sly6 Napisano 3 Października 2011 Zgłoś Napisano 3 Października 2011 a po co tekst jest pogrubiony? my tez zadalismy Ci pytania ,,co do pobytu,jaki Ty bedziesz miec,,lecisz moze na wizie turystycznej? a chcesz czekac na losowanie w USA czy tez w Polsce i wtedy leciec juz z wiza na pobyt staly bo to jest duza roznica ...np przy nieleganym pobycie tutaj masz podobny temat http://forum.usa.info.pl/topic/19555-wyjazd-do-usa-z-rodzina-2011/
Neea Napisano 3 Października 2011 Autor Zgłoś Napisano 3 Października 2011 heh no tak - ale to zupełnie inny przypadek. Za kursywę przepraszam nie wiem dlaczego się włączyła. Co do pytań jakie wy zadaliście myślę ze na wszystkie już odpowiedziałam - jednakże jeżeli ktoś nie doczytał to jeszcze raz w punktach oraz krótki opos sytuacji w jakiej z rodziną jesteśmy. - Staram się o zieloną kartę na loterii wizowej(jeżeli nie wygram to trudno - zostaje czekać na kolejną loterię w polsce). -Moja znajomość angielskiego jest w miarę ... potrafię się dogadać lecz z pisownią jest ciężko bo jestem samoukiem. -Moja mama mieszka na Monsey NY (tak zwane żydowo). -Mój syn niestety nie chciał się przez całe życie uczyć angielskiego więc jego znajomość języka jest niemal zerowa a męża ogranicza się na słowach ok i fuck. Zadaję te wszystkie pytania bo do losowania zostało niewiele czasu - (tzn jak chyba wiecie w maju jest losowanie)- a ja nie chcę czekać z zadawaniem ich w momencie rezerwowania biletów, bo uważam że było by to z mojej strony totalnym brakiem zdrowego rozsądku.(Oczywiście mam świadomość tego ze możemy nie wygrać tej karty - ale przygotowanym trzeba być nawet na wygraną). Tak więc jeszcze raz proszę powiedzcie czy w ogóle jest coś takiego jak polska szkoła czy też pozostają te weekendowe przykościelne? Jakie dokumenty należy mieć przy sobie aby otworzyć własną działalność w stanach(branża kosmetyczna i/lub fotograficzna)- bo to moje zawody. Jeszcze raz wszystkim dziękuję za udzieloną mi pomoc
Joanna30 Napisano 3 Października 2011 Zgłoś Napisano 3 Października 2011 Zadaję te wszystkie pytania bo do losowania zostało niewiele czasu - (tzn jak chyba wiecie w maju jest losowanie)- a ja nie chcę czekać z zadawaniem ich w momencie rezerwowania biletów, bo uważam że było by to z mojej strony totalnym brakiem zdrowego rozsądku. Losowanie jest w maju, a od jutra będzie miesiąc na składanie aplikacji. Nie wiem, czy wiesz, ale samo wylosowanie nie jest jednoznaczne z otrzymaniem wizy imigracyjnej. Rozmowy z konsulem będą się odbywać od września przyszłego roku. I dopiero po takiej rozmowie będzie się miało 180 dni na wylot. Więc masz jeszcze sporo czasu, żeby wszystko sobie poukładać i pozałatwiać No i Twoi bliscy mają dużo czasu na naukę języka. Niech już zaczynają, to potem, po przylocie będzie im łatwiej. No, chyba że chcecie zostać wśród Polonii.
sly6 Napisano 3 Października 2011 Zgłoś Napisano 3 Października 2011 teraz to juz lepiej wyglada pozostaja ze szkol polskich aby te weekendowe a tak nalezy zapisac dziecko do amerykanskiej szkoly i tutaj zalezy od samego dziecka jak sie uczy jezyka bo to ze jakies dziecko sobie radzi dobrze nie oznacza ze kazde tak ma i bedzie miec. To samo z mezem ze jesli nie bedzie juz teraz sie uczyc to pozostanie aby praca u Polonii nawet jak ma sie GC ... co do biznesu to nalezy zobaczyc zasady w NYC jakie sa i jesli znasz jezyk to sobie poradzisz,,
Neea Napisano 3 Października 2011 Autor Zgłoś Napisano 3 Października 2011 Tak tak wiem, że wylosowanie nie jest gwarantem otrzymania GC, ale wiadomo - jeżeli czlowiek już ma w planach wyjazd na drugi koniec świata - pozostawienie realiów świata jaki się znało od dziecka to musi mieć jakiś punkt zaczepienia - a taki punkcik wy oferujecie. Mianuję się dobrą mamą i tylko i wyłącznie dobro syna leży mi na sercu i tylko to trochę mnie hamuje przed złożeniem aplikacji na loterii GC. Uwierz nawet gdyby człowiek miał jeszcze z trzy cztery lata to i tak zostaną sprawy , których nie do końca dopatrzył lub jakieś niedociągnięcia. Na łapu capu to można wyjechać samemu a nie z rodziną dla której chce się jak najlepiej. A takie pytanie poboczne. Czy ktoś z was jest na takiej wylosowanej zielonej karcie ? Orientujecie się czy członek rodziny, który przebywa US nielegalnie może być jakąś przeszkodą do uzyskania GC?
sly6 Napisano 3 Października 2011 Zgłoś Napisano 3 Października 2011 juz padlo takie pytanie na forum o czlonka rodziny ktory jest nielegalnie wazne abyscie Wy sie kwalifikowali a ta osoba Wam nie zaszkodzi aby dostac GC.
Neea Napisano 3 Października 2011 Autor Zgłoś Napisano 3 Października 2011 W takim razie bardzo , bardzo wszystkim dziękuję za udzieloną mi pomoc.Mam nadzieję że kiedyś będę mogła się odwdzięczyć już w US. Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.