Skocz do zawartości

Wizyta W Konsulacie Z Obywatelem Usa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Chciałbym starać się o wizę do USA jak pewnie większość użytkowników forum :)

Niestety starałem się parę lat temu i wizę i dwukrotnie dostałem odmowę (ostatnia odmowa 2005 r) Przez tych kilka lat sporo się zmieniło ( mam niezłą pracę i płacę, własne M4 auto żona małe dziecko itp) Chciałbym się wybrać razem z żoną na wesele jej siostry które odbędzie się na początku maja 2012 i spędzić tam przy okazji ze 2 tygodnie. Żona wizę ma.

Chciałbym skorzystać z okazji gdyż jest u nas w odwiedzinach żony ciotka (mama tej siostry, wszyscy legalnie w Stanach od prawie 30 lat), ponieważ mogłaby ona pójść ze mną na tę rozmowę. A skąd ta myśl. Kiedyś jak za drugim razem nie dostałem wizy to ciotka pojechała do ambasady przy okazji wizyty w Polsce i się chciała wypytać co i jak. No tam jakiś urzędnik się tam wyłuszczał, że jestem studentem itp. Natomiast rzucił takie hasło że mogła by być ze mną na takiej rozmowie. Co prawda od razu zapowiedział, że nie jest to gwarancja otrzymania wizy ale nie zaszkodzi.

I moje pytanie co sądzicie o takiej opcji żeby pójść na taką rozmowę z obywatelem USA. Może ktoś miał podobne doświadczenia, może słyszał o takiej sytuacji.

I moje drugie pytanie czy warto teraz starać się o wizę jeśli ślub jest w maju przyszłego roku ( nie ukrywam, że zawsze lepiej wiedzieć wcześniej bo w pracy muszę zdeklarować termin urlopu niestety), czy może poczekać. Tak myślałem, żeby teraz też iść żeby skorzystać póki jest ciotka.

Pozdrawiam i będę wdzięczny za wszelką odpowiedź.

Napisano

kiedys mozna bylo wejsc z obywatelem ale te czasy sie skonczyly

Teraz pozostaje Nasza osoba a jak byles jakis czas temu to % odmow byl wiekszy niz w 2010 kiedy to bylo 9,8% ...

liczy sie to jak zona latala i ile byla w USA.

co do 2 pytania to mozesz teraz isc po wize i wrazie pytan odpowiesz jak sie maja sprawy i tyle

ps nie zakladamy na forum takich lub tez podobnych tematow kilka razy.masz jakies dodatkowe pytanie to zadawaj teraz.

Napisano

Dzięki Sly6 za odpowiedź.

Jeśli chodzi o wizę żony to jeszcze nie była miała lecieć w te wakacje ale niestety ze względu na zdrowie córki wyjazd trzeba było odwołać.

Przepraszam za założenie podobnego tematu po prostu nie chciałem mieszać wątków. Zastanawiam się jak będzie wyglądała rozmowa z konsulem po 2 odmowach, które co prawda były kilka lat temu ale były. Jak się przygotować do takiej rozmowy. Co prawda wiele się zmieniło jak pisałem. Może macie jakieś porady. Jeśli chodzi o odmowę to jako takich powodów od konsula nie dostałem może przy pytaniu o odmowne wizy po prostu powiedzieć co się zmieniło moim życiu od tamtego czasu (praca itp) Uśmiech na twarz i do przodu.

Może macie jakieś porady.

Napisano

masz 2 odmowy ale nie za klamstwo ale za brak tzw wiezow z Polska a do tego byles pare lat temu po wize.

juz sam napisales co powiesz,ze bedziesz miec usmiech na twarzy to co wiecej trzeba ;)

Napisano

Dzięki Sly6 za odpowiedz. Najważniejsze to podejść pozytywnie do sprawy i po prostu spróbować w końcu od tego nie zależy całe nasze życie :). Ale dzięki za porady w końcu po to jest forum, ale jak człowiekowi 2 razy odmówili to jakiś taki mały uraz i nutka strachu zostaje. To biorę się za załatwianie formalności i napewno podzielę się wrażeniami po rozmowie.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...