Skocz do zawartości

Gc I Ssn - Prośba O Wyjaśnienie Do Czego Są Potrzebne

grumete

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przeczytałem trochę postów dotyczących GC i SSN ale nie do końca znalazłem na forum odpowiedź. Jeśli możecie to napiszcie mi tak po "chłopsku" do czego służą oba te dokumety.

Jestem w końcowej fazie sponsorowania F4. Doczytałem się na forum że po przylocie do USA otrzymam pocztą Green Card i Social Security Number. Czy GC to inaczej karta stałego pobytu, a SSN to nr ubezpieczenia? I o co chodzi z tym wpisem na SSN: Valid for work only witch INS authorization? Kto otrzymuje takie wpisy i czy ja jako legalny imigrant tez będę miał taki wpis? Czy muszę sie dodatkowo starać o zezwolenie na pracę?

Już się w tym po prostu gubię :(

Dzięki za pomoc.

Napisano

Ty majac wize na pobyt staly po przylocie jak sam napisales dostaniesz GC oraz numer SSN

I teraz wlatujac na tej wizie nie dostaniesz zadnego takiego wpisu na tym numerze i nie musisz sie starac o zadne pozwolenie na prace..

Co innego osoby co czekaja na GC w USA np po slubie z obywatelem ,jadace na wizach pracowniczych-na work i travel..

Jesli taka osoba dostanie juz GC do reki to moze taka karteczke wymienic bez tego napisu :)

Napisano

GC to karta stałego pobytu, SSN to cos jak PESEL i jest potrzebny w zasadzie to absolutnie wszystkiego. Wpisu mieć nie będziesz, o pozwolenie starać się nie musisz bo będziesz miał GC.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...