Skocz do zawartości

Wiza Narzeczenska A Karalnosc

nes64

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Chcialbym prosic o porade i dlatego zdecydowalem sie na zalozenie tego tematu. Z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi.

Moze zaczne od opisania mojej sytuacji. Otoz w 2005 roku trafilem do wiezienia za handel narkotykami. Byla to duza ilosc i dostalem za to 5 lat z czego odsiedzialem 3. Dwa lata zostaly zawieszone i wyrok ten konczy sie z koncem czerwca tego roku. Niestety w tej chwili toczy sie kolejna sprawa przeciwko mnie tym razem za hodowanie marihuany. Najprawdopodobniej zostane skazany za miesiac lub dwa i mam nadzieje ze bedzie to wyrok w zawieszeniu (pomimo recydywy). Dwa i pol roku temu w anglii poznalem studentke z USA. Zakochalismy sie w sobie i jestesmy ze soba juz 2,5 roku. Mam listy, zdjecia i e-maila potwierdzajace to. W sierpniu moja dziewczyna wraca do stanów poniewaz skonczyla uniwersytet. Nie bardzo wiemy co teraz zrobic. Kochamy sie i chcemy byc razem. Ale czy ja mam w ogole szanse na wize? Powiedzmy ze dostane wyrok w zawieszeniu. Myslalem zeby sprobowac najpierw z podaniem o zwykla wize turystyczna a jesli to sie nie powiedzie to wtedy o narzeczenska ale nie wiem czy ja w ogole w mojej sytuacji mam szanse na cokolwiek. Oczywiscie moja dziewczyna jest gotowa mnie poslubic jesli zajdzie taka potrzeba...

Napisano

dowiedz sie u prawnika czy to bedzie wyrok w zawieszeniu bo to roznie z tym bywa..

Kolejna sprawa to obojetnie czy sie starasz o wize turystyczna,narzeczenska itd wpisujesz w papiery ze byles karany oraz jestes karany

I teraz przy turystycznej wizie nie potrzebujesz zaswiadczenia o niekaralnosci ale wystarczy ze ktos napisze-doniesie gdzie trzeba i mozesz zapomniec o wizie,legalizacji pobytu w USA nawet jak zdobedziesz GC -zlozysz papiery na GC bo masz w papierach takie pytanie o tym..wyjdzie kiedys takie cos ze oklamales urzad w USA

Bo przy narzeczenskiej wizie musisz miec juz takie zaswiadczenie o niekaralnosci i wtedy musisz przyniesc wyrok z sadu itd..masz to opisane tutaj:

http://polish.poland.usembassy.gov/poland-...rtificates.html

I teraz od woli Konsula zalezy co dalej bedzie,tak samo przy wizie turystycznej jak zaznaczysz o tym ze jestes osoba karana..Nie dotyczy Ciebie cos takiego jak jest w Polsce ze cos moze byc wymazane z rejestru,dla USA jestes osoba karana.

Jesli dostaniesz zakaz wjazdu na teren USA wtedy pozostaje waiver ale tutaj bedziesz potrzebny juz dobry adwokat .

a slub to pomoze na co?Ty ma sie starac o wize a nie zona przyszla i Ty musisz pokazac przed Konsulem ze nie zrobisz tak samo w USA i nie bedziesz robic

Napisano

problem nie jest w rodzaju wizy .bo moze byc ta narzeczenska ale w tym co miales i co masz teraz z prawem.

fakt narzeczenska mozna latwiej dostac ale co bedzie z tym co miales z prawem?

Napisano

Rozumiem, ze problem tkwi w mojej karalnosci. Chodzi mi o to czy konsul spojrzy na to wszystko laskawiej jesli bede staral sie o wize narzeczenska. Jesli taka jest latwiejsza do uzyskania gdy jest sie nie karanym to czy w moim przypadku tez troche mi to pomoze. Nie chce uciekac z kraju przed wyrokiem. Poprostu kocham ta dziewczyne i nie chce sie z nia rozstawac...

Napisano

czy sie starasz o wize turystyczna,narzeczenska lub tez pobyt staly Konsul widzi ze cos nie tak masz z prawem i tyle.

Nie ma tak ze jak idziesz po wize narzeczenska to masz latwiej.Chyba ze nie mialbys nic z prawem wtedy prawie kazdy dostaje taka wize..

Napisano

Osoby, które były aresztowane lub skazane za jakiekolwiek wykroczenie lub przestępstwo, podczas rozmowy z konsulem muszą przedstawić "zaświadczenie o niekaralności? oraz wyrok sądu lub decyzję prokuratury. Wszystkie dokumenty należy przedłożyć wraz z tłumaczeniem na język angielski. Dotyczy to również wizy turystycznej.

Napisano
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi.

Chcialam sie jeszcze zapytac o wasza opinie. Mysliscie, ze mam jakies szanse? Slyszeliscie moze o podobnych przypadkach?

Czy korzystanie z pomocy jakiejs agencji lub kancelarii moze mi pomoc (np. http://www.aina.pl/wizyusa.html)?

1. Nic nie zależy od konsula - wg. prawa jesteś tzw. inadmissionable.

2. Nawet jeśli wlecisz do USA i będziesz się starał o zalegalizowanie stałego pobytu, to najprawdopodobniej sprawa i tak wyjdzie na jaw.

3. Jedyna szansa to dostanie waiver, o który w Twoim przypadku będzie (nie czarujmy się) bardzo ciężko. Nie wiem jaką sytuację finansową macie, ale proponowałabym kontakt z najlepszym prawnikiem na jakiego Was stać.

Napisano

"Inadmissionable", czyli nie mam juz zadnych szans na normalna wize? Ja wlasnie nie chce nic ukrywac przed konsulem, chcialem pokazac papier z sadu...

I pytanie odnosnie "aktualnego zaswiadczwenia o niekaralnosci". Musi byc? No bo jesli bylem karany do go nie dostane...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...