz , bez urazy ale oczekuje fachowej porady i osoby ktore cos tak zaszłyszały niewiele mi pomogą - stad moje nawoływania do Kariny chociaz nie wiem czy sie udziela jeszcze na tym forum.... Pozdrawiam wszystkich

Napisano

ja mam stopce napisane ze nalezy czekac cierpliwie a Ty chcesz po 4-5 dniach dostac odpowiedz a czasami czeka sie i 3 tyg na cos jak nie dluzej..

co do sponsorowania to rodzice Twojej zony musza miec obywatelstwo USA aby cos wyszlo ze sponsorowania waszej 3 a okres oczekiwania moze wyniesc i dobrych pare lat..tutaj nie jest potrzebny prawnik aby tego sie dowiedziec a strony rzadowe o tym oraz biuletyn

jak widzisz z biuletynu na dzien dzisiejszy wynosi to 10 lat,jesli po drodze nic sie nie zmieni ,typ kategorii to F3

http://www.travel.state.gov/visa/bulletin/bulletin_5452.html

bo nie ma kategorii wizowej ze rodzice maja GC a dziecko ma swoja juz rodzine-meza-dziecko,co innego jakby bylo wolne.-chyba ze zwiela by Twoja zona rozwod z Toba i wtedy moze by Ona szybciej GC dostala ale wtedy znow trzeba brac slub -wysylac papiery dla Ciebie ale to zona robi ale i okres oczekiwania moze wyniesc i 5 lat.

Dlatego tez Twoja zona ma sprawe zamknieta co do wiz no i ze skonczyla 21 lat wiec nie dostala wizy na pobyt staly wtedy chociaz cala rodzina miala zlozone papiery bo takie sa zasady prawne-mozesz o tym poczytac na tym forum .

Mowisz o przyspieszeniu i prawniku?oczywiscie ze ma to znaczenie ale jak sa papiery kompletne oraz dobrze wypelnione i tylko tyle to moze miec znaczenie bo i tak leza i czekaja na swoja kolej w urzedzie

co do wyjatkow to prosze napisz mi skad o tym wiesz,kto Ci i co powiedzial,gdzies takie cos wyczytal

pytasz sie dlaczego bys nie podlegal pod to?poniewaz wtedy Ciebie nie bylo w petycji oraz dziecka Twojego -jesli to jest prawda co piszesz ..bo nigdy o takim czyms nie slyszalem-czytalem

ps nie wiem kiedy Karina cos napisze ale moze wrocic na forum za jakis czas,jesli bedzie miec wolny czas.

Napisano

Na mój gust - możesz sobie poczekać kilka ładnych lat. Mam znajomego, którego rodzice mieli podobną sytuację.

Dopiero, jak dostali obywatelstwo, mogli go sponsorować. W jego wypadku trwało to pięć lat. Nie mam pojęcia, ile się czeka w tej chwili.

Moja rada - nie radzę zostawać nielegalnie. Jak przyjdzie do rozmowy z konsulem, to sprawdzają wszelkie wykroczenia.

A to jest solidne wykroczenie.

Piszę w innym celu. A jaki masz plan pobytu w USA ?

Znasz język ? Jaki masz zawód ? Z czego zamierzasz utrzymać rodzinę ? Żeby żyć na dostatecznym poziomie, trzeba mieć bardzo dobrą pracę, znakomite umiejętności itp. Zastanów się, czy podołasz. Bo czekanie latami i życie w iluzji, że kiedyś będzie dobrze, to nie jest dobra recepta na życie.

Napisano

kochani dziekuje za liczne odpowiedzi ..... jestem nowy na forum wiec troche wyskakuje jak filip z .... :) przepraszam za to

Do kolegi wczesniej odnosnie wyjatku - przeczytałem to na stronie prawoimigracyjne... cos tam nazwy wyjatku nie pamietam jakies dwie litery i chyba 3 cyfry, a jesli do zycia w stanach jestem tu po raz 4 i znam troche realia , nie chce sie bawic w demagogie nt porownywania zyycia w polsce i usa - zalezezy kto sie komy i jak wiodło , zostajac tu a mam nadzieje ze sie jednak jakos uda chociazby przez szkole jak juz nie da rady inaczej zakladam swoj "maly handelek" pewne kroki juz poczynilem i jestem dobrej mysli - w sumie handel to to co cale zycie robilem i mysle ze umiem robic ale jak wiadomo szczescie potrzebne zawsze , nie naleze do osob ktore mysla ze zostana milionerami a potem wiadomo jak koncza, w sumie najszczesliwszy ten kto nie posiada najwiecej ale tek ktory potrzebuje najmniej

Jeszcze raz dziekuje za szybkie odpowiedzi , pozdrawiam

Napisano

to moze znajdz to na stronie i pokaz gdzie to tak pisze o tych wyjatkach aby mozna bylo sie w to dobrze w czytac ..podaj lokalizacje gdzie tak pisze.?

czyzby to byla sekcja 245(i) bo jesli tak to poczytaj dobrze nawet na tym forum o tym bo z tego co czytalem i wiem to Twoja zona pod to nie bedzie podlegac ale doczytaj sie sam dlaczego i co nalezy spelnic ..wpisz w szukaj 245(i) i zobaczysz co pisze o tym :),moze kiedys ta sekcja bedzie ale nikt nie wie kiedy i co moze byc.

jesli uwazasz ze tam Ci jest i bedzie ok to Twoja sprawa.

zostajac przez szkola tzn ze po skonczonej nauce co zamierzasz robic?>nielegalnie byc,legalizowac pobyt ale jak?

musisz byc milionerem w handlu aby cos wyszlo z pobytem stalym .bo przy obrotach malych-srednich nic nie wyjdzie z pobytem stalym

ale chyba czytales cos o tym na stronach o wizach jak inwestor?

Napisano

Nie jest moją intencją straszenie kogokolwiek. Ale takie pytania pomagają w ocenie sytuacji. Drogi N ! Nie musisz się tłumaczyć. Po prostu czeka Cię duże wyzwanie.

Ja życzę powodzenia i wytrwałości. I namawiam na zapisanie całej rodziny na kurs angielskiego. Przyda Wam się w każdych okolicznościach. Nawet turystycznych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...