Skocz do zawartości

Czy Moga Byc Problemy Ze Sponsorowaniem?

tekratka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

podala takie nazwisko jakie ma w paszporcie wiec jaki kto jest problem

ja bym sie bardziej zainteresowal tym czy slub byl zgloszony i zmiana nazwiska do USC..bo teraz jest nowe prawo paszportowe..

Nie ma takiego czegos ze ktos ma zlozona petycje wiec zmiana statusu przejdzie jak pomasle

moze przejsc ale nie musi,,

nalezy zobaczyc jakie ma sie papiery,jaka szkola,aby nie wyszlo ze dana szkola jest na oku urzedu imigracyjnego lub tez ze cos nie gra..

ps czas oczekiwania na GC moze sie wydluzyc jak cos pokrecicie z papierami ,czegos nie doslecie na czas i na to zwroc uwage.

Napisano

Jeśli nie złożyłeś jeszcze papierów na żonę proponuje, najpierw, aby ona zmieniła dokumenty w Polsce - jest z tym sporo zachodu - ale w przyszłości mniejsze problemy.

Ja....wyszłam za mąż w zeszłym roku w USA...nie cały miesiąc po ślubie mąż złożył aplikacje o sponsorowanie - rezydent - wtedy szlo wszystko pięknie i ładnie wg biuletynu moja sprawa miała być rozpatrywana jakoś w lutym 2011 r.(wg. naszych wyliczeń), jednak plany trafiły w łeb wszystko cofnęło się do 2008 roku, potem do 2007 - to był szok. Dowiedzieliśmy się, jakie były powody, ale myśl o oczekiwaniu mnie przerażała...z dala od "domu". Od człowieka z którym planowałam swoja przyszłość....

Wyjazd do Polski na 2 miesiące i próba powrotu - z niewielkimi problemami na granicy, ale udało się wjechać ponownie, ale tylko do czasu (bilet powrotny do Polski) - ale co potem - wszyscy straszą, ze czeka mnie 3 do 5 lat tułaczki i oczekiwanie na laskę urzędników imigracyjnych. Nie chce w to wierzyć.

Mam nadzieje....

otrzymaliśmy już właściwie wszystkie dokumenty od "imigracyjnego" - wszystko wysłane i zapłacone (sprawę przyspiesza fakt, ze dostajemy informacje na e-mail). Przed nami ostatni krok....

albo info, ze czegoś brakuje, albo interview......może w tym roku.

Ale o tym Wam powiem, jak dostaniemy ostatnie instrukcje....8 tyg od zamknięcia sprawy minie za niecałe 2 tyg.

Pozdrawiam

Tuola

Napisano

jak widzisz po biuletynie to tyle czasu mozesz czekac ,wszystko zalezy od ilosci wnioskow itd

czasami daty sie cofaja ..a to ze ludzie mowia to nie strasza a mowia jak moze byc..To samo z urzednikiem na granicy..

Napisano

Niestety nie spełniam warunków żeby otrzymać obywatelstwo. Muszę ze dwa lata poczekać. Jeżeli wysłałbym petycje o sponsorowanie i ona o zmianę jej statusu z turysty na studenta to czy te petycje nie pogryzłyby się?

NIE 'POGRYZA SIE'. :) WIELE OSOBA TAK ROBI, TO NIE JEST WBREW PRAWU.

TRZEBA BY SIE TYLKO ZASTANOWIC NAD ZMIANA STATUSU TZN. JAKA ONA MA DATE NA I-94, KIEDY CHCE ZMIENIC STATUS I KIEDY ZACZYNA SIE SZKOLA.

. Oczywiście intencja każdej z nich jest inna ale skoro chcemy tutaj żyć i ona do wykonywania swojego zawodu w przyszłości (po otrzymaniu GC) musi iść tutaj na studia to czy urzędnicy imigracyjni spojrzeli by na to przychylnym okiem i mogłaby dostać status studenta, żeby skończyć tutaj studia, które pozwolą jej wykonywać zawód po otrzymaniu GC?

DOBRY TOK ROZUMOWANIA, ALE NIESTETY URZEDNICY NIE SPOJRZA LASKAWSZYM OKIEM NA NIA ANI NIE JEST TO ZADNE KRYTERIUM W PRZYZNAWANIU WIZY STUDENCKIEJ.. WIZA STUDENCKA A SPONSOROWANIE NA GREEN CARD TO SA 2 ROZNE SPRAWY, ODDZIELNE, NIE MAJACE ZWIAZKU ZE SOBA.

Przepraszam za powtórzenia w ostatnim zdaniu ale chciałem być dobrze zrozumiany. No i oczywiście pytanie z pierwszego postu: czy fakt że użyła nazwiska panieńskiego może w jakikolwiek sposób jej przeszkadzać w otrzymaniu GC a mi w obywatelstwie?

W NICZYM CI NIE PRZESZKODZI, NIE MARTW SIE. ANI JEJ TEZ NIE. CO WIECEJ MAM MNOSTWO OSOB, KTORE MAJA TAKA SYTUACJE. NA INTERVIEW O GREEN CARD MOZE MIEC PASZPORT NA PANIENSKIE NAZWISKO, TEZ NIE BEDZIE PROBLEMOW. PO TO JEST RUBRYKA W FORMIE I-485 GDZIE PYTAJA NA JAKIE NAZWISKO WJECHALAS ZEBY W RAZIE INNEGO NAZWISKA PODAC NOWE.

POWODZENIA.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...