Skocz do zawartości

Zielona Karta - Małżeństwo - Obywatelstwo

Szarakdorsz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy po pomyślnym przejściu interview karta jaką dostaję jest tymczasowa (dwu letnia) czy stała? Muszę załączyć aplikacje I-765, aby móc pracować po otrzymaniu GC, czy to dotyczy tylko Conditional GC?

Pozdrawiam,

• Odpowiedzi 26
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Dobra, papiery poszły pół godziny temu :) (I-130, I-485, G-325, I-864, na wszelki wypadek dodaliśmy jeszcze I-765, certyfikaty, zdjęcia, badania medyczne). Rozumiem, że teraz czekam na potwierdzenie odbioru dokumentów przez USCIS a później na wynik rozpatrzenia wniosku. Szukałem wszędzie odpowiedzi i nie mogłem znaleźć - ile może trwać processing I-130 w moim wypadku?

Pytanie teraz jak sprowadzić tutaj drugą połówkę... :( Any ideas? Zakładając, że przylatywałbym na 2 miesiące co 5 miesiący to mógłbym rozpocząć proces naturalizacji za jakieś 6 lat... Macie pomysły na jakieś szybsze rozwiazania? (pomijamy tutaj rejs pontonikiem z Kuby)

Napisano

szarakdorsz a skad Ci sie wzielo ze conditial potrzebuje pozwolenia na prace?jak masz na stale czy tez tymczasowa GC nie potrzebujesz zadnego pozwolenia na prace...cos musiales zle przeczytac...conditial jest dla osob ktore sa w zwiazku malzenskim krotszym niz 2 lata..Np Twoja zona taka moze dostac ..

szukales i nie mogles znalesc ..a szukales po takich tematach jak np ten

http://forum.usa.inf...ing-conditions/

moze ten czas byc jak przy zonach-mezach obywateli takie oczekiwanie na GC..

takie przylatywanie moze sie zle skonczyc dla Ciebie...wiec moze zastanow sie nad innymi wyjsciami..

a tych troche jest jak by nie bylo

wiec moze Twoja dziewczyna dostac wize turystyczna,poleciec i tam np zmienic na status studencki

moze tez odrazu starac sie o wize studencka w Ambasadzie ..

poczytaj dobrze forum,zastanow sie -pomysl

majac GC mozesz poszukac jakiejs amerykanki i wtedy bedziesz miec szybciej obywatelstwo,mozesz tez pujsc do wojska..

Napisano

Dzięki za świetny temat Sly - tak dla pewności mam patrzeć na tabelkę z AOS? Ogólnie mam już prawie trzecią rano, siędzę tak już któryś dzień jak nie tydzień z rzędu i główkuje co i jak, łeb mi pęka, więc prosze wybaczcie mi błędy jakie czasem tutaj wypiszę ;).

Nie przekraczając sześcio-miesięcznego pobytu poza USA, płacąc podatki, posiadając prawo jazdy, konto bankowe, pracując - mogę narazić się na kłopoty? Myślałem, żeby teraz po powrocie (mając już GC) w przyszłym roku złożyć już dla niej I-130 i przeczekać te trzydzieści parę miesięcy w jakimś ciepłym kraju w Europie, aż jej numerek nie wyskoczy w magicznym biuletynie, co zresztą nie byłoby chyba takim złym rozwiązaniem. Tylko, żeby mi tą petycje zaakceptowali, muszę zapewnić jej jakiś byt na terenie USA - liczyłyby się w tym wypadku zarobki z Europy i z USA + np. wynajęte mieszkanie w Stanach?

Conditional wziął mi się od mojej mamy, ponieważ na początku ona taką posiadała i z tego co wiem wysyłali I-765 i z automatu ojczym myślał, że w moim przypadku też tak będzie. Widać zostałem źle poinformowany co zresztą zaczęło mi jakoś wczoraj nie składać się do kupy. To przynajmniej mamy wyjasnione ;).

Numer z amerykanką odpada. Rozpatrywałem możliwość wstąpienia do Navy śladami ojczyma, proces naturalizacji skraca się do lat ilu w takim przypadku (2?).

Dzięki dzięki jeszcze raz ;)

Napisano

Numer z amerykanką odpada. Rozpatrywałem możliwość wstąpienia do Navy śladami ojczyma, proces naturalizacji skraca się do lat ilu w takim przypadku (2?).

USC musisz zdaje się być żeby wstąpić.

Jedyne sensowne rozwiązanie to ściągniecie jej na studenckiej i utrzymywanie status dopóki jej priority date będzie current.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...