Manti Napisano 11 Lipca 2011 Zgłoś Napisano 11 Lipca 2011 Witam. Mam obecnie 16 lat i we wrześniu zacznę naukę w liceum. Myślę jednak poważnie o wyjeździe do Stanów Zjednoczonych z programu Work&Travel, kiedy skończę szkołę. Nie wiem jeszcze w jakim mieście chciałbym mieszkać i pracować, choć myślałem już o Nowym Jorku. W związku z tym chciałbym zadać Wam kilka pytań, których na forum jeszcze nie znalazłem. -Ile pieniędzy będę musiał przeznaczyć na ten wyjazd (oczywiście w granicach orientacyjnych - zdaję sobie sprawę, że nie da się tego jednoznacznie określić), wliczając bilet lotniczy, koszty wynajmu jakiegoś mieszkania, pieniądze na start i opłaty uczestnictwa W&T? -Ile będę w stanie tam zarobić? W jakich granicach wahają się zarobki? Za 3 lata będę miał wykształcenie średnie, myślę, że mój angielski będzie na dobrym poziomie. -Za jaką pracą najlepiej się rozglądać? -Czy łatwo jest znaleźć pracę na miejscu, czy jest to bardzo ryzykowne? Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
sly6 Napisano 11 Lipca 2011 Zgłoś Napisano 11 Lipca 2011 to moze zacznij od lektury forum w dziale work i travel,tam zobaczysz jak bywalo kiedys,jak ludzie szukali pracy,co robili szukales-szukasz moze teraz pracy,wezmiesz prawie kazda prace ,..co umiesz teraz robic ?
aqq Napisano 11 Lipca 2011 Zgłoś Napisano 11 Lipca 2011 Nie chcę być złośliwy, ale za 3 lata może się bardzo dużo zmienić, więc ciężko jednoznacznie odpowiedzieć na Twoje pytanie.
Manti Napisano 11 Lipca 2011 Autor Zgłoś Napisano 11 Lipca 2011 Czytalem co nieco, ale jednak chcialbym, zeby ktos mi to wytlumaczyl jak laikowi. Chcialbym juz dzis wiedziec ile pieniedzy bede potrzebowal, zeby wyjechac. Nie pracowalem jeszcze i nigdy nie szukalem pracy. Myslalem o jakiejs prostej pracy, np. w sklepie, bo raczej na hydraulika czy elektronika sie nie nadaje, po prostu sie na tym nie znam. Takze chcialbym poszukac jakiejs "zwyklej" pracy, nieskomplikowanej. Aqq, rozumiem, nie wymagam konkretnych dancyh, po prostu jakies zaokraglone kwoty.
ilya_ Napisano 11 Lipca 2011 Zgłoś Napisano 11 Lipca 2011 koszty programu w&t oscyluja w granicach 2500zł - biur jest bardzo duzo ktore pomogą Ci zrealizowac sprawy z wyjazdem tj wiza i np pomoga Ci znalezc pracodawce (maja tam baze danych roznych prac począwszy od sprzedawania lodów poprzez np obslugi wesolego miasteczka czy rozne jakies tam housekeepingi itp, a nawet alaska i praca w przetworni ryb)...no chyba ze chcesz np opcje z wlasnym pracodawca to wtedy biuro cos tam zmniejsza koszty, potem jedziesz i szukasz. Prace nie są skomplikowane. Zadnej hydrauliki czy tam elektroniki nie bedziesz musiał umiec. Skup się na języku:) kwota ta nie obejmuje ceny biletu lotniczego i dojazdu juz tam do pracodawcy na miejscu bilet lotniczy mozesz tez z biura sobie wykupic trzeba miec tez troche wiecej kasy ze sobą wlasnej np na jedzenie i alkohol.
hultek Napisano 12 Lipca 2011 Zgłoś Napisano 12 Lipca 2011 A czy jest możliwość pracowania jako Housekeeper/Sprzątacz/Portier w jakichś hotelach, penthouse'ach i apartamentach? Kiedyś sobie tak myślałem, że fajnie by było te rozpieszczone dzieciaki bogatych szych oglądać, jak sobie życie psują. ;P sly6, no offence, ale tych tematów jest ogromna ilość. Ja codziennie staram się chociaż ze 2 przeczytać i jak mi się uda, to i tak nie zawsze znajdę odpowiedź na moje pytanie, dlatego łatwiej jest je po prostu powtórzyć i liczyć na uprzejmość użytkowników.
ilya_ Napisano 12 Lipca 2011 Zgłoś Napisano 12 Lipca 2011 hotele jak najbardziej, sprzątanie w hotelach, kuchnie hotelowe, kelnerowanie, wydawanie kluczy itp.....aa wiem to, bo sam dzwonilem dosc duzo i bylem w kilku biurach w okolicach kwietnia zainteresowalem sie nieco wiecej calym program wt.
FUGAZI Napisano 14 Lipca 2011 Zgłoś Napisano 14 Lipca 2011 Kiedyś sobie tak myślałem, że fajnie by było te rozpieszczone dzieciaki bogatych szych oglądać, jak sobie życie psują. Oprocz odkladania kasy na wyjazd doradzilbym rozwniez pozbycie sie jak najszybciej takich kretynskich stereotypow, dzieki temu jak juz wyjedziesz nie zrobisz z siebie blazna.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.