Misuzu Napisano 9 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 9 Sierpnia 2013 Nie wiem gdzie zapytac o to. Czy jak masz status inital review to znaczy ze to iest noa1 czy noa1 jest dopiero jak sie pojawi decision activity. A post decision activity to jest noa2 czy to iuz jest wyslane do nvc. Mam na case status 4 koleczka i nie wiem ktore co oznaczaja :-P jesli banale pytanie to z gory przepraszam :-)
Magda10 Napisano 9 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 9 Sierpnia 2013 a jaki masz komunikat pod tym kółeczkiem?
Malgorzata77 Napisano 9 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 9 Sierpnia 2013 Pierwsze kółko "Acceptance" oznacza, że dostali pakiet i mają na 2 dni na jego akceptację - czyli sprawdzenie czy wszystko w nim jest (czytaj -> check ). Po tych 2 dniach wysyłają Ci NOA1, a status zmienia na się na Initial Review. I tak na tym kółku jest twoja sprawa przez 5, 6, 7 itd miesięcy. Następnie, w moim przypadku od razu z Initial Review przeskoczyło na Post Decision Activity i tam widać już datę kiedy wysłali Ci NOA2 (to był ten sam dzień). Następnie twoja zaakceptowana petycja wysyłana jest do NVC o czym informuje Cię NOA2. Polecam Ci założenie konta na USCIS, gdzie możesz ustawić sobie powiadomienie mailowe. Ja tak zrobiłam i o zaakceptowaniu naszej petycji dowiedziałam się od razu mailowo https://egov.uscis.gov/cris/jsps/termsconditions.jsp?contextType=CU_EN
Misuzu Napisano 9 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 9 Sierpnia 2013 Piszą, ze 5 sierpnia otrzymali petycje I-129F i że wysłali notice jak bedzie proces przebiegał. W e-mailu pisza ze list dotrze w ciagu 7-10 dni. Teraz doczytalam, ze dostaniemy cos " w papierku". Myslałam, ze noa1 bedzie tylko elektronicznie. Czyli mozna powiedziec ze noa1 jest ale dopiero jak dostaniemy ten list, tak? Dobrze myslę, nie? No, ale w sumie od dzisiaj moge liczyc, ze dostałam noa1 i bić rekord czekania na noa2 hehe dzieki załoze sobie konto, ze ja tez dostane info i nie bede mojego ciagle pytac, ale to moze jak dostaniemy list, hm?
Malgorzata77 Napisano 9 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 9 Sierpnia 2013 Ten list to właśnie NOA1. Możesz już liczyć czas od daty która będzie na NOA1. Jeśli masz już numer sprawy to możesz sobie to konto założyć. Powodzenia i cierpliwości!
Magda10 Napisano 9 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 9 Sierpnia 2013 Głowa do góry Misuzu, teraz nie wszyscy czekają tak długo. Zdarzają się NOA2 po 3 miesiącach. Ale faktycznie cierpliwość jest tu w cenie . Tak czy siak masz raczej małe szanse na pobicie tego rekordu. Chyba że nie spotkałaś się z narzeczonym osobiście w ciągu ostatnich lat . Powodzenia
Misuzu Napisano 9 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 9 Sierpnia 2013 Dzieki! Numer sprawy dostałam w e-mailu no i chyba juz sie nie zmieni najpierw sa 3 litery a potem rząd cyferek. No z tym biciem rekordu to mialam na mysli najdłuzszy czas. Lepiej sie nastawic, ze to troche dłuzej potrwa a potem byc mile zaskoczonym widzielismy sie jakies 7 miesięcy temu. To mówicie, ze czas w którym sie nie widziało ma jakis wpływ na czas oczekiwania?
Magda10 Napisano 9 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 9 Sierpnia 2013 Nie. Oczywiście że nie. Ważne żebyście mieli dowody na spotkanie z ostatnich 2 lat. wtedy jest łatwiej o NOA2
Malgorzata77 Napisano 9 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 9 Sierpnia 2013 Czas wydłuża się gdy dostaje się REF (Request For Evidence) a szanse jego otrzymania są dużo większe dla osób które przez ostatnie 2 lata się nie widziały. Także to jest jedyny związek jeśli chodzi o czas oczekiwania a ostatnie spotkanie.
Magda10 Napisano 9 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 9 Sierpnia 2013 No ja na ten przykład dostałam RFE z prośbą o dalsze dowody na naszą znajomość mimo że przez ostatnie dwa lata przed złożeniem petycji praktycznie mieszkaliśmy razem. Jednakże USCIS uznało że za mało tych dowodów przesłaliśmy (ok 11 szt.) Jak pech to pech
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.