rodecro Napisano 18 Września 2011 Autor Zgłoś Napisano 18 Września 2011 nie no język sobie przez rok poprawie to dużo czasu (nie mam obycia w obcym kraju z tym językiem.) Na Alaskę przy dobrym kursie może i się opłaca, ale wolę posiedzieć na Florydzie na plaży to ma być taka forma odskoczni (nie nastawiam się na jakiś wielki zarobek, zależy mi abym wyszedł w najgorszym przypadku na 0, kiedy pojadę na zwykły kurs angielskiego to za wszystko będę musiał płacić, tam miałbym robotę, wakacje i mógłbym szlifować język.) Tak, więc nie nastawiam się na dłuższy pobyt jak 4-5 miesięcy, ale wiem jak mojego kumpla brat wyjechał na W&T potem zapisał się do szkoły na kurs angielskiego, aby przedłużyć pobyt i pracować. Więc wiem, że się da.
Joanna30 Napisano 18 Września 2011 Zgłoś Napisano 18 Września 2011 Na Florydzie to raczej podszkolisz hiszpański
zyggy Napisano 18 Września 2011 Zgłoś Napisano 18 Września 2011 Na pierwsze pytanie, ja mialem 29 i spokojnie dostalem wize j-1, wielu z podobnym wiekiem bylo ze mna, a nawet jedna osoba miala ponad 30. Co do drugiej czesci pytania, kiedy ja wyjezdzalem (ja bylem na studiach) trzeba bylo byc na 2 letnich po dyplomowych studiach, wiec lepiej sie zapytac u organizatora jak jak teraz jest.
rodecro Napisano 18 Września 2011 Autor Zgłoś Napisano 18 Września 2011 Zyggy a to był Twój pierwszy raz jak jechałeś na W&T czy byleś wcześniej? Wysłałem pytanie do Fostera jak to mogłoby być w moim przypadku, ale na razie nie dostałem odpowiedzi.
zyggy Napisano 18 Września 2011 Zgłoś Napisano 18 Września 2011 To byl moj drugi raz, ktory przedluzylem legalnie o pol roku, a potem jechalem jeszcze na h2b. O wiek bym sie nie przejmowal, bardziej czy studia 1 roczne wystarcza czy potrzeba 2 letnich.
rzecze1 Napisano 18 Września 2011 Zgłoś Napisano 18 Września 2011 Ludzie w Twoim wieku jeżdżą, choć na pewno nie jest to powszechne. Osobiście najstarsza osoba jaką pamiętam miała 27 lat... Nazywaliśmy go "Dziadzia". Ehh, to były czasy...
rodecro Napisano 19 Września 2011 Autor Zgłoś Napisano 19 Września 2011 e-maila wysłałem przed niedzielą jakoś tak na tygodniu i chyba mnie olali takie mam wrażenie skoro nic mi nie odpisali. Może im nie zależy, albo e-mail trafił do spamu. Studia 1-roczne tzn. podyplomówka wystarczą bowiem rozmawiałem ostatnio z dziewczyną, która właśnie w taki sposób wyjechała na W&T. zyggy a jak przedłużyłeś ten pobyt o pół roku? Można wiedzieć? A na tej wizie H2B to jechałes zaraz po studiach czy kiedy już upłynęło 12 miesięcy od obrony? I to na praktykę? H2B H1B mało o nich wiem i mieszają mi się informacje na temat tych wiz. jak pojadę na W&T to będę dziadzia, jak polecę do ciotki w celach turystycznych, ale trafi mi się robota na plaży to już nie będę dziadzia. O szok. Na razie zbieram info, analizuję wszystko do czerwca mam czas aby wybrać najlepszą drogę do USA wczęsniej nie dam rady, ale plan mam ambitny i chcę go zrealizować.
sly6 Napisano 19 Września 2011 Zgłoś Napisano 19 Września 2011 to moze zacznij od tego co to jest wiza h1b i h2b http://polish.poland.usembassy.gov/wizy/wizy-nieimigracyjne/kategorie-wizowe/wizy-z-pozwoleniem-na-prac-tymczasow.html
Alu Napisano 11 Października 2011 Zgłoś Napisano 11 Października 2011 Odnosnie W&T J-1 kiedys znaczy sie z 8 lat temu warunkiem by dostac wize byl ukonczony pierwszy rok studiow (szkola policealna tez sie zaliczala) a nie rozpoczety ostatni rok. Czyli jesli ktos chcial wyjechac do USA na J-1 bedac w policealnej musial to zrobic w wakacje pomiedzy pierwszym a drugim rokiem szkoly, szczegolnie ze to sa zazwyczaj szkoly dwuletnie. Ale najlepiej jest isc do organizatora za wczasu znaczy sie powiedzmy we wrzesniu czy pazdzierniku na prawie rok przed wyjazdem. Zalatwianie wszytskiego troche trwa szczegolnie jak sie nie zalatwi samemu sobie pracy w USA na ten okres czasu. Choc moze i teraz jest latwiej skoro Polska w Unii jest i wielu mlodych woli wyjezdzac blizej ojczyzny anizeli na "drugi koniec swiata".
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.